Siyaset Kozmik baskında rekor arama

Kozmik baskında rekor arama

28.12.2009 - 01:03 | Son Güncellenme:

Genelkurmay’ın en gizli dosyalarının saklandığı Seferberlik Bölge Başkanlığı bu kez çok daha uzun ve kapsamlı arandı Arama, “son 1 yıl içindeki dosyaların inceleneceği” yönündeki mahkeme kararı esas alınarak yapıldı. Aramalar, hükümete yönelik tüm faaliyetlerin araştırılacağı Ergenekon benzeri farklı bir soruşturmanın yürütüleceği konusunda ipuçları verdi

Kozmik baskında rekor arama

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast planlandığı iddiaları doğrultusunda iki subayın Ankara’da yakalanmasıyla başlayan soruşturma kapsamında, Genelkurmay’ın en gizli dosyalarının saklandığı Seferberlik Bölge Başkanlığı bu kez çok daha uzun ve kapsamlı bir aramaya sahne oldu. İlk aramadan 15 saat sonra başlayan, dün bütün gün ve gece devam eden arama sırasında görevli hâkim, başkanlığa ait üç binanın zemin katlarındaki arşivlerinde yer alan mühürlü dosyaların içini tek tek inceleyerek, suça konu olabilecek dokümanları tutanağa geçti.
Arama, “son bir yıl içindeki dosyaların inceleneceği” yönündeki mahkeme kararı esas alınarak yapıldı. Bazı dosyalarla ilgili el koyma işlemi yapılıp yapılamayacağının tartışıldığı aramalar, hükümete yönelik tüm faaliyetlerin araştırılacağı Ergenekon benzeri farklı bir soruşturmanın yürütüleceği konusunda ipuçları verdi.

Mühürlü bölüm
Çukurambar’da yakalanan iki subayın görev yaptığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın çekirdek birimi niteliğindeki Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda cuma akşamı yapılan ve yaklaşık 11 saat süren ilk aramada, “mühürlü oda” olarak tanımlanan ve devlet sırrı niteliğindeki kozmik bilgilerin bulunduğu arşiv ile bazı odalardaki mühürlü dosyaların savcılarca incelenmesine izin verilmemesi, ikinci arama yapılmasına neden oldu.
Savcılar tarafından çağrılan hâkim Kadir Kayan’ın da buraları incelemesine izin verilmedi. Savcılar, CMK’nın 125. maddesine göre “devlet sırrı niteliğindeki belgelerin hâkim tarafından incelenerek tutanağa geçirilebileceği”ni anımsattı. Askeri yetkililer ise gerekçe olarak “arama kararının devlet sırrı niteliğindeki evrakın incelemesini kapsamamasını” gösterdi.
Bunun üzerine, CMK’ya göre, suç oluşturabilecek delillerin bulunduğundan kuşkulanılan yerlerin olduğu gibi muhafazası konusunda karar almaya yetkili olan savcılar ve hâkim tutanak düzenleyerek ikinci arama yapılana kadar buraların aynı biçimde muhafaza edilmesinin istendiği kayıt altına alındı. Bu nedenle, ilgili oda ve dosyaların mühürlendiği bilgileri kamuoyuna yansıdı. Çalışmaların ardından savcı Şemsettin Özcan, önceki akşam 21.30 sıralarında yeni mahkeme kararıyla yeniden Seferberlik Bölge Başkanlığı’na geldi. Çeşitli görüşmelerin ardından saat 00.30’da Kayan ve Bilgili de 30 sivil polis ve altı araçla Seferberlik Bölge Başkanlığı’na giriş yaptı. Kayan, CMK’nın 125. maddesi uyarınca arama kararı çıkartıldığı bilgisini de doğruladı.

İncelemeler 27 saat sürdü
Hâkim ve savcılar ilk aramada inceleyemedikleri dosyaları incelemeye başladı. Ancak, Kayan ve savcılar tüm dosyaları değil, arama kararına konulan “son 1 yıl” kriteri doğrultusundaki evrakı inceledi. Askerlerin dışarı belge çıkarılmasına izin vermemesi üzerine, kozmik bilgilerle ilgili inceleme Kayan tarafından yapılarak, suç konusu olabilecek ve soruşturmayı ilgilendiren belgeler tutanağa geçirildi.
Saat 00.30’da başlayan arama, bütün gece ve ardından gün boyu devam etti. Sabah saatlerinde özel yetkili Başsavcı Vekili Hamza Keleş de başkanlığa geldi. Cumartesi akşamı 21.30’da başlayan ikinci arama, 27 saat 20 dakika sürdü ve dün gece saat 00.50’de bitti.

Haberin Devamı

Yeni Ergenekon mu?
Çukurambar soruşturmasının aramalarla farklı bir boyut kazanması, kulislere, “İstanbul’daki Ergenekon soruşturmasına benzer bir soruşturmanın Ankara’da da yürütüleceği” iddialarına yol açtı. Soruşturmanın hükümetin düşürülmesine yönelik tüm faaliyetleri içerecek biçimde genişletilebileceği, ayrıca Seferberlik Bölge Başkanlığı’nın bazı toplumsal olaylardaki rolüne odaklanabileceği belirtildi.

Mühürlü arşivlere koşullu açma
Seferberlik Bölge Başkanlığı, 3’er katlı ve yan yana bulunan üç ayrı binadan oluşuyor. Binaların üst katlarında personelin odaları, alt katlarında da arşiv yer alıyor. Arşivdeki bazı kısımlar “mühürlü” sayılıyor ve ancak belli koşullarla açılabiliyor. Gizlilik içeren bazı dosyalar için de bu tanım yapılıyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda istihbarat raporlarından devletin güvenliğine yönelik olası tehditlere karşı nasıl hareket edileceğine, hangi sivillerin ne tür durumlarda görevlendirilebileceğinden, irtica - terör gibi durumlarda nasıl hareket edileceğine yönelik çok sayıda belge, bilgi ve doküman bulunuyor. Bu dokümanlar, olası bir düşman işgalinde nerelerde silah bulunabileceğinden, hangi askeri personelin neden takibe alındığına kadar birçok bilgiyi içeriyor.

Haberin Devamı

MGK’ya Arınç olayı gelebilir
Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 2009 yılındaki son toplantısı bugün, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast düzenlene-ceği iddiaları nedeniyle başlatılan soruşturma çerçevesinde yaşanan olayların gölgesinde yapılacak. MGK, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplanacak. Toplantıda “gerek görülmesi” halinde, Arınç’a yönelik iddialar da gündeme gelecek.
ANKARA Milliyet