Siyaset Kabine revizyonu heyecanı başladı

Kabine revizyonu heyecanı başladı

10.12.2013 - 16:12 | Son Güncellenme:

Kulislerde 3 artı 3 formülü konuşuluyor

Kabine revizyonu heyecanı başladı

2014 bütçesinin görüşmelerinin bugün Meclis Genel Kurulu'nda başlamasına paralel olarak Ak Parti kulislerini; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Mart ayında yapılacak yerel seçim çerçevesinde kabinede yapacağı değişikliğin heyecanı sardı. Kabine revizyonu çerçevesinde kulislerde konuşulan senaryolardan biri de, 3 artı 3 formülü. Buna göre; belediye başkanı adayı olacak üç bakanın yerine yeni atama yapılırken, 3 bakanlıkta da değişiklik yapılacak. Kabine içinde kaydırma yapılabileceği de konuşuluyor. Ancak revizyonun çerçevesini Erdoğan belirleyeceği için konuşulan formüllerin hiç biri bu aşamada kesinlik içermiyor.

Haberin Devamı

1.5 yılda üç seçim

2014 yılı içinde iki önemli seçim yapılacak. Biri Mart ayındaki yerel seçim. Diğeri Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez, bir cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu, bu çerçevede çok önemli. Cumhuriyet tarihinin başından beri cumhurbaşkanı, Meclis tarafından seçiliyordu. 2015 yılında ise genel seçim yapılacak. Ak Parti’nin tüzüğü gereği 70’in üzerinde milletvekili, üç dönem şartı nedeniyle bu seçimde aday olamayacak. Siyasetin bu tablosu; Mart ayındaki yerel seçime, yerel seçim olmasının ötesinde anlam kazanacak olan sonuçları itibariyle Türkiye’nin siyasi tablosuyla ilgili kendine has bir özgül ağırlık yükledi. Yüksek Seçim Kurulu'nun ilanına göre, seçim takvimi 1 Ocak'tan itibaren başlayacak. Üç seçim nedeniyle Türkiye, 1 Ocak'tan itibaren 2015 yılının yarısına kadar fiilen seçim atmosferi içinde yer alacak.

Haberin Devamı

Üç bakan aday

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı adayı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise Hatay Belediye Başkanı adayı olarak ilan edildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da, Ak Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklanması bekleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yerel seçimlerde aday olacak bakanların görevlerinden istifa etmesine gerek olmadığı yönünde oy birliğiyle karar verdiğini duyurmuştu. Ancak hükümetin, YSK'nın bu kararına rağmen kabinede Aralık ayında içinde önemli bir revizyon yapacağı, en azından aday bakanları hükümet dışında bırakacağı ortaya çıktı.

Bütçe görüşmeleri; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nı Meclis'te bugün sunmasıyla başladı. Bütçe görüşmeleri, 11 günde tamamlanacak. Kulislere yansıyan bilgiye göre; kabine revizyonu da, bütçe görüşmelerine endeksli olarak önümüzdeki günler içinde yapılacak. Aday olan üç bakan, kabine dışında kalacak. Ancak Erdoğan'ın kabine değişikliğini daha kapsamlı yapabileceği de konuşuluyor.

Haberin Devamı

Kulislerde dile getirilen senaryolardan biri de, 3 artı 3 formülü. Buna göre; üç aday bakanın yerine atama yapılacak. Ayrıca üç bakanlıkta daha değişiklik yapılacak. Kabine içinde kaydırma yapılabileceği bazı bakanların yerlerinin değişebileceği de konuşuluyor. Ancak, revizyonun çerçevesini Erdoğan çizeceği için kulislerde sadece kesinliği şüpheli senaryolar üzerinde duruluyor. Bütçe görüşmelerinin başlaması, kabine revizyonunun gündemde öne çıkması nedeniyle iktidar kulislerinde de, revizyon heyecanına neden oldu.

Erdoğan, önümüzdeki günlerde yeni bakanların listesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunacak. 61. Hükümet, 6 temmuz 2011'de kurulmuştu. Bakanlar Kurulu'nda, Ocak ayında değişiklik yapılmış ve bakanlar İdris Naim Şahin, Ertuğrul Günay, Ömer Dinçer ve Recep Akdağ kabine dışında kalmıştı.