Siyaset Kavakçı’ya iade-i itibar

Kavakçı’ya iade-i itibar

04.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’na başörtülü giren ilk vekil olan Merve Kavakçı’ya, “iade-i itibarda” bulunuldu. Bakanlar Kurulu kararıyla, Kavakçı’nın Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine dair 13 Mayıs 1999 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, İçişleri Bakanlığı’nın 12 Mayıs 2017 tarihli yazısı üzerine yürürlükten kaldırıldı.

Kavakçı’ya iade-i itibar

Sözkonusu kararın 16 Mayıs 1999’dan geçerli olmasıyla birlikte Kavakçı’ya milletvekillerinin yararlandığı tüm haklardan yararlanma yolu açıldı. 1 Kasım 2002 seçimine kadar olan milletvekili maaşını alma hakkı kazanan Kavakçı, emekliliğini haketmesi halinde 1 milyon TL’nin üzerinde bir tazminat da elde edecek.

Meclis’e başvurmuştu

Milletvekili emekli maaşına kavuşacak olan Kavakçı ayrıca, giriş kartları, sağlık hizmetleri, kırmızı pasaport gibi vekillerin sahip olduğu her türlü imkandan yararlanacak.

Kavakçı, yıllardır verdiği “iade-i itibar” mücadelesini kazandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Kavakçı’nın Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine dair 13 Mayıs 1999 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, İçişleri Bakanlığı’nın 12 Mayıs 2017 tarihli yazısı üzerine, 26 Mayıs’ta Bakanlar Kurulu’nca yürürlükten kaldırıldı. Ayrıca söz konusu kararın 16 Mayıs 1999’dan geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

Kavakçı, Mayıs 2015’te avukatı aracılığıyla TBMM Başkanlığı’na başvurarak, milletvekili sıfatını kazanması nedeniyle doğan haklarının kendisine verilmesini istemişti. Bakanlar Kurulu’nun, 13 Mayıs 1999’daki Bakanlar Kurulu kararını yürürlükten kaldırmasıyla birlikte TBMM Başkanlığı da harekete geçti. TBMM Başkanlığı, yaptığı ilk hukuki diğerlendirmede Kavakçı’nın tüm mali ve sosyal haklarını alabilmesi için Meclis’e dilekçe ile başvurmasını yeterli olacağını belirledi. Kavakçı’nın başvurusunun ardından TBMM Başkanlığı, Sayıştay ve Meclis Hukuk İşleri’nden görüş isteyecek. Bu görüşte Kavakçı’nın mali ve sosyal haklarının hangi kriterler dikkate alınarak ödeneceği bilgisi de yer alacak.

İade-i itibarla biwrlikte Kavakçı ve ailesi, milletvekillerinin yararlandığı sağlık hizmetlerinden yararlanacak. VIP salonlarını kullanabilecek, TBMM misafirhanelerinde kalabilecek. Eski milletvekili sıfatını taşıyan kart ve Meclis’e giriş kartları verilecek. Kendisi ve ailesi için kırmızı pasaport çıkarabilecek.

Haberin Devamı

Ne olmuştu?

18 Nisan 1999’da Fazilet Partisi’nden milletvekili seçilen Merve Kavakçı’ya, başörtüsü nedeniyle Genel Kurul’da yemin ettirilmemişti. Kavakçı’nın Bakanlar Kurulu izni olmadan başka ülkenin vatandaşı olduğu ortaya çıkınca, vatandaşlıktan çıkarılmış ve milletvekilliği sıfatı “yok hükmünde” kabul edilmişti. Bu yöndeki idari yargı kararı 13 Mart 2001’de TBMM Genel Kurulu’nda okunmuştu. O dönem Kavakçı’ya sadece 29 günlük milletvekili maaşı ödemesi yapılabilmişti.

Milyonluk tazminat

Dünkü Bakanlar Kurulu kararından geçerliliğin 16 Mayıs 1999’dan itibaren olacağı ibaresinin bulunmasıyla birlikte Kavakçı’ya 16 Mayıs 1999 ila milletvekili seçiminin yapıldığı 3 Kasım 2002’ye kadar süreyi kapsayan milletvekili maaşı ödenecek. TBMM, Kavakçı’nın henüz milletvekili emekliliğini kazanmadığı tespitini yaptı. Ancak Kavakçı’nın, 1999’dan itibaren milletvekili sayılması halinde 2 yıllık zorunlu süreyi dolduracağı için milletvekili emekliliğine başvurma hakkına sahip olacak. Geriye dönük borçlanması halinde Kavakçı milletvekili emekliliğini de hak edecek. Bu durumda Mayıs 2017’den, emekliliği hak ettiği tarihe kadar geçen süredeki emeklilik tazminatı hesaplanacak. Kavakçı’nın hem milletvekili maaşı hem de emeklilik tazminatlarının hesaplanmasındaki yöntem de hukuki görüşe göre netleşecek. İlk belirlemelere göre 1 milyon TL’nin üzerinde bir tazminatı hakedeceği hesaplanıyor. Hesaplama yöntemine göre bu miktar 2 milyon TL’ye de çıkabilecek.