Siyaset Krizin nedeni iletişim kazası

Krizin nedeni iletişim kazası

25.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet Sözcülüğünü üstlenen Bozdağ, Almanya ile son dönemde Alman şirketleri ile ilgili yaşanan krizin nedeninin iletişim kazası olduğunu, hatanın düzel-diğini açıkladı. Bozdağ, Mescid-i Aksa konusunda da “Umarız İsrail bu uygulamayı sonlandırır” dedi

Krizin nedeni  iletişim kazası

Bakanlar Kurulu, geçtiğimiz hafta yapılan revizyonun ardından ilk kez Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün toplandı. Toplantıda başbakan yardımcıları arasındaki görev dağılımı belirlendi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 12 saat süren toplantının ardından Hükümet Sözcüsü sıfatıyla yaptığı ilk açıklamada, Almanya ile yaşanan, bazı Alman şirketlerine yönelik bilgi istenmesinden kaynaklı krizin “iletişim kazası”ndan kaynaklandığını, bu bilgi talebinden sarf-ı nazar edildiğini söyledi.
Kabul edilemez
Bozdağ, Mescid-i Aksa krizine ilişkin soru üzerine, şunları söyledi: “İsrail Hükümeti tarafından alınan tedbirler ve uygulanan kararlar İslam dünyasında infiale yol açmıştır. Müslümanların ibadetine kısıtlamalar getirilmesi, protesto eden Müslümanların üzerine polisin şiddet kullanarak müdahale etmesi ve bazı Müslümanların hayatını kaybetmesi gibi hoş karşılanmayacak pek çok hadise olmuştur. Bu uygulama haksız ve hukuksuz bir uygulamadır, asla kabul edilemez. İnsan haklarına, din ve vicdan hürriyetine aykırıdır. Din ve vicdan hürriyetinin açıkça ihlalidir. Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesidir. İsrail hükümeti Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın kutsiyetine ve tarihi statüsüne saygı duymak ve korumakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğün yerine getirilmesini bekliyoruz. Türkiye olarak İsrail yönetiminden basiretli hareket ederek olayların büyümesini engellemesi konusunda adımlar atmasını istiyoruz. Uluslararası toplumu da İsrail’e karşı ortak tutum almaya davet ediyoruz. Umarız İsrail Hükümeti, bu uygulamaları tekrar gözden geçirir ve gecikmeksizin değiştirir, daha başka hadiselere meydan vermeden bu olayları sonlandırır.”
‘Hata düzeltildi’
Bozdağ, Almanya ile yaşanan krize yönelik soruyu da şöyle yanıtladı: “Almanya Dışişleri ve Ekonomi bakanlarının gündeme getirdiği konu, tartışma konusu haline geldi. Türkiye’deki yerleşik Alman şirketleriyle ilgili yürüyen kovuşturma ve soruşturma bulunmamaktadır. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Almanya İçişleri Bakanı’yla telefon görüşmesi yaptılar. Tartışılan konu açıklığa kavuşturulmuştur. İşin aslı şudur: FETÖ ile iltisak ve irtibatı nedeniyle 140 Türk şirketiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında bu şirketlerin ithalat ve ihracat yaptığı ülkelerden Interpol üzerinden bilgi talebinde bulunulmuştur. Bunlar arasında Almanya menşeli şirketler de vardır. Bu ülkeler arasında işleyen rutin bir mekanizmadır. Almanya’ya iletilen talepte bir iletişim problemi olduğu tespit edilmiştir. Tüm ülkeler arasında rutin olarak devam eden ve irtibat görevlileri ile Interpol üzerinde yürüyen bir mekanizma vardır. Buradaki problemler de bu mekanizmadan kaynaklanmıştır. İçişleri bakanlarının görüşmesinde bu iletişim hatası tespit edilmiş, ve bu hata nedeniyle Almanya’dan istenen bilgi talebinden sarf-ı nazar edilmiştir. Bilgi talebi hafta sonu geri çekilmiştir. Burada büyük bir iletişim hatası olduğunu ifade etmekte fayda görüyoruz, bu hata da düzeltilmiştir.”
‘Teyit edilmedi’
Bozdağ, Adil Öksüz’ün Almanya’da görüldüğüne yönelik dünkü gazetemizde yer alan haberin anımsatılması üzerine, “Adil Öksüz’ün Türkiye içerisinde değişik yerlerde görüldüğüne dair vatandaşlarımız tarafından ihbarlar yapılıyor. Aynı şekilde yurt dışında, Almanya’da ve başka ülkelerde görüldüğüne dair de zaman zaman ihbarlar geliyor. Almanya ile ilgili gelen bir ihbar söz konusu. Adalet Bakanlığı, bu ihbarı hem Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na hem de ilgili idari makamlara iletmiştir. Her ihbarı, bu konuda titizlikle devletimizin ilgili organları değerlendiriyor. Bu da bu ihbarlardan bir tanesi, henüz doğruluğu teyit edilmiş değil” ifadesini kullandı.

‘Görüntüleri izlemedim’

Bozdağ, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun bir cemaate bağlı vatandaşlar tarafından karşılanmasına ilişkin görüntülerin anımsatılması üzerine, “Görüntüleri izlemedim, kendisiyle bir görüşme yapmadım. Yeni göreve başlayanlara ‘hoş geldin’e gelen çok sayıda insan olur. Bu konuda şimdilik beyana itibar etmek doğru olacaktır” dedi.

Başbakan ve yardımcılarının görev dağılımı belli oldu

BAŞBAKAN YILDIRIM
MGK, MİT, TOKİ, TMSF ve Türkiye Varlık Fonu

BEKİR BOZDAĞ
Hükümet sözcülüğü, TBMM ile ilişkiler, Danıştay ile ilişkiler, Diyanet İşleri Başkanlığı, TRT ve Anadolu Ajansı.

MEHMET ŞİMŞEK
Ekonominin koordinasyonu ve bankalar.

FİKRİ IŞIK
MGK kararlarının takibi, reformların ve yatırımların koordinasyonu, RTÜK, Atatürk Dil ve Tarih Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu

RECEP AKDAĞ
Kıbrıs İşleri Koordinasyonu, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Kurulu, AFAD ve Yatırım Ajansı

HAKAN ÇAVUŞOĞLU
Medeniyetler İttifakı Projesi, Yüzüncü Yıl Anmaları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı (TİKA)