Siyaset Kocaeli partilerin durumunu sorguluyor

Kocaeli partilerin durumunu sorguluyor

23.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Coşkulu bir seçim havasının yaşandığı Kocaeli’den 11 milletvekili çıkacak. Ak Partililer 7’nin altına düşmeyeceklerini savunurken, CHP’liler 5 vekile kesin gözüyle bakıyor. MHP 2 vekil bekliyor, HDP’li adaya ise 80 bin oy gerekiyor

Kocaeli partilerin durumunu sorguluyor

Kocaeli genelinde 1 milyon 221 bin seçmen var. Kocaeli’de seçime katılım oranı yüksek oluyor. Geçen genel seçimde katılım oranı yüzde 89.18 idi.
İzmit’te 244 bin, Gebze’de 238 bin, Gölcük’te 107 bin seçmen var. Diğer seçmenler diğer ilçelerde.
Kocaeli’den 11 milletvekili seçilecek. Geçen seçim Ak Parti yüzde 52.70 oy ile 7 milletvekili, CHP yüzde 24.63 oyla 3 milletvekili, MHP yüzde 11.91 oyla 1 milletvekili çıkarmıştı. SP yüzde 4.37 oy almıştı.
Kocaeli’nin nüfusu 1.7 milyon. Çalışan sayısı 460 bin. Kayıtlı işsiz sayısı 41 bin. 242 bin kişi emekli aylığı alıyor. Emekli aylığı alanlara bağımlı sayısı 721 bin kişi. Üniversitelerde 41 bin, meslek yüksekokullarında 32 bin öğrenci var.
Bu tabloda işçilerin, işsizlerin, emeklilerin, emeklilerin aile üyelerinin ve üniversite ve yüksekokul öğrencilerinin tercihleri Kocaeli’de seçimin kaderini belirleyecek.
Kocaeli’deki gelişmeleri izleyenler, işçilerin Ak Parti’yi desteklediklerini, CHP’nin emekliler konusundaki yeni politikalarına rağmen Ak Parti’den CHP’ye oy kaymasının olmadığını söylüyor.
2011 seçiminde Kocaeli’den milletvekili seçilenlerin 2’si Kocaelili idi. Ak Parti’den Nihat Ergün 3 dönem barajı nedeniyle aday değil. CHP’den Hurşit Güneş’i CHP yönetimi listeye koymadı. Sonuç olarak aday listelerine Kocaeli’nin yerli ailelerinden tek aday giremedi.
Bayburtlular Kıraathanesi

Kocaeli partilerin durumunu sorguluyor

Parti mitingleri coşkulu bir seçim havası yaşandığı görünümü veriyor. İzmit ve Gebze sokaklarında dolaştım. Halkla seçimlerden konuşmaya çalıştım. Ya insanlar, kime oy vereceklerini kararlaştırdıklarından olsa gerek seçim konusunda konuşmak istemiyor ya da seçime sanıldığı kadar ilgi göstermiyor. Birgül, İzmit’in eskilerinden. “İzmit’in en önemli sorunu nedir?” diye sordum. “İşsizlik” dedi. Ekledi: “İzmit’te işsizliğin göstergesi Bayburtlular Kıraathanesi’dir. Git, bak. Kahve dolu ise işsizlik artmış demektir.”
Boş masa yok
Bayburtlular Kıraathanesi’ne gittim. Kapının önünden itibaren tüm masalar dolu. İlişecek boş iskemle bulamadım. Kahvenin en arkasındaki bir masaya “Selamünaleyküm” diyerek iliştim. Dert dinledim. İsmail Gün, Havluburun köyünden. Eskiden kiraz yetiştirirmiş. “Kiraz para etmiyor. Yapacak başka iş yok. Bir lokantada garsonluk yapıyorum. Karım da başka lokantada bulaşıkçı. İki çocuk okutuyoruz. Biri Denizli’de turizm, öbürü Kastamonu’da felsefe okuyor. Yakında okulları bitirecekler. Biz de rahat edeceğiz” diyor.
Araçların tümü yeni
İzmit’in içinde otopark bulmak sorun. Aracımı Konak Otopark’a bırakırım. Otoparkı işleten Nevzat ve Kenan Yedekçi kardeşlerle sohbet ettim. “Bu seçimin sonucu ne olur?” diye sordum. “Hocam AKP 7, CHP 2, MHP 2” dediler. Ak Parti 7 çıkarır mı? diye sorunca da araçları gösterdiler. Bunların tümü yeni. Tümü ithal. Tümü pahalı araç. Bunların sahipleri kime oy verecek?” diye eklediler.
Güzel havada, çarşı içindeki ağaçlık yolda banklarda oturanlara “Merhaba” diyerek sağdan soldan konuştum. Muammer Gülmez TRT emeklisi. Samet Aslan genç bir işçi, piston sanayinde çalışıyor. İkisi de Ak Parti’den memnun. “AKP bu seçimde 7 çıkarır” diyorlar. Durak Gökberk gemi inşa işinde imiş. O ise “CHP için bu defa 4 garanti. 4 olmazsa ayıp olur” diyor.
‘Geç kalınca dağıldılar’
CHP İzmit İlçe Başkanı Ümit Küçükkaya ve grup başkanvekili Ersin Albayrak 5 milletvekili çıkarabileceklerini söylüyorlar. CHP İl Başkanı Cihat Altunyuva’ya, Kılıçdaroğlu mitinginde izleyici sayısının neden az olduğunu sordum. “Halk miting 13.00’te başlayacak diyerek meydanı doldurdu. Sıcaklık 32 derece idi. Başkan, Aysel Ekşi’nin cenaze töreni nedeniyle miting alanına 15.30’da gelebildi. Alanı dolduranların bir kısmı sıcak nedeniyle dağıldı” diyor. CHP’lilere göre 11 milletvekilliğinin 5’ini CHP, 5’ini Ak Parti, birini MHP alır.
CHP’liler Ak Parti’nin haksız rekabetinden yakınıyor, “Belediye imkânlarıyla her yanı afişlerle donatıyorlar. Mitinglere belediye imkânlarıyla araçlara doldurarak insan taşıyorlar. Biz miting için tek araç kiralayamadık. Afişleri bağış paralarıyla karşılıyoruz” diye konuşuyorlar.
Ergün: Yüzde 52 alacağız
Ak Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan’a göre “Seçimde AKP 7, CHP 2, MHP 1 milletvekili kesin. 1 milletvekilini kimin alacağı belirsiz.” Ceyhan, seçmen sayısına ve olası iştirak oranına göre, oy dağılımı hesabı yapıyor. Bu seçimde Ak Parti’nin milletvekili sayısının 7’den az olamayacağı görüşünde.
Nihat Ergün seçimlerde oy dağılımı konusunda iyi tahmin yapar. Tahminine göre, “Ak Parti yüzde 52, CHP yüzde 21, MHP yüzde 12 oy alır. HDP ve SP Türkiye genelinde barajı geçse de Kocaeli’nden milletvekili çıkaramaz” diyor. İl Gençlik Kolları Başkanı Emre Kahraman, HDP ve SP’ye şans tanımıyor.
Saadet Partisi İl Merkezi’nde Sinan Ecderoğlu ile görüştüm. Genç bir mühendis. Üç yıldır il başkanı. “Bu seçimde SP ülke barajını aşarsa Kocaeli’den en az 1, belki 2 milletvekili çıkarırız. Konya SP’nin kalesi idi. Şimdilerde biz Konya’dan daha öndeyiz” diyor.

Haberin Devamı

Kocaeli partilerin durumunu sorguluyor

Sancaklı ve Akşener etkisi

Kocaeli’deki tüm seçim sorumluları sık sık toplanarak seçim değerlendirmesi yapıyorlarmış. Beni de toplantıya davet ettiler. Seçim görevlileriyle konuştum.
Geçen seçimde MHP’den seçilen Lüftü Türkkan bu seçimde listede 2. sırada. Birinci sıraya Genel merkez Saffet Sancaklı’yı oturttu.. MHP’liler bu seçimde MHP’nin 2 milletvekili çıkaracağına inanıyor.
Köfteci Fettah’ın dükkânının önünde çay içerken MHP eski il başkanı Nihat Gürer ve sendikacı Enver Kılıç ile sohbet ettik. Gürer, “MHP milletvekili Meral Akşener’in ağabeyi. MHP 2 milletvekili çıkarır. Kalan 4 milletvekili CHP’nin, 5’i de AKP’nin olur” diyor.

HDP’li Konca’ya 80 bin oy gerek

Baraj aşılırsa HDP’nin CHP’den veya MHP’den bir milletvekili çalabileceğine inananlar çok ama oy sayısını değerlendirenler Ali Haydar Konca’nın seçilmesinin imkânsız olduğunu söylüyor. Konca, eski CHP’li, Doğulu ve sevilen bir kişi. Doğuluların oyunu alacağı kesin. Ne var ki seçilebilmesi için 80 bin oya ihtiyacı var. Halbuki Kocaeli’de HDP oylarının 40 bin dolayında olduğu tahmin ediliyor.
Liste başına oturanlar, şimdiden milletvekili havasına girmişler. Yolda CHP listesinin ilk sıralarında yer alan Fatma Kaplan Hürriyet, Haydar Akar ve Tahsin Tarhan’a rastladık. Üçü de “havalı” idiler. Hürriyet, “Yemeğe davetliyiz... Bir müsait zamanda arayın da konuşalım” diyerek “maiyetiyle birlikte” uzaklaştı.