Siyaset Kutan: Asıl irtica bu kararname

Kutan: Asıl irtica bu kararname

30.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kutan: Asıl irtica bu kararname

Kutan: Asıl irtica bu kararname


ANKARA Milliyet


       Memurlarla ilgili Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) tepki gösteren FP Genel Başkanı Recai Kutan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e "Bu KHK'yı suratlarına çarp" çağrısında bulundu. Kutan, KHK'nın kime hazırlatıldığının belli olmadığını savunarak "Türkiye'nin halihazır demokratik düzenini, işte bu KHK'larla geriye doğru götürülür ise bu tam irticadır, bunu yapanlar da tam mürtecidir" dedi.
       FP İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Kutan, Sezer'e seslenerek, "Bugüne kadar ortaya koyduğu tavır gereği, böyle antidemokratik bir kararı da imzalamaması" isteğinde bulundu. Kutan, "Sanıyoruz ki, Sezer imzalamayacak ve inşallah suratlarına çarpacaktır. Sezer böyle bir kararnameyi imzalarsa biz FP olarak bu maddenin iptali için en kısa sürede Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz" diye konuştu.

Listeler hazır

       KHK'da cumhuriyetin niteliklerinin anlatıldığını anımsatan Kutan, şunları kaydetti:
       "Cumhuriyetin nitelikleri deyince neyi hatırlıyoruz? Türkiye Cumhuriyeti demokratik cumhuriyettir, laiktir, sosyal bir hukuk devletidir. Bu KHK'yı çıkaranlara soruyorum: Bu demokratikliği, laikliği, hukuk devletini nasıl anlayacağız, tarif edeceğiz? Sizin dört elle sarıldığınız resmi ideolojiye göre mi anlayacağız, yoksa evrensel normlara, standartlara göre mi anlayacağız?"
       Memurlara da seslenen Kutan, "Yakın bir zamanda büyük bir kıyıma hazır olun. İşte bu kanun çıktı. Başbakanlık Takip Kurulu'nda da listeler hazır. Ve bundan böyle de tam bir ispiyon, jurnal, iftira dönemi başlayacak" dedi.

Türkiye'de irtica var

       Kutan, kanunlarda irticai faaliyet diye yasaklanmış bir fiil bulunmadığını iddia ederek, şöyle devam etti:
       "Bana sorarsanız, Türkiye'de irtica var mı? Ben de diyorum ki evet var. Hem de en alası. Nedir irtica? Bir toplumun sahip olduğu bir seviye var. Eğer birileri çıkar o seviyeden daha geriye götürür ise Türkiye'nin halihazır demokratik düzenini, evrensel normlara uygun laiklik düzenini ve hukuk devleti anlayışını, işte bu KHK'ler ile geriye doğru götürür ise bu tam irticadır, bunu yapanlar da tam mürtecidir. Bu tam anlamıyla skandal bir kararnamedir."

Ecevit okumadı

       Kararnamenin kime hazırlatıldığının belli olmadığını savunan Kutan, "teayyüt" kelimesinin yer almasının öztürkçe kelimeler kullanan Ecevit'in söz konusu KHK'yı okumadığını gösterdiğini ileri sürdü. Kutan, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Başbakan 'Bu zaten 28 Şubat döneminin kararlaştırdığı bir kararnameydi' diyor. Bunun üzerinden şu kadar zaman geçti. Neye üzülüyorum. Özgürlük mücadelesi yapan Ecevit, bu durumlara nasıl düştü. Nasıl değişti? Bunların hepsi devletçi oldular. Hani 1940'lı yılların devletçi Cumhuriyet Halk Partisi vardı ya, bunların kafaları zihniyetleri hala 1940'lı yıllarda donmuş kalmış, hala kendilerine ilerici diyorlar. İlericilik kim, siz kim ey gericiler."