Siyaset Kişisel verilere ‘RTÜK’ modeli

Kişisel verilere ‘RTÜK’ modeli

25.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin (AB) vize serbestisinin hayata geçebilmesi için yürürlüğe girmesini istediği düzenlemeler arasındaki Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı’nda önemli bir değişiklik yapıldı.

Kişisel verilere ‘RTÜK’ modeli

Tasarının en tartışmalı maddesinde Ak Parti değişiklik önergesi getirdi. Genel Kurul’da kabul edilen önergeye göre; Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun üye sayısı yediden dokuza çıkarıldı. Kurula TBMM tarafından da üye seçilmesi sağlandı. RTÜK’te olduğu gibi beş üyenin, partilerin milletvekili sayısına oranla belirlenmesi kararlaştırdı. Mevcut parlamento yapısına göre kurula Ak Parti’den üç, CHP’den bir ve HDP’den bir üye seçilecek. MHP, mevcut Meclis aritmetiği uyarınca Kurul’a üye veremeyecek. Kurul başkanı ve başkan yardımcısının da Bakanlar Kurulu tarafından atanmasından vazgeçilerek bu iki isim kurulun seçimiyle belirlenecek.
MHP’nin kurulda temsil edilemeyecek olmasını eleştiren Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP’nin hakkının gasp edildiğini savunarak, şöyle konuştu:

‘Anayasa’ya aykırı’
“Çoğunluk iradesi, MHP iradesinin Kurul’da temsil edilme ihtimalini ortadan kaldırmış oluyor. Bu, kabul edilebilir gibi değil. Gerçekten çok ayıp olmuştur. Anayasa, partilerin faaliyetlere katılmalarını temin edecek şekilde düzenlenmesine amirdir. Nitekim RTÜK üye sayısı da dokuz üyeyle birlikte bütün partilerin temsil edildiği bir yerdir. Peki, neden çoğunluk iradesi bu konuda kendi çoğunluk iradesiyle MHP iradesinin burada yer almamasını istiyor? Anayasa buna engeldir. Burada adaleti sağlamayan bir kurul, kişisel verilerde nasıl adaleti sağlayacak?”
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da MHP’nin kurulda temsil edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Gergin oturum
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan için “Bilal oğlan” ifadesini kullanması Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti’li ve CHP’li milletvekillerinin birbirlerinin üzerine yürümesine yol açtı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi engellenirken, Ak Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara’nın Topal’a yönelik, “lan” demesi Genel Kurul’da tansiyonu yükseltti.
MUSTAFA İSTEMİ