Siyaset ‘Kıbrıs barış adası olmalı’

‘Kıbrıs barış adası olmalı’

21.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kıbrıs’ın barış adası olması gerektiğini belirterek Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yürüttüğü görüşmelere destek olduğunu kaydetti

‘Kıbrıs  barış adası olmalı’

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42. yıldönümü kutlamalarına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kıbrıs’ta devam eden barış müzakerelere destek verdi

Resmi törenlere katıldıktan sonra KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, “Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanı olmanın çok kolay olmadığını” söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın üstlendiği görevin sorumluluğunu yerine getirdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “CHP olarak son derece mutluyum. Zor bir görev. Kıbrıs’ın bir barış adası olması bizim en büyük arzumuz. Eğer burada bir barış sağlanabilirse, bu sadece Türkiye ve Yunanistan’da değil bölge atmosferinin gelişmesi açısından da son derece önemli. Üstlendiğiniz görevi başarıyla yerine getirmeniz bizim en büyük dileğimiz” diye konuştu.

‘Hepimizin davası’

Kılıçdaroğlu’na Kıbrıs görüşmelerine verdiği destek için teşekkür eden Akıncı da, “Kıbrıs hepimizin bir davası” dedi. “Kıbrıs’ta bir çözüm birçok ilişkiyi rahatlatacaktır” diyen Akıncı, “Sadece Rumlar ve Türkler arasındaki ayrılıkları yeniden federal bir yapı altında tamir etmekle kalmayacak, bölgesel yeni işbirliklerinin kapısını da açacak” dedi. Akıncı şöyle devam etti: “Kıbrıs’ta bir çözüm için anamuhalefet CHP’nin de desteği son derece önemli. TBMM’nin bir bütün olarak desteği çok önemli. Verdiğiniz mesajlar bizi umutlandırıyor. Kararlılığımızı sürdürüyoruz bu destekle.”

Kılıçdaroğlu, ardından Meclis Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Hüseyin Özgürgün’ü de ziyaret etti.

‘Gurur kaynağımız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’ya gönderdiği mesajında, “Kıbrıs Türkünün verdiği eşitlik ve özgürlük mücadelesinin en somut eseri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün hepimiz için gurur kaynağıdır” dedi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman da yayınladığı mesajda “Barış Harekatı sayesinde soykırım, cinayet, tecavüz gibi insan yaşamını, insan hak ve hürriyetlerini ve insanlık onurunu ilgilendiren asıl büyük sorunlar ortadan kalkmış durumdadır” dedi. Başbakan Binali Yıldırım da, Kıbrıs Türk halkının yıllardır mücadelesini sürdürdüğü milli davadan asla taviz vermeyeceğini, hürriyet ve istiklalini koruyacağını, meşru haklarından vazgeçmeyeceğini ve baskılara boyun eğmeyeceğini tüm dünyaya gösterdiğini bildirdi. Kutlamalarda konuşan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de, “Dünya bilmelidir ki Türkiye var olduğu sürece Kıbrıs Türkü de yalnız değildir” ifadesini kullandı.

Darbe kaygısı

Resmi törenlerde konuşan Akıncı, “Türkiye’deki darbe girişiminin Kıbrıs Türk halkı arasında ciddi kaygılara neden olduğunu” söyledi. Akıncı şöyle devam etti: “Bu girişimin başarıya ulaşmaması Türkiye gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkını da rahatlattı. Türkiye darbeler yüzünden büyük acılar çekmiş bir ülkedir. Başarılan her darbe Türkiye’yi daha iyiye değil, daha kötüye götürmüştür.”

Haberin Devamı

KKTC’deki törene Cumhurbaşkanı’nı temsilen Genel Sekreter Fahri Kasırga, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de katıldı. Cumhurbaşkanı Akıncı tören sırasında konuklarıyla sohbet etti.