Siyaset Kıbrıs müzakereleri başarısız olursa Türkiye'nin AB umudu söner

Kıbrıs müzakereleri başarısız olursa Türkiye'nin AB umudu söner

11.12.2009 - 13:25 | Son Güncellenme:

.

Kıbrıs müzakereleri başarısız olursa Türkiyenin AB umudu söner

Kıbrıs’ta bir çözüm için zaman daralırken The Economist dergisi, bir çözüm konusunda önümüzdeki birkaç hafta "kritik" olacağını vurgulayarak bir çözümün, Türkiye’nin AB üyeliği umutlarını önemli ölçüde güçlendireceği yorumunu yaptı. Buna karşın "Eğer bu müzakereler başarısız olursa Türkiye’nin AB umutları yok olur" diyen dergiye konuşan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ise, Kıbrıs’ta bir anlaşmanın, Başbakan Erdoğan ile generaller arasındaki "güç mücadelesine kurban" olabileceği imasında bulundu.

The Economist ise, Kıbrıs’ta çözüm çabalarına ilişkin uzun bir yazı yayımladı. Kıbrıs’ta bir çözüm bulunmasının Türkiye için taşıdığı önemi vurgulayan dergi, "Bir çözüm, Türkiye’nin, giderek zayıflayan AB’ye katılma umutlarını önemli ölçüde güçlendirir" derken bir çözüm için önümüzdeki haftaların "kritik" olacağının altını çizdi.

Adada yürütülen müzakerelerde şimdiye kadar bir miktar ilerlemenin sağlandığını ancak hala ciddi anlaşmazlıkların bulunduğunu kaydeden The Economist, bu çerçevede en büyük sorunun güvenlik ve mülkiyet olduğunu öne sürdü.

Ancak zamanın tükendiği uyarısını yapan dergi, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Nisan ayında yapılacak seçimleri kaybedebileceğine de işaret ettiği yazısında çözümün sağlanması konusunda yurt dışı baskılarının en iyi yöntem olabileceğini de, ancak bu konuda büyük bir dikkatle hareket edilmesi gerektiğini savundu.

Kıbrıs’ta fazla zaman kalmadığını, Şubat sonuna kadar her şey tamamlanması gerektiğini de vurgulayan dergi, "Eğer bu müzakereler başarısız olursa buna benzer bir şans yıllarca ortaya çıkmayabilir. Türkiye’nin AB umutları yok olur. Ve Avrupa’nın dünyada daha büyük bir rol oynama hedefi yara alır. Eğer kendi arka bahçesinde bir ihtilaf çözemezse başka yerlerde nasıl başarılı olur?" diye yazdı.

-HRİSTOFYAS’TAN "ÇÖZÜM ANKARA’DAKİ GÜÇ MÜCADELESİNE KURBAN OLABİLİR" İMASI

Haberin Devamı

Bu arada, yazıda Rum lideri Dimitris Hristofyas ile yapılan bir söyleşinin bazı bölümlerine de yer verildi. Hristofyas, Türkiye’nin garantörlük rolünü koruyan ve adada birçok Türk askerinin kalmasını sağlayan bir anlaşmayı kabul edemeyeceklerini söylerken bunun, üzerlerinde bir "Demokles kılıcı" gibi duracağını da öne sürdü.

Hristofyas, ayrıca Kıbrıs’ta bir çözümün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile generaller arasındaki "güç mücadelesine kurban gidebileceği"ni de ima etti.(