Siyaset Kapılar kapandı, gözler oylamada

Kapılar kapandı, gözler oylamada

05.01.2015 - 14:09 | Son Güncellenme:

4 eski bakanın yüce divana gidip gitmemesi için komisyon toplandı. kapılar kapandı. Oylama şu sıralarda yapılıyor.

Kapılar kapandı, gözler oylamada

17-25 Aralık operasyonlarında isimleri geçen İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan’a sevk edilip edilmemesine ilişkin nihai kararını belirlemek amacıyla oylama yapılıyor.

Haberin Devamı

BAKANLARIN HER BİRİ AYRI AYRI OYLANACAK

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığındaki Soruşturma Komisyonu, eski bakanlar için Yüce Divan yolunun açılıp açılmayacağına karar verecek. Komisyon, AK Parti’den 9, CHP’den 4 ve MHP’den 1 olmak üzere 14 üyeyle toplanacak. HDP’nin tek üyesi Komisyon’dan istifa ettiği için oylamaya katılmayacak.

Komisyon’da her bakan ayrı ayrı oylanacak. Böylece bakanların biri ya da birkaçı hakkında Yüce Divan’a gönderme ya da göndermeme kararı çıkabilecek. Yüce Divan kararının çıkması için 8 üyenin el kaldırıp "kabul" oyu kullanması gerekiyor. Bunun için ise en az 3 AK Partili üyenin desteği gerekiyor. Meclis Soruşturma Komisyonu üyeleri şu isimlerden oluşuyor:
"Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, AK Parti Bursa milletvekilleri Kemal Şerbetçioğlu, İsmet Su, AK Parti Denizli Milletvekili Bilal Uçar, AK Parti Konya milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Mustafa Akış, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, CHP İzmir milletvekilleri Erdal Aksünger, Rıza Tümer, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu."

YÜCE DİVAN KARARI ÇIKARSA NİHAİ KARARI GENEL KURUL VERECEK

Haberin Devamı

Komisyon’dan Yüce Divan kararı çıkması durumunda Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak gizli oylamayla 4 eski bakanın kaderi belli olacak. Meclis Soruşturma Komisyonu raporunu TBMM Başkanlığı’na sunduktan sonra 10 gün içerisinde belirlenen bir günde Genel Kurul’da nihai oylama yapılacak. Yüce Divan’a sevk için salt çoğunluk olan 276 milletvekilinin "kabul" oyu vermesi yeterli olacak.

MECLİS GENEL KURULU’NDA İKİ ÖNERGE DAHA GÖRÜŞÜLECEK

Meclis Genel Kurulu’nda ayrıca CHP’nin "Seviye Belirleme Sınavı’yla (SBS) ilgili yargı kararını uygulamadığı" gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve "altın kaçakçılığına göz yumduğu" iddiasıyla eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı hakkında verdiği soruşturma önergeleri de ele alınacak.