Siyaset Kaboğlu’nun ‘yargı reformu’ yorumu: Reform değil sorun örten makyajlama

Kaboğlu’nun ‘yargı reformu’ yorumu: Reform değil sorun örten makyajlama

05.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin, temel sorunlara yönelik çözüm iradesini ortaya koymadığını, yapılacak düzenlemenin reform değil, gerçek sorunları örten bir makyajlama olduğunu savundu.

Kaboğlu’nun ‘yargı reformu’ yorumu: Reform değil sorun örten makyajlama

Kaboğlu, CHP’li Anayasa ve Adalet Komisyonu üyesi milletvekilleriyle Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni yorumladı. Yargı reformu için atılması gereken ilk adımın, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin eşit temsil esasına dayanan, grubu bulunmayan partilerin temsilcilerinin de katılacağı bir karma komisyonun kurulmasından geçtiğini belirten Kaboğlu, “Burada 2017 yılında yürürlüğe konulan anayasa değişikliğinin ele alınarak tek kişi yönetiminin sürdürülemez özelliğine dikkat çekmek gerekir” dedi.

Haberin Devamı

‘Atılacak ilk adım’

Yargı Reformu Strateji Belgesi’yle yapılacak düzenlemenin reform değil, gerçek sorunları örten bir makyajlama olduğunu belirten Kaboğlu, Cumhurbaşkanı’nın parti genel başkanlığından çekilmesinin normalleşme yolunda atılması gereken ilk adım olacağını söyledi. “OHAL ortamında yapılan anayasa değişikliğinin, anayasal kamuoyu oluşturulmadan dayatıldığını, demokratik usullere uygun olarak yeniden ele alınması hususunun hukuki bir ihtiyaç olduğunu” savunan Kaboğlu, yargı reformuna ilişkin dikkate alınması gereken konularla ilgili şöyle konuştu:

“OHAL uygulamalarının yarattığı ihlaller giderilmeli. Birçok siyasetçi, gazeteci, akademisyen, avukat, öğrenci ve toplumsal kesimlerden muhalif insanlar haksız şekilde hapiste yatmaktadır. Ceza soruşturması bir şekilde siyasi şantaj ve intikam aracı olmaktan çıkarılmalıdır. Yargı reformu konusunda adım atılacaksa bu hususlar dikkate alınmalıdır. Sistem değişikliği Türkiye’nin Osmanlı’dan Cumhuriyet’e getirdiği kazanımları bir anda ortadan kaldırdı. Meclis tatile girmeden bu yaralar sarılmalı.”