Siyaset Kurye kız tutuklandı

Kurye kız tutuklandı

24.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Amsterdam'a uzanan kara para trafiğinde yakalanan Dilek Örnek'in DGM'deki soruşturmasında uyuşturucu bağlantılı paranın Özel Harekat Başkanvekili Şahin'in koruması Ayhan Akça, "Yüksekovalı Escobar" olarak tanınan Hurşit Han ve Topal'ın ortağı Sami Hoştan'a uzandığı ortaya çıktı.

Kurye kız tutuklandı

ATATÜRK Havalimanı'nda ihbar üzerine bir bavul dolusu parayla yakalanan ve dokuz gündür poliste sorgulanan Dilek Örnek'le (22) İran uyruklu Yousef Gharachehdacho tutuklandı. `Kurye kız' Dilek'le bağlantılı olduğu iddia edilen Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin'in koruması Ayhan Akça ise tutuksuz yargılanacak.
Barcelona'dan Hollanda Kraliyet Havayolları'na ait uçakla Amsterdam üzerinden 14 Aralık 1996 günü geldiği Atatürk Havalimanı'nda ihbar üzerine içinde 28 milyar lira karşılığında Portekiz Esküdosu, İspanyol Pesetası, Alman Markı ve Hollanda Florini bulunan bavulla yakalanan Örnek, Terörle Mücadele Şubesi'nde bir gece kaldıktan sonra Narkotik Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi. 58 kez Türkiye'ye giriş çıkış yaptığı belirlenen Örnek'in, bugüne kadar 40 defa valizle para getirdiğini söylediği kaydedildi.

Sorgusu büyük gizlilik içinde yürütülen Dilek Örnek, İranlı Gharachehdacho ve Polis Ayhan Akça, dün yine gizlice İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne (DGM) sevkedildi. DGM Savcısı Enver Çoban sanıkları 12 saat sorguladıktan sonra tutuklanmaları istemiyle 2 Nolu DGM'ye gönderdi.
Sanıklar, tıpkı Ömer Lütfü Topal olayına karıştıkları iddia edilen Özel Harekat'ta görevli üç polis gibi, büyük gizlilik içerisinde DGM'den çıkarıldı. Polis, basın mensuplarını yanıltmak için değişik yöntemler uyguladı. Bu arada Narkotik Şube'de görevli bazı kadın polisler, yüzlerini saklayarak, `kurye kız' izlenimi yarattı.
Tutuklanan `kurye kız' ve İranlı, Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi. Serbest bırakılan Polis Akça ise meslektaşlarınca gazetecilerden kaçırıldı.
Bu arada Dilek Örnek'in Atatürk Havalimanı'nda görevli bir Gümrük Muhafaza Memuru'nu "Bana yardım ediyor" diyerek suçladığı öne sürüldü. Suçlanan memurun, kurye kızın yakalanmasından iki üç gün önce rapor aldığı öğrenildi. Narkotik Şube Müdürlüğü'nün, suçlanan gümrükçüyü ifadesine başvurmak için aradığı kaydedildi.

Kurye kızın taşıdığı paranın, bir süre önce 1.5 ton baz morfin operasyonunda yakalandıktan sonra tutuklanan "Yüksekovalı Escobar" olarak adlandırılan Hurşit Han ve Sami Hoştan'a ait olduğu iddia edildi.
Bazmorfinin ele geçirilmesinin ardından sürdürülen operasyonda, Pakistan, Dubai ve Amerika bağlantılı döviz bürosu ortaya çıkarılmıştı. Hurşit Han'ın ifadesi sonucu uyuşturucu parasının aklanmasında rol aldığı belirtilen Kapalıçarşı'daki Azer Döviz Bürosu'na yapılan baskında, Han adına yapılan yurtdışı ve yurtiçi para transferleriyle ilgili banka dekontları ele geçirilmişti. Döviz bürosu sahiplerinden Lokman Godsi kayıplara karışırken; yanında çalışan Mehmet Alakel gözlem altına alınarak sorgulanmıştı.
Dilek Örnek'le birlikte ele geçirilen 28 milyar liralık dövizin ulaşacağı adresin de Azer Döviz Bürosu olduğu iddia edildi. İranlı Yousef Gharochehdacho'nun da Hurşit Han'ın kuryesi olduğu ve uyuşturucu naklinde rol aldığı öne sürüldü.
Kurye kızın ifadesi doğrultusunda gerçekleştirilen operasyonda, Gharochehdacho ve görevinden uzaklaştırılan Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin'in koruması Polis Ayhan Akça gözaltına alınmıştı. Akça'nın Avcılar'da içinde yakalandığı son model BMW otomobilin, Azer Döviz Bürosu'nun sahiplerinden Lokman Godsi'nin sağ kolu Abdullatif Alakel'in olduğu ortaya çıkmıştı.
Paranın, Ömer Lütfü Topal cinayetine karıştığı iddiasıyla gözlem altına alınan, ardından Ankara'da serbest bırakılan Sami Hoştan tarafından Hollanda'dan gönderildiği iddia ediliyor. Kurye kız Dilek Örnek'in getirdiği paraları koruma altına almak üzere Atatürk Havalimanı'nda üç polisin beklediği, bu polislerle birlikte bir polis şefinin de arandığı kaydedildi.