Siyaset Jeffrey’nin 3 günlük Ankara mesaisi

Jeffrey’nin 3 günlük Ankara mesaisi

01.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile Bakan Yardımcısı Vekili ve Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn dün Türkiye’ye geldi. ABD heyeti, üst düzey Türk yetkililerle Suriye meselesini ve S-400’leri görüşecek

Jeffrey’nin 3 günlük Ankara mesaisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de yaşanan güncel gelişmelerle Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 hava savunma sistemini konuştuğu telefon görüşmesinin ardından dün akşam Ankara’ya gelen ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile ABD Bakan Yardımcısı Vekili ve Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn, yarın akşama kadar Türkiye’de olacak.

Haberin Devamı

İki ismin gündeminde Türkiye’nin Suriye’deki meşru güvenlik kaygıları, Fırat’ın doğusunda bir güvenli bölge planlaması, Kuzey Suriye’de güvenlik ve istikrarın teşviki, Amerika’nın Suriye’den çekilmesi ve UNSCR’ın Suriye’de DAEŞ’e karşı sunduğu çözüm önerileri olacak.

ABD’li yetkililerin, bugün gerçekleşecek temasları kapsamında Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan ile görüşmesi bekleniyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ise bu üç gün boyunca 14. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF) için İstanbul’da olacağı ancak programında Jeffrey’nin ziyareti ile ilgili planlama yapılabileceği kaydedildi.

Bir sonraki durak Cenevre

Jeffrey ve beraberindeki heyet, Ankara ziyaretinden sonra İsviçre’nin Cenevre şehrine geçerek Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan ve İngiltere’nin özel elçileri ile beraber bazı Suriyeli gruplarla görüşmeler yapacak. ABD Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “Heyetler BM Güvenlik Konseyi 2254 kararı uyarınca Cenevre merkezli bir siyasi süreci teşvik etme konusundaki BM çabalarına daha fazla destek isteyecekler” denildi.

Haberin Devamı

Kalın, Bolton ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Büyükelçi John Bolton ile telefonda görüştü. Yapılan açıklamaya göre, görüşmede ikili ilişkiler, S-400 hava savunma sistemi ve F-35 programı ile Libya’daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmede ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yi ziyareti konusunda tarih belirlenmesi ele alındı.