Siyaset Kırat’a yeni süvari

Kırat’a yeni süvari

16.01.2011 - 02:31 | Son Güncellenme:

Birleşmeyi sağlayan Cindoruk’un aday olmadığı kurultayda ilk iki turda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. İlk iki turun öne çıkan ismi Namık Kemal Zeybek, 3. turda 566 oy alarak genel başkan seçildi

Kırat’a yeni süvari

Merkez sağda birleşmeyi sağlayan Hüsamettin Cindoruk, büyük kongreye katılmaktan son anda vazgeçerek, DP Genel Başkanlığı görevini bıraktı. Eski Başbakan Tansu Çiller’in aktif siyasete dönmeyeceğini açıklamasından sonra üzerinde uzlaşma sağlanarak genel başkan seçilmeyi planlayan Cindoruk, ilk turda seçilme ihtimalinin zora girmesi nedeniyle genel başkanlık yarışına girmemeyi tercih etti.
Yapılan ilk oylamada 912 delege oy kullandı. Genel Başkan adaylarından eski bakan Namık Kemal Zeybek ilk turda 905 geçerli oyun 575’ini aldı. İlk turda salt çoğunluk olan 663 delegenin oyu gerektiği için Zeybek, yüksek oy almasına rağmen ilk turda seçilemedi. Oylamada Rıfat Serdaroğlu 139, Salih Uzun 134, Tekin Enerem 42, Adnan Dağıstanlı da 4 oy aldı. Zeybek, üçüncü turda oy kullanan 586 delegenin 566’sının oyunu alarak genel başkan seçildi.

Heyecansız başladı
DP’nin olağan büyük kongresi, dün Atatürk Spor Salonu’nda yapıldı. Kongre, genel başkanlık konusunda uzayan pazarlıklar nedeniyle saat 11.00’de, heyecansız bir atmosfer içinde başladı. 1375 delegesi olan DP’nin kongresine 975 delege katıldı. Divan Başkanlığı’na, DYP’nin eski milletvekili Osman Çilsal seçildi.
Cindoruk, daha önce parti içinden kendisine yapılan baskı üzerine, Çiller’e kongrede DP genel başkanlığına aday olması çağrısında bulunmuştu. Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın da destek verdiği Çiller, genel başkanlığa aday olmayacağını açıklamıştı. Cindoruk, bu gelişme üzerine, aday olmak istemediğini, ancak parti içinden üzerinde baskı kurulduğunu belirterek, üzerinde uzlaşma sağlanması durumunda aday olabileceğinin mesajını vermişti.
Son ana kadar adaylık konusunda net açıklama yapmayan Cindoruk, dün sabah kararını vererek, kongreye katılmadı. Yılmaz ve Çiller kongreye gelmedi.

Pazarlık sonuçsuz
Önceki gece ve dün süren pazarlıklarda Cindoruk, birinci turda seçilme koşuluyla aday olabileceğini söyledi. Ancak çok sayıda il başkanı ve Çiller taraftarlarının Namık Kemal Zeybek’i desteklemesi üzerine, beklediği garantiyi alamayan Cindoruk’un sitem ederek adaylıktan vazgeçtiği öğrenildi. Cindoruk, kendisi salona beklenirken gönderdiği mesajda, şu ifadeleri kullandı: “Köklü ve güçlü partimizin genel başkanlığını onurla bugüne kadar yürüttüm. Partimizin olağan kongresinde görevi değerli bir arkadaşımıza bırakma kararımda değişiklik yapmıyorum. Parti üyesi sorumluluğunu hayatım süresince sadakatle ve yurtsever duygularla sürdüreceğim.”
Kongrede tüzük değişikliği yapılarak, genel başkan adaylarının en az 50 delege imzasıyla aday gösterilmesi hükmü getirildi. Tüzüğün “Seçim Hazırlıkları ve Seçimler” başlıklı 44. maddesi, Genel İdare Kurulu, Teşkili, Görevleri ve Görev Bölümü” başlıklı 50. maddesi ile “Milletvekili Aday Tespit İşlemleri” başlıklı 78. maddesi de değiştirildi. Genel İdare Kurulu üye sayısı da 60’dan 50’ye düşürüldü.
Saat 12.00 sıralarında genel başkan adayları art arda salona girdi. Eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek, Rıfat Serdaroğlu, ANAP’ın son Genel Başkanı Salih Uzun, DP Gençlik Kolları Kurucu Başkanı Adnan Dağıstanlı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, eski DYP İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem, kongrede delegeler tarafından genel başkanlığa aday gösterildi.
İlk konuşmayı yapan Dağıstanlı, Zeybek’i kastederek, “Partimize monte edilmeye çalışılanlar var. En son hangi partide olduğunu bilmediğimiz kişiler genel başkan adayı” dedi. Dağıstanlı, “Demokrat misyona sahip çıkın” diye konuştu. Ahmet Özal ise “Yoldan sapmadım, siyasi geçmişimde partiler arası cambazlık yoktur. Ben bu partiye Cindoruk’un daveti üzerine geldim, onu kıramadım” dedi ve şöyle devam etti: “8 yıldır güya kurtarıcı gibi ortaya atılan isimlerle, partinin şahsiyeti, teşkilatın gururu incinmiştir. Önümüzdeki 5 ay bizim muhalefette olacağımız 5 aydır. Eminim ki DP seçimlerden sonra iktidarın parçası olacaktır.”

Zeybek heyecanı
Özal’dan sonra konuşan Zeybek, hitabet yeteneği ile salonu etkiledi. Zeybek, eski Çiller’i beklediğini belirterek, “Bekledim, gelse iyi olacaktı. Biz zamanı gelince onu çağrırız o zaman gelir inşallah” dedi. 3 ayda DP’yi milletle bütünleştirmeyi başaracaklarını söyleyen Zeybek, Çiller’in, “Ya başaracağız, ya başaracağız” sözünü hatırlattı. Serdaroğlu da , “Türkiye’deki tek adam faşizmini demokrasi içinde beraber yıkacağız” dedi.

‘Bismillah’ diye başladı
Zeybek, seçildikten sonra yaptığı teşekkür konuşmasına “Bismillah...” diyerek başladı ve “Bu bir yeniden doğuş kurultayı oldu” dedi.Bütün fetret dönemlerinden sonra dirilişin başladığını ifade eden Zeybek, DP’nin de yeniden dirileceğini ve iktidara yürüyeceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Kırat’a yeni süvari

Koltukta uyudular
Demokrat Parti olağan kongeresinde, diğer partilerin kongrelerine göre heyecan düşüktü. Genel başkan adaylarının taraftarları salonu hareketlendirmeye çalışsa da bazı konukların koltuklarında zaman zaman uyukladığı görüldü (altta).
Fotoğraf: SERDAR ÖZSOY

Kırat’a yeni süvari

Ayşe Sucu yönetimde
DP yetkili kurulları için dün gece seçim yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeni yönetimi tarafından kısa bir süre önce Diyanet Vakfı Kadın Merkezi Başkanlığı görevinden alınan Ayşe Sucu, DP GİK’e seçildi. Zeybek, ANAP’ın son Genel Başkanı Salih Uzun ile Enis Sülün’ü de listeye aldı. Merkez Karar Kurulu listesinde Susurluk skandalının kahramanları içinde yer alan Sedat Bucak’ın kardeşi Ahmet Edip Bucak’a yer verildi.

Haberin Devamı

Erbakan’ın kurmayları oradaydı
- Seçime yönelik ittifak projeleri nedeniyle SP, kongreye ilgi gösterdi. Kongrede SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın mesajı okundu. Erbakan’ın kurmayları, Yasin Hatipoğlu ile Mustafa Kamalak da kongreyi izledi.
- Eski Dışişleri Bakanı ve Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal da salona geldi. Türkiye Partisi, Liberal Demokrat Parti yöneticileri ve bazı eski bakanlar da kongreye misafir olarak katıldı. Ak Parti’nin temsilci göndermediği kongreye, CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkun katıldı.
- Salih Uzun konuşması sırasında aşırı heyecandan fenalaştı. Gözleri dolan ve ayakta durmakta zorlanan Uzun, “Ben buraya emek vererek geldim. O emeğe sahip çıkmak için geldim. Sağolun” diyerek kürsüden indi.
- Salonda konuşmaların yapılacağı platformun üzerine, “Türkiye Kırat’ı Bekliyor” yazısının yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk ile Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Hüsamettin Cindoruk’un posterleri ile Türk bayrağı asıldı.
- Salona; “Söylem: Sıfır sorun, eylem: sıfır çözüm”, “Aklanmadan ak olmaz”, “AKP’nin ekonomi politikası işsizlik yaratan büyüme”, “İyi ki varsın baba, dün dündür bugün bugündür. Nerde galmıştık? Yeniden böyyük Türkiye”, “Sayın Başbakan İsviçre’den ne haber?”, “Diktatörler gelir geçer, demokrasiler kalır”, “Elde sensin, dilde sen, gönüldesin, baştasın, sen Özal’ın, Menderes’in gönlündeki aşktasın” yazılı pankartlar asıldı.
- Salonda; DP için hazırlanan, “Güçlü Türkiye” parçasının yanı sıra Ajda Pekkan’ın, “Aynen Öyle”, Kıraç’ın “Sana Mecburum” şarkıları ile “Şeker Oğlan” türküsü çalındı.
- Kongrenin açılışında İstiklal Marşı’nı kadınlardan oluşan koro okudu. Ancak banttan ses verilmesi nedeniyle koronun sesi duyulmadı.