Siyaset Kıbrıs’ta çözüm marta kadar olur

Kıbrıs’ta çözüm marta kadar olur

05.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Brüksel’de AB komiserleri ve komisyon üyeleriyle görüşmeler yapan Bakan Bozkır “Kıbrıs’ta müzakereler olumlu bir şekilde devam ediyor. Adada mart ayında kalıcı çözüme ilişkin bir referandum yapılması bekleniyor” dedi

Kıbrıs’ta çözüm marta kadar olur

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kıbrıs sorununun marta kadar çözülebileceğini söyledi. Bozkır, “Görünen o ki; 2004’deki Annan Planı’ndaki ortamdan farklı olarak adanın iki tarafı da bu referandumu kabul yönünde oy verecekler” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile AB arasında gerçekleşen zirve sonrasında Brüksel’de AB komiserleri ve komisyon üyeleriyle görüşen Bozkır, Kıbrıs sorununun çözümü kapsamında eskiye göre şimdi farklı bir sürecin yürüdüğünü hatırlattı. Kıbrıs müzakerelerinin olumlu şekilde yürüdüğünü vurgulayan Bozkır, “İki tarafın da uzlaşmaya varması durumunda önümüzdeki yıl mart ayında adada kalıcı çözüme ilişkin bir referandum yapılması bekleniyor. Adanın iki tarafının da bu referandumu kabul yönünde oy kullanacağı görünüyor” dedi.


Ümitlendiren üç faktör

Yeni sürecin oluşmasında 3 temel faktörün etkili olduğuna dikkati çeken Bozkır şöyle dedi:

“Birincisi, şu anda konjonktür 2004’den çok daha farklı. 2004’de Kıbrıs Rum Kesimi’nde halkının referandumda hayır oyu kullanması için kampanya yürüten bir lider vardı. Şimdiki Rum yönetimi ise çözüm konusunda oldukça istekli gözüküyor. 2004’de AB üyeliğini garantilemiş bir Rum Kesimi vardı ve çözüme bu nedenle uzak bakıyorlardı. Şimdi ise, Rum Kesimi ekonomik zorluklar ile uğraşırken geçtiğimiz 11 yıllık süre içerisinde Kuzey Kıbrıs’ın gelir seviyesinde önemli artış yaşandı. İkincisi, adaya su götürmemiz ve birleşme durumunda, suyu bütün adanın kullanımına açmamız önemli bir diğer faktördür.

Haberin Devamı

Üçüncüsü ise, doğal gaz rezervleri de bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Türkiye dışında herhangi başka bir taraf ile bağlantı sağlayacak fizibilite oranları çok zor. Örneğin Girit’e bağlanması için arada 1500 km mesafe var. İsrail de bu rezerv için güvenli bir bölge değil ve oradan yapılacak nakil imkânları çok zor. Sonuç olarak bu 3 faktör ve iki kesimin cumhurbaşkanları arasındaki güzel ilişki birleşme konusundaki ümitlerimizi artırıyor.”

‘Kıbrıs ve AB’yi ayrı tuttuk’
Bozkır, Türkiye’nin AB konusunda ivme yakalaması halinde, Kıbrıs’ın bu ivmeye karşı koyma şansının olamayacağını belirtti. Kıbrıs’ın, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda sorun çıkarması halinde B planının da bulunduğunu belirten Bozkır şunları söyledi: “Biz, Kıbrıs sorunu ile AB sürecini her zaman ayrı tuttuk ve değerlendirdik. Avrupa Birliği’nde 5 yeni müzakere başlığının açılma niyeti olduğu için bu hamle yapılıyor. Bunun yanında herkesin gördüğü üzere, Kıbrıs sorununun çözümüne yaklaşıldı. Ancak tabi ki siyasi bir gereklilik olarak B planımız her zaman mevcuttur ama A planında bir problem oluşmadan veya gündeme gelmeden B planını konuşmanın bir anlamı olmaz. Kıbrıs’ın birleşmesinde bir sorun oluşsa bile AB sürecinde yakaladığımız ivmeyi Kıbrıs’ta yaşanacak bir sorunun durdurma şansı yoktur... Ben marta kadar Kıbrıs sorunun çözümü için somut bir çözüm ortaya çıkmasa dahi AB sürecinin tıkanmayacağını düşünüyorum.”