Siyaset Kanaat önderleriyle İstanbul stratejisi

Kanaat önderleriyle İstanbul stratejisi

12.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararının ardından, AK Parti, yeni seçim stratejisi çalışmasını tamamladı. AK Parti’nin İstanbul’daki öncelikli hedefi, 24 Haziran seçimine göre kıyasla kaybettiği oylar ve sandığa gitmeyen 450 bin seçmen. AK Parti ayrıca iki kesim üzerinde özellikle çalışacak: Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’a oy vermeyen MHP’liler ve Kürt seçmen.

Kanaat önderleriyle İstanbul stratejisi

AK Parti, Cumhur İttifakı’nın 31 Mart’ta İstanbul’da 24 Haziran’da yapılan milletvekilliği seçimlerine kıyasla 659 bin 78 oy kaybettiğini tespit etti. 24 Haziran’a göre 31 Mart’ta sandığa gitmeyen seçmen sayısının 448 bin 787 arttığı belirlendi. 9 aylık süreçte AK Parti’nin üzerinde özel olarak çalışması gereken seçmen sayısı 1 milyon 100 bini aşmış oldu. AK Parti, yeni süreçte Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’a oy vermeyen MHP’liler ile “beka söylemi” nedeniyle 700 bine yakın oy kaybettiğini tespit ettiği Kürt seçmen üzerine yoğunlaşacak. Kürt seçmenin yoğun olarak yaşadığı ilçelerle, en çok geçersiz oyun çıktığı ve en çok sandığa gitmeyen seçmenin bulunduğu ilçelerin benzer olduğu belirlendi. Bu ilçeler, AK Parti’nin seçim kampanyasını en etkili yürüteceği yerler oldu. Saha çalışmalarında Bağcılar, Esenyurt, Küçükçekmece, Pendik, Ümraniye, Arnavutköy, Sultanbeyli, Zeytinburnu, Sultangazi, Sancaktepe ön planda olacak. 23 Haziran sürecinde meydanlarda “beka” söylemi yerine Kürt seçmeni kucaklayacak daha ılımlı bir dil kullanılacak. İlçelerde yapılacak sandık bazlı çalışmalarla mahalle sorumlularının daha fazla görev üstlenmesi istenecek. Her mahalle sorumlusunun ev ev gezerek başta kendi sorumluluğundaki kararsız seçmeni ikna etmesi beklenecek. AK Parti, yeni seçim stratejisinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun Kürt kanaat önderlerinden de destek alacak. Ayrıca AK Partili Kürt milletvekilleri de seçim sürecinde İstanbul’daki Kürt seçmeni ikna etmek için sahada olacak.

Haberin Devamı

AK Parti, İstanbul’daki 319 bin 540 geçersiz oy ile ilgili de özel bir çalışma yürütecek. 24 Haziran seçimine göre 170 bin 449 artan geçersiz oyları, yapılacak “oy pusulası” çalışması ile aşağıya çekmeye çalışacak. Geçersiz oyların yüksek çıktığı Bağcılar, Esenyurt, Küçükçekmece, Pendik gibi ilçelerde, “mahalle/halk buluşmaları” düzenlenecek. 31 Mart’ta çok sayıda yanlış oy kullanıldığının tespit edilmesi nedeniyle ayrıca vatandaşlara “doğru/yanlış” oy kullanımı basit bir dille anlatılacak. AK Parti, 23 Haziran seçimlerinde tek oy pusulası kullanılacağı için geçersiz oy sayısının yarı yarıya düşmesini bekliyor.