Siyaset ‘Kararlılığımızı devam ettiriyoruz’

‘Kararlılığımızı devam ettiriyoruz’

08.10.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD askerlerinin Suriye’nin kuzeyinde çekilmeye başladığını ifade ederek, “Biz hep ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ demiştik ve bu kararlılığımızı devam ettiriyoruz” dedi. Erdoğan, DAEŞ’li tutuklu sayısının abartılı olduğunu kaydetti

‘Kararlılığımızı devam ettiriyoruz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyona ilişkin, ABD Başkanı Donald Trump ile önceki akşam yapılan görüşmeyi “Görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkan’ın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette. Hep söylediğimiz söz; ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ demiştik ve bu kararlılığımızı devam ettiriyoruz” sözleriyle değerlendirdi. Erdoğan, Türkiye’nin sorumluluğuna bırakılan bölgedeki DAEŞ’li sayısına ilişkin de çıkan rakamların abartılı olduğunu, bu konuda çalışma yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘Çekilme başladı’

Erdoğan, Sırbistan’a gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesinde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Beyaz Saray’dan gelen Güvenli Bölge açıklaması ve ABD askerlerinin bölgeden çekilmesinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Bu konuyla ilgili olarak (önceki) akşamki görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkan’ın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette. Şu anda buradaki karşılıklı muhataplar, çalışmalarını yürütüyorlar, yürütecekler. Bu zaten biliyorsunuz yeni bir şey değil, bayağı geçmişi olan bir şey. Sayın Başkan Trump, bu konuyla ilgili talimatı çekilmeyi emretmişti, fakat bu biraz gecikti. Gecikmeye rağmen bu arada gerek Amerikalı, gerekse bizim heyetimiz bölgede görüşmelerini hep yaptılar, yapıyorlardı. Dün akşamki (önceki akşam) görüşmeden sonra da, yine bu görüşmeler aynı kararlılıkla devam edecek. Zira bizim biliyorsunuz verilmiş bir kararımız var. Hep söylediğimiz söz; ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ demiştik ve bu kararlılığımızı devam ettiriyoruz. Çünkü terör örgütlerinin ülkemize yönelik bu tehditlerini daha fazla kabul etmemiz, kabullenmemiz asla mümkün değil.”

Haberin Devamı

‘Derdest edelim’

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin Suriye’de yakaladığı ve sayıları on bini bulduğu iddia edilen DAEŞ’lilerden Türkiye’nin sorumlu tutulacağına yönelik ifadelerin bulunduğunun hatırlatılması ve sürecin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine de Erdoğan, “Bu rakamlar biraz abartılı rakamlar. Şu anda orada cezaevlerinde olan bazı rakamlar var. Bu konu ile ilgili tabii bizim de bir yaklaşım tarzımız var. Biliyorsunuz değişik ülkelerden Almanya, Fransa gibi burada bulunan DAEŞ’liler var. ‘Bu DAEŞ’lilerin kontrolünü biz kendi elimizden çıkarmak istiyoruz, bunları artık bakamayız, artık yetti’ diyorlar. Bu konuda ne gibi adımlar atılabilir, kendileri bir çalışma yapacaklar. Biz de arkadaşlarımıza bu konuda talimatı verdik, onlar da bir çalışma yapıyorlar. Burada ne gibi bir adım atalım ki, şu anda cezaevinde veya cezaevlerinde bulunan bu DAEŞ’lileri buralardan süratle derdest edelim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Balkanlar’da ‘Yeşil Koridor’ projesine Erdoğan’dan tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan’da bazı milliyetçi siyasetçilerin Müslümanların yaşayacağı ‘Yeşil Koridor’ adlı bir bölge oluşturma projelerini, “Benim herkese tavsiyem Balkanlarda çatışmaları artırmak yerine Balkanlar’ın geleceğine katkıda bulunacak siyasi projeler üretmeye kafa yormalarıdır. Bölgesel, etnik, dinsel her türlü milliyetçiliğe karşıyız” dedi.

Erdoğan, Sırbistan ziyareti nedeniyle Sırp Politika gazetesine verdiği röportajda şunları kaydetti:

TARİHİN EN İYİ SEVİYESİNDE: Sırbistan’la köklü, tarihi ve kültürel bağlara sahibiz ve ortak sınırlarımız olmasa da Sırbistan’ı komşu bir ülke olarak görüyoruz. İlişkilerimiz tarihinin en iyi seviyesinde. Dostum Vucic’le beraber olgunlaştırdığımız tüm projelerin sonuçlarını almaya başladığımızı görmek beni hem sevindiriyor hem doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Sırbistan’ın ekonomik kalkınma çabalarını ve AB üyelik sürecini destekliyoruz.

Haberin Devamı

SÜRECİN DEVAMINI DESTEKLİYORUZ: Kosova sorununda tarafların bütününün tatmin olduğu bir mutabakata varılması, Türkiye’nin de bir parçası olduğu Balkanlar’ın uzun vadeli istikrarı ve barışı için hayati önem taşıyor. Sorunun çözümü için elimizden geleni yapmaya hazırız. İki ülke arasında varılacak bir mutabakat bizim de kabulümüz olacaktır.

BALKANLAR POLİTİKAMIZ DİN EKSENLİ DEĞİL: (Sırbistan’da bazı milliyetçi siyasetçilerin ‘Yeşil Koridor’ projesi) Balkanlar’daki tarihi ve kültürel bağlarımızı çok önemsemekle beraber Balkanlara yönelik politikamızı din eksenli yürütmüyoruz. Balkanlar’ın neresinde olursa olsun bu coğrafyanın tüm halklarını, Sırp, Boşnak, Arnavut, Hırvat ayırt etmeden, asırlarca birlikte yaşadığımız, gelecekte de yine her alanda işbirliği içinde olacağımız dostlarımız olarak görüyoruz. Ancak bazılarının ülkemizin Balkanlar’daki faaliyetlerinden, Sırbistan’la kurduğu güçlü işbirliğinden rahatsız olduğunu görüyoruz. Bu çevreler Türkiye’nin gayretlerini manipüle etmeye, olduğundan farklı yansıtmaya çalışıyorlar. Neyse ki değerli dostum Vucic’le ortak çabamız sayesinde ilişkilerimizi her geçen gün ileri taşıyarak bu çevrelerin planlarını boşa çıkarıyoruz. Herkese tavsiyem Balkanlar’da çatışmaları artırmak yerine Balkanların geleceğine katkıda bulunacak siyasi projeler üretmeye kafa yormalarıdır. Sırbistan’ın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Bölgesel, etnik, dinsel her türlü milliyetçiliğe karşıyız.

Haberin Devamı

‘Kararlılığımızı devam ettiriyoruz’

Trump’la yüz yüze

Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşmenin takviminin netleşip netleşmediği sorusuna “Büyük ihtimalle, yani önümüzdeki ayın ilk yarısında bu ziyareti gerçekleştireceğiz ve Washington’da bu ziyaret olacak ve bu ziyarette ikili olarak, heyetler arası bu görüşmeyi yapmak suretiyle tabii ki yüz yüze olması işin derinliğini Türkiye-Amerika arasındaki ilişkiler ve bölgedeki gelişmeler, bunları ele alma fırsatını bize vermiş olacak” karşılığını verdi.

‘1.4 milyar ödedik’

ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmede F-35 ve Patriot konularının da gündeme geleceğini ifade ederek, “Önemli başlıklarından bir tanesi de F-35. Bu uzayan bir süreç oldu. Temennim odur ki bu görüşmemizde hem bunu bir karara bağlamak ve bu karara bağlayışla, çünkü biz hala parçaları gönderiyoruz biliyorsunuz. Bizden de burada ofset kapsamında parçalar alınıyor. Bu parçalar gönderilmeye devam ediliyor. Ödemelerde de biz yine de aksama yapmıyoruz. Biz şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolar gibi bir ödemeyi de yapmış bulunuyoruz. Dolayısıyla en önemli başlıklardan bir tanesi olan bu konuyu tabii ki el alacağız ve bunu konuşacağız” dedi.