Siyaset Kars’tan ‘sınır’ mesajı

Kars’tan ‘sınır’ mesajı

24.07.2008 - 01:37 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan’dan öncelikle bölgedeki ülkelerin toprak bütünlüğünü tanımasını beklediğini açıkladı

Kars’tan ‘sınır’ mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla bugün yapılacak Bakü-Kars-Tiflis (BKT) demiryolu projesi temel atma töreni öncesinde soruları yanıtladı.
Ermeni diasporasının ABD’nin Los Angeles kentinde yayımladığı “The Armenian Reporter”ın Erivan temsilcisi Tatul Hakobyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın eylülde oynanacak Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası elemeleri maçına yaptığı daveti anımsatarak, “Bu maça gidecek misiniz? Ani Harabeleri’nde sınırda yıkık bir köprü göreceksiniz. Acaba bu köprü yeni Türkiye ile yeni Ermenistan arasında yeniden kurulabilir mi” diye sordu.
Hakobyan’ın Ermenistan’daki yeni Sarkisyan yönetimine gönderme yapması, “Yeni Türkiye” ifadesiyle de AKP yönetimine vurgu yapması dikkat çekti.
Gül ise Sarkisyan’ın maç davetine teşekkür ettiğini, ancak henüz maçı Erivan’da izleme konusunu değerlendirdiğini söyledi.
Türkiye’nin öteden beri Ermenistan ile ilişkiler konusunda açık bir politikası olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Biz bölgemizde iyi komşuluk ilişkileri istiyoruz. Elbette bazı problemlerimiz var ve çözülmek zorunda. Biz bölgemizde istikrarlı, güvenli ve barışçıl bir ortam istiyoruz” dedi. Gül, BKT projesini de kastederek, “Eğer bu projelere katılmak istiyorlarsa (Ermenistan yönetimini kastediyor) bölgedeki komşu ülkelerin toprak bütünlüğünü tanımalı” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre, Hakobyan’ın bu sorularının altında, Ermeni diasporasının hem Sarkisyan’ın davetinden, hem de BKT projesinden duyulan rahatsızlık yatıyor.