Siyaset Kontrgerillayı bakanlık bulamadı

Kontrgerillayı bakanlık bulamadı

19.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Yılmaz, Darbe Komisyonu’na gönderdiği ‘gizli’ ibareli belgede, Özal Harp Komutanlığı içinde çok tartışılan kontrgerilla yapılanmasının olmadığını açıkladı

Kontrgerillayı bakanlık bulamadı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na gönderdiği “gizli” ibareli bilgi notunda, eski adı Özel Harp Dairesi (ÖHD) olan Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) içinde kontrgerilla yapılanması olmadığını söyledi.
Bakan Yılmaz’ın, TBMM komisyonuna gönderdiği Özel Harp Dairesi ve kontrgerilla yapılanmalarına ilişkin 17 Eylül 2012 tarihli “gizli” damgalı cevabi yazısı, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne komisyonun gönderdiği raporun ekleri arasından çıktı.
Bakan Yılmaz imzalı belgede, komisyon tarafından 25 Kasım 1957-12 Eylül 1980 arasında darbeler, muhtıralar ile Milli Birlik Komitesi İrtibat Bürosu olarak çalışan birim, Özel Harp Dairesi ve kontrgerilla yapılanmalarına ilişkin her türlü bilgi ve belgenin birer örneğinin istendiği belirtildi. Belgede söz konusu talebe ilişkin, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın tarihçesinin yer aldığı 2 sayfalık bilgi notu yer aldı.

Gayri nizami harp birimi
Bilgi notunda “Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda kontrgerilla yapılanması yoktur” denildi ve ÖKK’nın görevleri şöyle anlatıldı:
- Harekât ortamında müstakil, müşterek ve birleşik Özel Kuvvetler Harekâtı icra etmek.
- Yurtiçi ve yurtdışında icra edilecek terörle mücadele harekatına destek vermek.
- Emirle Gayri Nizami Harp harekatını planlamak ve icra etmek.
- Seferde, düşman derinliklerinde bilgi toplamak, hedef tarifi yapmak, tatkik akın/pusu icrat etmek ve düşman işgaline uğramış bölgelerde mukavemet harekatını başlatmak.
- Dost ve müttefik ülkelerin özel kuvvetleriyle, bilgi alışverişi, teknik malzeme temini ve eğitim konularında işbirliği yapmak.
- Doğal Afet Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı’nın imkân ve kabiliyetleri kapsamında, yurtiçi ve yurtdışında meydana gelebilecek doğal afetlerde arama ve kurtarma faaliyeti icra etmek.
- TSK Spor Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın imkân ve kabiliyetleri kapsamında, silahlı kuvvetler personelinin en üst fiziki kondisyona erişmesine yardımcı olmak.

Haberin Devamı

Özel Harp’ten Komutanlığa
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın ‘gizli’ ibareli yazısında Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın tarihçesi şöyle anlatıldı:
- Bakanlar Kurulu’nun 27 Eylül 1952 sayılı kararı 4 Kasım 1953’te Seferberlik Tetkik Kurul Başkanlığı kuruldu.
- 14 Aralık 1970’te Özel Harp Dairesi Başkanlığı adını aldı.
- 1992’de Özel Kuvvetler Komutanlığı adını aldı. 1992’de 1, 2 ve 3’üncü Özel Kuvvet Alayları, 1994’te 4’üncü Özel Kuvvet Alayı, 1995’te Muharebe Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı, 1998’de Sivil Asker İşbirliği Grup Komutanlığı, 2000’de Doğal Afet Arama ve Kurtarma Tabur Komutanlığı kuruldu.
- 2000’de yeniden teşkilatlanmaya gidildi; 1 ve 2’nci Özel Kuvvet Tugay Komutanlıkları ve Seferberlik Tetkik Kurul Başkanlığı’nın oluşturuldu; Muharebe Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı, Sivil Asker İşbirliği Grup Komutanlığı ve Özel Hava Grup Komutanlığı’nın alay seviyesine çıktı.
- ÖKK, 2002’de Kirazlıdere ve Güvercinlik kışlalarını devrederek, Gölbaşı’nda inşa edilen yeni kışlasına taşındı.