Siyaset Kırım Tatarlarının lideri Kırımoğlu, Topçu ile görüştü: Rusların sözüne inanmıyorum

Kırım Tatarlarının lideri Kırımoğlu, Topçu ile görüştü: Rusların sözüne inanmıyorum

15.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya'dan gelen "Ukrayna'ya saldırmak gibi bir planımız yok" açıklaması için "Onların sözüne inanmıyorum" değerlendirmesini yaptı.

Kırım Tatarlarının lideri Kırımoğlu, Topçu ile görüştü: Rusların sözüne inanmıyorum

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Rusya ile Ukrayna arasında krizin tırmandığı bir dönemde Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti, Ankara'ya geldi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile görüşen Rüstem Umerov başkanlığındaki heyet daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Başdanışman Yalçın Topçu ile bir araya geldi.

Tarihi arka planı olan Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin her iki ülkenin, bölgenin ve dünyanın barış ve esenliğine büyük katkılar sağlayacağını vurgulayan Topçu, "Türkiye, Devleti ve milleti ile Kırım’ın ilhakını ve işgalini kabul etmiyor ve bu kararını her vesileyle Rusya’ya ve tüm dünya kamuoyuna, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana olduğunu ifade etmektedir" diye konuştu. Umerov da "Ukrayna ve Türkiye'nin ikili ilişkilerinin, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı temelinde daha da gelişmesi için çalışmaktayız" dedi.

Haberin Devamı

'İşin ilginç tarafı'

Ukrayna - Rusya gerilimi sürerken, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'un "Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırmak gibi bir planı yok" açıklamasını değerlendiren Kırım Tatarları milli lideri Kırımoğlu ise geçmişteki örnekleri hatırlatarak şunları kaydetti: "2008 yılında Ruslar Gürcistan’a girdiği zaman bir gazeteci Putin’e 'Çeşitli söylentiler var, sizin Kırım'da da gözünüz var şeklinde' diye sordu. O da 'Bu, olacak şey değil. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygımız var, hiçbirinin toprağında gözümüz yok' dedi. Onların sözüne inanmıyorum. Yıllar içinde gördük. 13 Mart’ta biz Putin ile telefonda görüştüğümüz zaman, bana diyor ki 'Bizim sakıncamız var, Kırım’daki askerlerimiz ile Kırım Tatarları arasında çatışma olmasın.' Tabi biz de çatışma istemiyoruz. Ama işin ilginç tarafı şu ki, aynı günde yine Putin dedi ki 'Kırım’da benim hiçbir askerim yok."