Siyaset 'Kültür-sanatımızı ileriye taşıyacağız'

'Kültür-sanatımızı ileriye taşıyacağız'

08.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Süleymaniye Camii’ndeki bienalde, klasik Türk ve İslam sanatlarının seçkin örneklerinin sergilendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Medeniyetimize, tarihimize, kültür sanat birikimimize sahip çıkıp, bunları daha ileriye taşımak için üzerimize düşeni yapacağız" dedi

Kültür-sanatımızı ileriye taşıyacağız

GÜLDEN ÇOKTAN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı menşeili kültür sanat eserlerinin içine özenle yerleştirilen mesajların ve amacın masum ve hayırlı olmadığını vurgulayarak, "Her türlü sapkınlığı, ahlaksızlığı, marjinalliği sanat adı altında normalleştirme, hayatımızın tabii bir parçası haline getirme gayesi taşıyan bu sinsi saldırıya karşı kendi imkanlarımızı daha güçlü şekilde devreye almamız şarttır... Kültür sanat birikimimizi yeni nesiller başta olmak üzere milletimizin tüm fertlerine ulaştırana kadar bu tür faaliyetleri artırarak sürdürmeliyiz" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle “Çerçeve İçi-Çerçeve Dışı" temasıyla gerçekleştirilen 2. Yeditepe Bineali Programı'na katıldı. Süleymaniye Cami avlusundaki programa  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Yeditepe Bienali Yönetim Kurulu Başkanı ve Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan da katıldı. 

'Seçkin örnekler'

Erdoğan, sözlük anlamı "yılaşırı" olan bienalin, Yeditepe ismiyle ve klasik Türk ve İslam sanatlarının seçkin örnekleriyle İstanbul'da gerçekleştirilmesini önemli gördüğünü belirterek, “Yeditepe Bienali, sadece etkinlik mekanlarıyla bile şehrin göz alıcı zenginliğini göstermeye yeterlidir. Burada farklı köken ve meşreplere mensup sanatçıların, aynı sanat dallarında vermiş oldukları eserlerin bir arada sunulması, esasında her türlü ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi reddeden bir medeniyet iklimine sahip olduğumuza işaret ediyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

'Batı’nın sinsi saldırısı'

Erdoğan, sergilenen eserlerdeki estetiği ve inceliği, esfeli safilin (Cehennemin en aşağı tabakasındakiler) tarafına hitap eden sanat ürünlerinden hissedilemeyeceğini de belirterek, "Özellikle medya mecraları üzerinden tüm dünyaya adeta boca edilen Batı menşeli kültür sanat eserlerinin içine özenle yerleştirilen ve insanın esfeli safilin tarafını öne çıkaran mesajların elbette bir amacı var. Bu amacın masum ve hayırlı olmadığı da açıktır. Her türlü sapkınlığı, ahlaksızlığı, marjinalliği sanat adı altında normalleştirme, hayatımızın tabi bir parçası haline getirme gayesi taşıyan bu sinsi saldırıya karşı kendi imkanlarımızı daha güçlü şekilde devreye almamız şarttır" dedi.

'Katılmasak da saygılıyız'

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeditepe Bienali başta olmak üzere Türk ve İslam sanatlarının güzelliklerini milletin önüne getiren etkinlikler, bu bakımdan takdire şayan girişimlerdir. Hiç uzağa gitmeye gerek yok. İnancımızın, 'Allah güzeldir, güzel olanı sever' yaklaşımının sanata yansımış halini şu an içinde bulunduğumuz Süleymaniye Külliyesi'ne bakarak da görebiliriz. Buraya bir yabancı gelip bize 'İslam nedir?' diye sorduğumda. Kendisine lafzi anlatımın ötesinde işaret edeceğimiz somut örnek elbette Süleymaniye Camii olacaktır. Elbette Sultanahmet Camii olacaktır. Diğer medeniyetlerin sanat adına insanlığa sundukları birikime, tezahürleri itibarıyla bir kısmına katılmasak da biz saygı duyuyoruz. Bunlar içinde kendi sanat ve estetik anlayışımıza uygun olanları beğenmekte, esinlenmekte, sahiplenmekte bir beis de yoktur. Ama bu durum kendi sanatımızdan ve ona kaynaklık eden değerlerimizden bir kopuşa sebep olmamalı, böyle bir facianın bahanesine dönüşmemelidir."

Haberin Devamı

Mimariden musikiye, edebiyattan resme, geleneksel sanatlardan modern formlara kadar tüm sanat faaliyetlerinde insanı ve tüm varlıkları içine alan daha büyük, daha ilahi bir kaynağa yönelme durumunda yapılabileceklerin sınırı olmadığını ifade eden Erdoğan şöyle devam etti: "Batı'nın adına yaratıcılık dediği ama aslında mevcudu düzenlemekten ibaret olan sanat anlayışıyla, insanın yapabileceklerinin sınırını beşeri kavrayışın ötesine taşıyan bu sanat yaklaşımının mukayesesini erbabının takdirine bırakıyoruz. Biz kendi medeniyetimize, kendi tarihimize, kendi kültür sanat birikimimize sahip çıkmak, bunları daha ileriye taşımak için üzerimize düşenleri samimiyetle yerine getirmeyi sürdüreceğiz."

Haberin Devamı

Kültür-sanatımızı ileriye taşıyacağız

‘Her topu havada kaptı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beykoz'da sokak hayvanları bakım ve rehabilitasyon merkezi ile doğal yaşam alanı parkında incelemelerde bulundu. Erdoğan, ziyaretine ilişkin bir videoyu da sosyal medya hesabından paylaştı. Erdoğan, bir köpekle oynadığı anları "İsmi Maylo... Bugün ziyaret ettiğim, Beykoz Belediyemiz tarafından yapılan Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tanıştığımız sevimli bir dost... Her topu havada kaptı" notuyla paylaştı.