Siyaset Kalın: Savaş bitince yeni bir güvenlik anlayışına ihtiyaç olacak

Kalın: Savaş bitince yeni bir güvenlik anlayışına ihtiyaç olacak

27.03.2022 - 14:53 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Katar'daki Doha Forum'u kapsamında düzenlenen panele katıldı. Kalın, Türkiye'nin arabuluculuk çabalarını anlattı, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yeni bir güvenlik anlayışının şart olduğunu söyledi.

Katar'daki Doha Forum'u kapsamında düzenlenen panele katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası kurulacak uluslararası düzende herkesin kendini güvende hissetmesi gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı

YENİ GÜVENLİK YAPISI

Kalın, "Hepimiz en kısa zamanda bu savaşın sona ermesini temenni ediyoruz. Ancak ivedi bir şekilde global düzeyde yeni bir güvenlik mimarisi şarttır. Güvenlik mimarisinin nasıl şekilleneceği, inşa edileceği, önümüzdeki yıllarda meydana gelecek olaylarla belirlenecektir." dedi.

"HERKES KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMELİ"

İki ülke arasındaki savaşın, enerji jeopolitiğini, gaz-petrol üretimini etkilediğini söyleyen Kalın, “Enerji, gıda, mal fiyatları arttı. Bu krize sebep olan şeyleri iyi incelemeliyiz. Savaşa götüren sebeplere bakmalıyız. Rusya'dan İran’a; ABD’den AB’ye; Türkiye’den körfez ülkelerine kadar herkes kendisini güvende hissetmeli” dedi.

Kalın: Savaş bitince yeni bir güvenlik anlayışına ihtiyaç olacak

"ERDOĞAN TEMAS HALİNDE"

Kalın, bu süreçte Rusya ile diyaloğun kesilmemesine vurgu yaptı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Rusya Devlet Başkanı Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile temas halinde” diye konuştu.

Haberin Devamı

 "RUSYA İLE KONUŞMAMIZ GEREKTİĞİNİ UNUTMAMAMIZ GEREKİYOR"

Sözcü Kalın, Ukrayna-Rusya savaşının sona erdirilmesinde liderlik diplomasisinin anahtar rol oynayacağı kanaatini taşıdığını bildirerek, "Elbette Ukrayna'nın kendisini savunması için gerekli olan tüm destekler sunulmalıdır. Hepimiz Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekliyoruz. Ancak Rusya ile de konuşmamız gerektiğini unutmamamız gerekiyor. Bu savaşın patlak vermesine neden olan Rusya'nın tüm güvenlik endişeleri temize çıkarılmamalı ama anlaşılmalıdır. Elbette savaş bir çözüm başvurusu değildir. Haklı görülemez ve tartışılamaz. Ancak uzun vadede Ukrayna durumu sonrası süreçte hepimiz yeni güvenlik mimarisini düşünüyor olacağız." diye konuştu.

"HEPİMİZİN ÇALIŞMASI GEREKİYOR"

"Günün sonunda, herkes köprüleri Rusya ile yakarsa kim konuşacak?" sorusu yöneltilen Kalın, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2-3 defa Başkan (Vladimir) Putin ve (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy ile görüştü. Önümüzdeki günlerde Başkan Putin ile yeniden konuşacak. Yine her iki tarafın müzakere masasına oturabilmesi için kendilerini güvende ve rahat hissedecekleri bir ortamı yaratmak için hepimizin çalışması gerekiyor." ifadelerini kullandı.