Siyaset Komisyon için ‘sakıncalı üyelik’ tartışması çıktı

Komisyon için ‘sakıncalı üyelik’ tartışması çıktı

27.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti, 4 eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu için muhalefet partilerinin tespit ettiği 18 üye adayından 16’sına “itiraz” edecek.

Komisyon için ‘sakıncalı üyelik’ tartışması çıktı


Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Soruşturma Komisyonu’nda kendilerine düşen 9 üyelik için üç katı olarak belirleyecekleri 27 aday üyenin ismini bu hafta içinde TBMM Başkanlığı’na bildirmeyi planladıklarını bildirdi.
Ak Parti’nin soruşturma komisyonunda 17 Aralık soruşturması ve 4 eski bakanla ilgili suçlayıcı ya da aklayıcı, “hüküm ifade ederek bir anlamda ihsası reyde bulunmuş milletvekillerinin görev almasını önlemeye yönelik çalışması tamamladı.
Bu amaçla Ak Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun ve İstanbul Milletvekili Bülent Turan’dan oluşan komisyon, milletvekillerinin konuyla ilgili Meclis’teki konuşma ve laf atmaları, yazılı ve görsel basın ile sosyal medyadaki ifadelerinin Komisyon’a üye olma kriterine uyup uymadığını inceleyerek hazırladığı raporu grup yönetimine sundu. Raporda, konuyla ilgili 70’e yakın Ak Parti milletvekilinin konuşmadığı, “konuşmuş olsa bile ifadelerinin aday olma kriterine engel olmadığı”, bu nedenle aday olabilecekleri belirtildi.
Raporda, muhalefetin üye olarak bildirdiği 18 isimden sadece ikisinin adaylık kriterine uyduğu görüşüne yer verildi.

CHP ve MHP’den tepki
Ak Parti’nin değerlendirmesine CHP ve MHP’den tepki geldi. CHP’liEngin Altay, “Bu konuyu konuşmayan 3 yaşını geçmiş bir kişiyi bulamazlar” derken, MHP’li Oktay Vural, “Onlar kendi milletvekillerine baksınlar, hangi milletvekilini önereceğimizi biz biliriz” ifadesini kullandı.