Siyaset Kürt yönetimi ekime kadar süre istedi

Kürt yönetimi ekime kadar süre istedi

09.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak Kürt yönetimi, Kandil’deki PKK yönetimi ile görüşmek için, ekime kadar TSK’nın sınırötesi harekâtının yapılmamasını Türkiye’den istedi

Kürt yönetimi ekime kadar süre istedi

Terör örgütü PKK’nın tasfiye edilmesi kapsamında İran ve Türkiye’nin Kuzey Irak topraklarındaki hedeflere karadan ve havadan başlattığı harekât sürerken, örgütün bölgeden çıkarılması, bunun mümkün olmaması halinde eylem yapamaz pozisyona getirilmesi için Bağdat ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi üzerinde de diplomatik faaliyet yürütüldüğü anlaşıldı. Kürt yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kara operasyonunu durdurmak için hükümetten ekim ayına kadar süre istedi. Kürt yönetimi, PKK yönetimi ile pazarlığa oturdu.

Ankara’nın istekleri
Kuzey Irak’taki PKK kamplarına yönelik kapsamlı bir kara harekatı beklenirken, Ankara, Erbil ve Tahran arasında yoğun bir diploması trafiği yaşanıyor. PKK’nın bölgeden atılması, bu mümkün olmadığı taktirde eylemlerine son vermesi için Kürt yönetimi üzerinde baskı etkisini göstermeye başladı.
Ankara’nın, Kürt yönetiminden PKK’yı eylemsizlik konumunda tutmasını ve İmralı’yı devre dışı bırakmak için örgüt yönetimi üzerinde baskı kurmasını istediği sürüldü. Milliyet’in bölgedeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Kürt yönetimi, Kandil’deki PKK yönetimi ile görüşmek için Türkiye’den TSK’nın sınırötesi harekâtını ertelemesini ve ekime kadar harekât yapılmamasını istedi.
Bu kapsamda Kürt yönetimi, PKK’nın perde arkası liderlerinden Cemil Bayık’la pazarlığa oturdu. Görüşmede, sınır ötesi harekâtı durdurmak için örgütün eylemlerine derhal son vermesi ve bölgedeki faaliyetlerinde Kürt yönetiminin alacağı kararlara uymasını şart koştu. Örgüt yönetimi ise silahlı kanadın dağdan indirilmesi için yasal düzenleme yapılması, Erdoğan’ın açıklama yapması, eylemsizliğin denetlenmesi konusunda ABD ve Kürt yönetiminin gözlemci olarak görev almasını talep etti.

Ankara’ya gizli ziyaret
Bu kapsamda Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Tahran’a gidecek. KDP Başkan Yardımcısı yeğeni Neçirvan Barzani’nin ise önümüzdeki hafta Ankara’ya gelmesi bekleniyor.
Üst düzeydeki görüşmeler öncesinde, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı ve İstihbarat Başkanı Kerim Sincari’nin Ankara’ya gizli bir ziyaret gerçekleştirerek, MİT’te görüşmeler yaptığı öğrenildi. Sürdürülen diyalog ve girişimler Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin bilgisi dahilinde gerçekleştiriliyor.

ABD rahatsız iddiası
Kürt yönetimi, İran ordusunun PJAK’a yönelik sınır ötesi harekâtını durdurmak amacıyla da arabuluculuk rolü üstlendi. Barzani ile KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani’nin Tahran’da ateşkese yönelik girişimlerde bulunması, ateşkes kararında etkili oldu. PJAK, ateşkes ilan etti. İran’ın ateşkese şartlı destek verdi.
Fırat Haber Ajansı’na konuşan Kongra Gel Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar, ABD’nin PKK’ya karşı Türk-İran ittifakından rahatsız olduğunu belirterek, Amerikan heronlarıyla elde edilen istihbaratın Türkiye tarafından İran’a verildiğinin “Kesin olarak tespit edildiğini” ileri sürdü.
Aydar, Amerikan yönetimi nezdinde ortaya çıkan rahatsızlığın kendilerine iletildiğini söyledi.