Siyaset Kılıçdaroğlu ve Akşener fikir birliğine vardı: ‘Hayır’ buluşması 2019’a taşınmalı

Kılıçdaroğlu ve Akşener fikir birliğine vardı: ‘Hayır’ buluşması 2019’a taşınmalı

13.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu dün Akşener’i İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etti. İki liderin, 16 Nisan referandumunda ‘hayır’ cephesinde oluşan birlikteliğin “ilkeler” çerçevesinde 2019 seçimlerine taşınması konusunda fikir birliğine vardığı öğrenildi

Kılıçdaroğlu ve Akşener fikir birliğine vardı: ‘Hayır’ buluşması  2019’a taşınmalı

Ak Parti ile MHP ‘Cumhur ittifakı’ konusunda uzlaşırken, muhalefet cephesindeki temas trafiği de hız kazandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret ederek yaklaşık 1 saat görüştü. İki liderin, 16 Nisan referandumunda “hayır” cephesinde oluşan birlikteliğin 2019 seçimlerine taşınması konusunda mutabık kaldığı öğrenildi. Ziyarette, seçim güvenliğinin de görüşüldüğü, tüm sandıklarda ortak bir faaliyet yürütme konusunda mutabakat sağlandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Gülümseten diyalog

Kılıçdaroğlu, dün Akşener’i İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’na Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Gamze Akkuş İlgezdi ve Haluk Koç ile İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da eşlik etti. Kılıçdaroğlu’nu makam odasının kapısında karşılayan Akşener, “Yerimiz biraz dar ama gönlümüz geniş” demesi üzerine Kılıçdaroğlu gülümseyerek, “En az Türkiye kadar” ifadesini kullandı. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Uzlaşma vurgusu

Alınan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu’nun Akşener’i gerçekleştirilen kurultay nedeniyle tebrik ettiği görüşmede iki lider, siyasetteki uzlaşı zemininin önemine vurgu yaparak, partiler arasındaki gerilimin ülkeyi olumsuz etkilediğine yönelik görüşlerini paylaştı.

Haberin Devamı

Görüşmede, seçim ve sandık güvenliğine yönelik başlatılan çalışmaların ele alındığı, iki parti kanadının bu konuda yürüttükleri faaliyetleri paylaştığı belirtildi. İki partinin sivil toplum örgütlerinin de desteğini alarak tüm sandıklarda ortak bir çalışma yürütülmesi konusunda fikir birliğine vardığı ifade edildi.

Hayır buluşması

2019 sürecinin de ele alındığı görüşmede iki liderin, ülkeye demokrasinin yerleşmesi açısından yapılacak seçimlerin bir fırsat olduğunu dile getirdiği öğrenildi. Görüşmede iki liderin, 16 Nisan referandumunda “hayır” cephesinde oluşan birlikteliğin artarak devam ettiğini vurguladığı, bu birlikteliğin 2019 seçimlerine de taşınması gerektiği konusunda fikir birliğine vardığı öğrenildi. Referandumdaki, “evet” oylarında, “çözülme” olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu ve Akşener’in, “hayır” kampanyasındaki dil ve yöntemin 2019 sürecinde de kullanılmasının doğru olacağını dile getirdiği kaydedildi.

Ortak aday yok

Akşener’in görüşmede “hayır” cephesinde bir araya gelen siyasi partileri işaret ederek, “Adalet ve demokrasi isteyenler bir arada olmalı” ifadesini kullandığı belirtildi. Akşener’in, 2014 seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığını anımsattıktan sonra, Cumhurbaşkanlığı seçiminde her partinin kendi adayını çıkarmasının doğru olacağını ifade ederek, “sonuçta ilkeler kazanmalı” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun da bu görüşe katıldığı ifade edildi. İki ismin Ak Parti ve MHP ittifakına ilişkin “kişisel çıkar ittifakı” yorumunu yaptığı da öğrenildi.

Haberin Devamı

Görüşmede ayrıca İYİ Parti kanadının, milletvekili seçiminde, “birbirine yakın” olan partilerin buluşmasının doğru olacağı görüşünü paylaştığı, bu çerçevede İYİ Parti-Saadet Partisi-Demokrat Parti’nin bir araya gelmesinin, CHP’nin de kendine yakın partiler ile buluşmasının seçmen açısından kabul görebileceği yorumunun yapıldığı ileri sürüldü. Erken seçim ihtimalinin de değerlendirildiği görüşmede, iki parti kanadının da seçimlere hazır olduklarını ifade ettiği öğrenildi.

‘Güçlü demokrasi için birlikte mücadele’

Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu ve Akşener ortak açıklama yaptı. Nezaket ve zarafet göstererek ziyaret ettikleri için Kılıçdaroğlu’na teşekkür eden Akşener, görüşmede Türkiye’nin sorunlarını, ekonomiyi, seçim güvenliğini konuştuklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu da başarılı bir şekilde kurultay geçiren Akşener ve arkadaşlarını kutladı. Siyasetin gerginliklerden arınması, nezaketin öne çıkması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, farklı düşünceler ve görüşlerin Türkiye’nin selameti için dillendirildiğini ve halkın hakemliğine başvurulduğunu ifade etti.

Gerginlik ortamının olmaması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Genel Başkan ve arkadaşlarıyla konuşurken doğal olarak Türkiye’nin sorunları da gündeme geldi. O sorunları oturduk, konuştuk. Seçim güvenliği konusundaki duyarlılığımızı karşılıklı olarak birbirimize aktardık. Şundan bütün vatandaşlarımın emin olmasını istiyorum, Sayın Genel Başkan da içeride ifade etti, herkes sandığa gitsin, büyük bir özgüvenle oyunu kullansın, bütün sandıklara sahip çıkacağız. Biz, güçlü bir demokrasiyi bu ülkeye getirmek için hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu, siyaset kurumuna, siyasete, vatandaşlara güvenmenin de bir sonucu olarak karşımızda duruyor.”

‘Torunları da konuştuk’

Haberin Devamı

Açıklamaların ardından Akşener’in, “Bu arada torunlarımızı da konuştuk” demesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Evet, Sayın Genel Başkan torunum için güzel bir imzalı kitap verdi, onu da sevgili Duru’ya vereceğim” dedi. Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun torunu için Yaşar Kemal’in, “Üç Anadolu Efsanesi” kitabını verdiği öğrenildi.

Akşener, Kılıçdaroğlu’nu uğurlarken “ittifakla ilgili” bir soru üzerine, “Biz, milletimizle ittifak yapıyoruz” ifadesini kullandı.

‘İktidar yönetemiyor’

Ekonomik gelişmelerin de değerlendirildiği görüşmede Kılıçdaroğlu’nun, “İktidar ekonomiyi yönetemiyor. Bu konudaki kötü gidiş bizi endişelendiriyor” ifadesini kullandığı belirtildi.

Görüşmede, ABD’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunabileceğine yönelik tartışmalar da ele alındı. İki liderin bu konudaki endişelerini paylaştığı kaydedildi.