Siyaset İzmir’in yeni başkanı Soyer

İzmir’in yeni başkanı Soyer

01.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ege’nin incisi İzmir’in yeni Büyükşehir Belediye Başkanı yüzde 58’le Tunç Soyer oldu. Yeni bir sayfa açacaklarını söyleyen Soyer, “Bugünden itibaren belediyemiz, bütün evlatlarını aynı şefkatle kucaklayacak. Hiçbirini bir diğerinden ayırmayacak” dedi.

İzmir’in yeni  başkanı Soyer

İzmir’de dün 3 milyon 252 bin 106 seçmen, 10 bin 142 sandıkta görevini yerine getirdi, kentini yönetecek belediye başkanını seçti. Seçime katılım oranının yüzde 85’lere ulaştığı belirtildi. Kesin olmayan sonuçlara göre CHP adayı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Sabahın erken saatlerinde çoluk çocuk oyunu kullanan aileler, havanın güzel olmasını fırsat bilerek çocuklarıyla birlikte sahillere, piknik alanlarına ve Kordon’a akın etti, geç saatlere kadar eğlendi. Seçim yasakları nedeniyle içki servisinin yapılmadığı kafeteryaların çoğu doldu, vatandaşlar seçim sonuçlarını televizyon ekranlarından takip etti.


Oyları artırdılar

Kesin olmayan sonuçlara göre Soyer, oyların yüzde 58’ini, AK Parti adayı eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise 38’ini aldı. 2014 yerel seçimlerinde CHP’nin adayı Aziz Kocaoğlu yüzde 49 ile Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. Rakibi Binali Yıldırım AK Parti’ye yüzde 36’lık bir oy kazandırmıştı. Dünkü seçimde hem Soyer hem de Zeybekci’nin, 2014’te yapılan yerel seçimlerindeki oy oranlarını artırdığı görüldü.

Bergama’yı kaybetti

2014 yerel seçimlerinde 23 belediye başkanlığı kazanan CHP, dünkü seçimde Bergama’yı AK Parti adayı Hakan Koştu’ya bıraktı. Koştu, yüzde 51 oyla bu ilçenin yeni belediye başkanı seçildi. Tire’yi de İYİ Parti adayı Salih Atakan Duran’a verdi. Duran, yüzde 46.39 ile yeni belediye başkanı seçildi. Bu ilçenin eski Belediye Başkanı CHP’den istifa eden ve DSP’den aday olan Tayfur Çiçek ise yüzde 6.5 oy alabildi.

Bayındır’ı geri aldı

Yine kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti 2014’e göre dünkü yerel seçimlerde beş ilçeyi kaybetti, CHP adayları kazandı. Bunlar Ödemiş, Selçuk, Torbalı, Kemalpaşa ve Menderes. AK Parti, Ödemiş’i yüzde 52.42’yle Mehmet Eriş’e, Selçuk’u yüzde 51.74’le Filiz Ceritoğlu Sengel’e, Menderes’i yüzde 57 ile Mustafa Kayalar’a, Torbalı’yı yüzde 52.24 ile İsmail Uygur’a ve Kemalpaşa’yı da yüzde 44.83 ile Rıdvan Karakayalı’ya bıraktı. AK Parti bu seçimde Kınık, Bergama, Bayındır ve Kiraz’ı kazandı. Kınık’ta yüzde 53.75 ile yine Sadık Doğruer ve Kiraz’da da yüzde 47.83 ile yine eski Belediye Başkanı Saliha Özçınar yeniden seçildi. AK Parti, 2014’te kılpayı kaybettiği Bayındır’ı bu kez aldı. Bu ilçede de Uğur Demirezen yüzde 56.29 ile AK Parti’den belediye başkanı seçildi. Bergama’yı yüzde 49.36 ile Hakan Koştu kazandı. Aliağa yine yüzde 51.18 ile MHP’li Serkan Acar’ın oldu.

Üç eski başkan

İzmir’in diğer ilçelerinde ise seçimi CHP’li adaylar kazandı. Dikili’de Adil Kırgöz yüzde 53.18, Menemen’de Serdar Aksoy yüzde 52.91, Foça’da Fatih Gürbüz yüzde 56.43, Çiğli’de Utku Gümrükçü yüzde 62, Karşıyaka’da Cemil Tugay yüzde 71.51, Bayraklı’da Serdar Sandal yüzde 54.88, Bornova’da Mustafa İduğ yüzde 59.31, Beydağ’da Feridun Yılmazlar yüzde 50.89, Seferihisar’da İsmail Yetişkin yüzde 54.30, Urla’da İbrahim Burak Oğuz yüzde 67.82, Çeşme’de Muammer Ekrem Oran yüzde 53.76, Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan yüzde 42.75, Güzelbahçe’de Mustafa İnce yüzde 71, Karabağlar’da mevcut Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yüzde 53.57, Narlıdere’de Ali Engin yüzde 77.48, Balçova’da Fatma Çalkaya yüzde 67.17, Gaziemir’de Hali Arda yüzde 56.97, Buca’da Erhan Kılıç yüzde 49.88 ve Konak’ta Abdül Batur yüzde 63.77 oy oranı ile yeni belediye başkanı seçildi. Batur geçen dönem Narlıdere’de, Selvitopu yine Karabağlar, İnce de Güzelbahçe’de belediye başkanlığı görevini sürdürüyordu.

Türkiye rekoru Narlıdere’de

Yerel seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre, CHP’nin oy oranıyla Türkiye rekoru, İzmir’in Narlıdere ilçesinde kırıldı. Narlıdere’de oyların yüzde 77.48’i CHP’ye verildi. Narlıdere’yi yüzde 71.51 ile Karşıyaka, yüzde 70.23 ile Güzelbahçe, yüzde 67.82 ile Urla ve yüzde 67.17 oy oranı ile Balçova izledi.

CHP’nin Türkiye’de en yüksek oy oranına sahip olduğu Narlıdere ilçesinin yeni belediye başkanı Ali Engin, ilçenin ekonomisini en az iki kat büyüteceklerini belirterek, “Kentin altyapısını, ekonomisini daha üst düzeye çıkarmada insanlarımızı ikna ettim. Örgütümüze teşekkür ediyorum” dedi.

İzmir’in yeni  başkanı Soyer

‘Oy vermeyenin de başkanı olacağım’

Kesin olmayan sonuçlara göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen CHP’li Tunç Soyer, “Bugünden itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi bir ‘belediye ana’ olacak” dedi. Soyer, CHP İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, iradesini çok renk ve sesten yana kullanan İzmir’in, büyükşehirler arasında CHP’ye en çok oy veren kent olduğunu söyledi. Sonuçlarla gurur duyduklarını ifade eden Soyer, İzmir’in her türlü adaletsizliğe ve haksızlığa “hayır” dediğini belirtti.

Üvey evlat muamelesi yok

Soyer, şunları kaydetti: “Bugünden itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir ‘belediye ana’ olacak. Bütün evlatlarını aynı şefkatle kucaklayacak. Hiçbirini bir diğerinden ayırmayacak, hiçbirine üvey evlat muamelesi yapmayacak. İzmir, Türkiye’de siyasetin dilinin değişmesi gerektiğini gösterdi. Başka bir dilin mümkün olduğunu gösterdi. Sevginin, saygının, şefkatin mümkün olduğunu gösterdi. Artık, İzmir’de yoksullukla, işsizlikle mücadeleye başlayacağız. İzmir’in refahını artırmak için ve refahı daha adil paylaştırmak için canla, başla, aşkla çalışacağız.”

Gurur duyulacak başarı

Soyer, bir gazetecinin, “Aldığınız oy oranını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu, “Türkiye’de bir büyükşehir belediyesinde alınan en yüksek oy. Çok gurur duyulacak bir başarı. Herkesin payı var. Bana oy vermeyenlerin de belediye başkanı olacağım. Hatta yarın yapacağım ilk iş, en az oy aldığımız mahalleye gidip o mahallede yaşayan kardeşlerimize içlerinin müsterih olmasını, onların belediye başkanı olacağımı söyleyeceğim” dedi. Toplantı sonrası Soyer ve partililer, zafer kutlaması için Cumhuriyet Meydanı’na gitti.

‘Yeni sayfa açacağız’

Partisinin il başkanlığındaki basın toplantısının ardından Alsancak Cumhuriyet Meydanı’na geçen Soyer, zeybek oynayan partililer tarafından karşılandı. Sevgi gösterisinde bulunulan Soyer, yeni bir sayfa açacaklarını belirterek, “Türkiye yepyeni bir güne, bahara uyanıyor. Göreceksiniz İzmir’den başlayan büyük değişim bütün Türkiye’yi arkasına alacak ve başka dünyaya taşıyacak. Türkiye’de siyasetin dilini değişmesine dair bir mesajdır, İzmir’deki mesaj” ifadelerini kullandı.

Çav Bella ile kutladı

Soyer, seçim sonuçlarının gelmesinin ardından seçim bürosunda partilileriyle birlikte Çav Bella şarkısı eşliğinde oynadı. Oldukça neşeli görülen Soyer, “Seçim bitti, şimdi çalışma zamanı. İzmir’imiz için yapacağımız çok önemli işler var” dedi.

Aziz Kocaoğlu’nun sandığında CHP birinci

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, oyunu Urla’daki 80. Yıl Gazi Ortaokulu’nda bulunan 1004 numaralı sandıkta kullandı. Sandıktan Tunç Soyer’e 185 oy, Nihat Zeybekci’ye ise 73 oy çıktı. Urla Belediye Başkanlığı için ise CHP adayı Burak Oğuz 172 oy, AK Parti adayı Adıgüzel Demirel 61 oy, İYİ Parti adayı Hasan Hüseyin Akgül 23 oy aldı.

İzmir’in yeni  başkanı Soyer

‘Milletin iradesine saygı bizim için bir vazifedir’

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, seçim sonuçlarını takip ettiği partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının Türkiye’ye ve İzmir’e hayırlı olmasını diledi. Milletin bir karar verdiğini ve milletin iradesinin üzerinde bir güç tanımadıklarını dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

“Milletimizin, İzmirimiz’in verdiği karara, milletin iradesine saygı göstermek bizim için bir vazifedir. İzmir’e çok teşekkür ediyorum. 4.5 aylık bir seçim kampanyası yürüttük, son derece medeni, hoşgörülü, kucaklayıcı, sessiz ve sakin bir seçim kampanyası yürütme imkanı verdi bize İzmirimiz.”

Zeybekci, yarından (bugün) itibaren kentteki oyları sandık sandık değerlendireceklerini ifade ederek, “Bir İzmirli olarak bundan sonra da bu can bu bedende yaşadıkça İzmir’e hizmet edeceğim. Milletimizin, İzmirimiz’in verdiği karara, milletin iradesine saygı göstermek bizim için bir vazifedir. İzmir’e hizmet etmek benim için bir şereftir. Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize ve İzmir’e hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bundan sonra önümüzdeki süreçte ekonomi, yeniden kalkınma seferberliği ile güzel bir sürece başlayacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.