Siyaset Kredileri hatırlamadılar

Kredileri hatırlamadılar

28.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kredileri hatırlamadılar

Kredileri hatırlamadılar

       DYP Lideri Tansu Çiller'in, Mal Varlığını Soruşturma Komisyonu'ndaki sorulara "Şirketlerin işi, bilemem" yanıtı vermesi üzerine ifadesine başvurulan Marsan yöneticileri de, İsviçre ve Lüksemburg'daki kredi kuruluşlarından alınan 2 milyon 500 bin dolarlık krediden haberleri olmadığını söyledi.
       Marsan Holding yöneticileri, holdingin defterleri Maliye Bakanlığı'nca incelemeye alındığı gerekçesiyle komisyona defter getirmedi.
       Tansu Çiller'in Mal Varlığını Soruşturma Komisyonu, dün Çillerlerin ortağı olduğu Marsan Holding Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Destegül, Mali Müşavir Burhan Ayan, Hukuk Müşavirleri Ömer Asım Livanelioğlu ve Bülent Acar'ın yaklaşık 3.5 saat ifadesine başvurdu.
       Toplantı ardından gazetecilere bilgi veren Komisyon Başkanı Süha Tanık, şirket yöneticilerinin, GCD'nin İsviçre ve Lüksemburg'dan aldığı kredilerden önceki gün haberleri olduğunu, özerk bir şirket olması nedeniyle GCD'nin tasarruflarını bilmediklerini söylediğini açıkladı. Tanık, bir holdinge bağlı şirketin özerk olamayacağını vurguladı.
       "Marsan yöneticilerinin, holdingin yüzde 99 hissesinin Tansu ve Özer Çiller ortaklığına ait olduğunu ifade ettiğini belirten Tanık şunları söyledi:
       "GCD'yle ilgili soruların muhatabının bu şirketin yöneticileri olduğunu söylediler. GCD'nin 2 milyon 500 bin dolarlık krediyi İsviçre ve Lüksemburg'tan proje kredisi olarak aldığını söylediler. Ancak bunun hangi proje olduğu, nasıl ve hangi teminat gösterilerek kullanıldığına ilişkin belge yok. Sadece kredilerin tarih ve miktarına ilişkin belge getirdiler."
       Gazetecilerin "GCD hangi faaliyetlerde bulunuyormuş?" sorusunu yanıtlayan Komisyon Üyesi CHP Adana Milletvekili Tuncay Karaytuğ "Marsan ve GCD'nin faaliyet konusu birbirlerine çok benziyor. Her ikisi de Çiller ailesinin mal edinmesini sağlıyor" dedi.
       Marsan Hukuk Müşaviri Ömer Asım Livanelioğlu, komisyon çıkışı gazetecilerin sorularına "Bu bir ceza kovuşturması. Açıklama yasak. Zaten başka kanallardan alıyorsunuz" karşılığı verdi. Livanelioğlu her soruyu yanıtladıklarını belirtirken, araya giren Genel Müdür Ahmet Destegül "Siz benden izin aldınız mı da soru soruyorsunuz" diyerek gazetecilere çıkıştı.

       Tansu Çiller'in malvarlığını araştırmak için geçen dönem kurulan soruşturma komisyonunun başkanı, eski milletvekili Sadık Avundukluoğlu da, içlerinde Tansu ve Özer Çiller, Ufuk Söylemezoğlu, Aykon Doğan, Cihan Paçacı, Ünal Korukçu, Muhittin Bilge'nin de bulunduğu 13 kişi hakkında, komisyona suç duyurusunda bulundu. Tanık, Avundukluoğlu'nun komisyona sunduğu raporu 3 Kasım'daki toplantıda değerlendireceklerini bildirdi.
       Tansu Çiller'in yazılı yanıt vereceğini söylediği soruların engeç 2 Kasım'da ellerinde olması gerektiğini anımsatan Tanık, 3 Kasım'da bu yanıtların da ele alınacağını belirtti.
       Taslak raporu yazmaya başladığını kaydeden Tanık, raporu 10 Kasım'da TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını açıkladı.

       Çiller'lerin İsviçre ve Lüksemburg'daki finans kuruluşlarından aldığı kredilere ilişkin belge haberleri, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'i kızdırdı. Temizel TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na yaptığı 1999 yılı Bütçe Sunuş Konuşması ardından gazetecilerin Çiller'in mal varlığıyla ilgili sorularını yanıtlarken, "ABD'den gelen kanıtlar, Çillerler aleyhine açılan davada kanıt olarak kullanılacak mı?" sorusu üzerine "Haberlerin o şekilde kullanılmaması gerekirdi, gizli olarak..." dedi.
       Temizel bilgilerin doğruluk derecesine ilişkin soruya ise "Hayır. Bu konular herhangi bir şekilde konuşulmayacak. Bilgi de yok, belge de yok, hiçbir şey yok" yanıtı verdi.