Siyaset 'Karşılıksız çeke hapis kalkınca esnaf dükkana dönecek'

'Karşılıksız çeke hapis kalkınca esnaf dükkana dönecek'

25.01.2012 - 15:51 | Son Güncellenme:

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, karşılıksız çek suçunda hapis cezasını kaldıran, bunun yerine idari yaptırım öngören Yasa kapsamında hapis cezasının kaldırılmasıyla hâlen hapiste olan ve hapse girme tehlikesiyle karşı karşıya olan binlerce esnafın yeniden "dükkânına dönmesini"nin sağlanacağını bildirdi.

Karşılıksız çeke hapis kalkınca esnaf dükkana dönecek

Sinan Aygün, yaptığı açıklamada hapis cezasının kaldırılmasının çeke olan güveni azaltarak ekonomide bir daralma riski yaratabileceğine ilişkin tahminlerin gerçekleşmeyeceğini belirtti. Aksine, çeki karşılıksız çıktı diye hapiste olan ya da her an hapse girme riskiyle karşı karşıya olan binlerce vatandaşın işinin başına dönerek, borcunu ödeyebilmek için çalışmaya başlamalarını sağlayacağını vurgulayan Aygün şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Karşılıksız çek ekonomik bir suç olmasına rağmen, bu suça verilen adli para cezasının ödenemediğinde hapis cezasına dönüşmesi olayı toplumsal bir sorun haline getirdi. Borcunu ödeyemediği için bir esnafı, iş adamını hapse atmak onu borcunu ödememeye mahkûm etmektir. Hükümetten gelen tasarıyla birleştirilerek kabul edilen teklifim yasalaştığında, bu insanlara borçlarını ödemek için yeni bir şans vermiş olacağız. Bu bakımdan çekte hapis cezasını kaldırmak, ekonomiyi daraltmaz aksine canlandırır."

-KÖTÜ NİYETLİLERİ ELEMEK BANKALARA AİT BİR SORUMLULUK-

Sinan Aygün bir yandan hapis cezası kaldırılırken öbür yandan da alacaklıların karşılıksız çekten kaynaklanan alacağının tahsilatını kolaylaştıracak düzenlemelere de yer verilebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Aygün, her alanda olduğu gibi çekle ödeme konusunu da kötü niyetli olarak kullanabilecek kişiler olabileceğini, ancak bu kötü niyetlileri elemenin bankalara ait bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Aygün, TBMM’nin gündemindeki tasarıyla bankaların karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı için sorumlu olduğu tutarının bin TL’ye yükseltilmesinin, bankaları daha sorumlu davranmaya iteceğini savundu.