Siyaset Liderler mülteci çocukları unutmadı

Liderler mülteci çocukları unutmadı

24.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu, mevkidaşı Merkel ile birlikte Gaziantep’teki mülteci kampını ziyaret etti. Suriyeli çocuklar, İngilizce ve Almanca şarkılarla karşıladıkları iki lidere sevgi gösterisinde bulundu

Liderler mülteci  çocukları unutmadı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Gaziantep’te, “Nizip-2 Barınma Merkezi”ndeki Suriyeli mülteciler ile biraraya geldi. Liderler akşam saatlerinde de, “Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı”nın imza töreninde bir araya gelerek anlaşmaya imza attı.

11 Şubat 2013’te 145 bin metrekarelik alanda kurulan ve 4 bin 818 Suriyelinin yaşadığı kampın sınıra 40 km uzaklıkta olması nedeniyle bölgede güvenlik güçleri olağanüstü önlemler aldı. Hem Gaziantep’ten kampa giden yol güzergahında hem de kampın çevresinde çok sayıda askeri araç, helikopter ve güvenlik görevlisi görev yaptı. Fırat Nehri kenarındaki kamp için su altı timleri de önlem aldı. Kampta bir sınıfa girişte öğrenciler Merkel’e, Türkçe olarak “Merkel buraya” ve “Hoşgeldiniz, nasılsınız” diyerek seslendi.

Mezar maketi hediyesi
Merkel de çocuklara Almanca’da “İyi günler” anlamına gelen “Guten tag” diyerek karşılık verdi. Çocuklar, ziyaret esnasında İngilizce şarkı söyledi. Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans, çıkışta, Suriyeli Dena Zakriya adlı kadın ve kampta görevli bir personelin kara kalem ve mozaikten yaptığı sergiyi gezdi. Sergide, Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans’ın da resimleri yer aldı. Konuklar, anaokulunda ayrılırken bir grup Suriyeli çocuk, Arapça “Suriye-Türkiye birdir” şeklinde slogan attı.

Kampın çıkışında Ömer İbrahim isimli bir Suriye’li, Merkel’e, iki çocuğun anne ve babasının mezarını ziyaret ettiğini tasvir eden ve üzerinde “Ya Rab. Bize kim yardım edecek” yazan bir maket hediye etti. İbrahim, “Çocukların anne ve babasına özlemini anlatak istedim” dedi.

363 çocuk doğdu
AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, 282 personelin görev yaptığı kampta, 500 metrekare spor alanı, 300 metrekare oyun parkı alanı, iki çamaşırhane, bir market, iki kuaför, bir mescit, iki televizyon salonu ve iki internet salonu bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana 363 çocuğun dünyaya geldiği merkezde, bin 857 Suriyeli çocuk da eğitim hayatını sürdürüyor. AFAD’ın tüm barınma merkezlerinde ise 80 bin çocuk eğitime kazandırıldı. Dünyanın en fazla mültecisini barındıran ülkelerin başında gelen Türkiye’de 3 milyona yakın Suriyeli mülteci bulunuyor. Mülteciler için kamplarda yeni bir hayat sunan Türkiye, Suriyeli mültecilere de sağlık hizmetlerini de ücretsiz olarak sunuyor. AFAD tarafından Suriyeli sığınmacılar için kurulan 26 barınma merkezinde, tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlar karşılanıyor. Barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçların ötesinde, barınma merkezlerinde muhtarlık için demokratik seçimler yapılıyor, meslek kursları veriliyor, erken yaşta evlilik ile ilgili farkındalık kampanyaları yürütülüyor.

10 milyar dolar
Türkiye, Suriyeli mültecilerin, “yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için” BM standartlarında yaklaşık 10 milyar dolar tutarında bir kaynak harcadı. Uluslararası toplumun katkısı ise bugüne kadar 462 milyon dolarda kaldı. AFAD’tan verilen bilgiye göre Türkiye, 2014 Küresel İnsani Yardım raporuna göre dünyada milli gelirine oranla en çok insani yardım yapan ülke olurken, yine aynı rapora göre, son 3 yıldır dünyanın en çok insani yardım yapan üçüncü ülkesi konumunda yer aldı.

‘Merkel net konuşmalı’

Merkel, Türkiye ziyaretini Almanya’da mülteci anlaşması konusunda zor günler geçirdiği bir dönemde gerçekleştirdi. Alman ZDF Politbarometer şirketi tarafından yapılan ankette, Alman halkının yüzde 80’i mülteci anlaşması konusunda Türkiye’nin güvenilir bir partner olmadığını düşünüyor. Öte yandan ankette, yüzde 62’lik kesim Merkel’in Alman komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanmasına onay vermesini yanlış olarak değerlendiriyor. Alman basını Merkel’in Türkiye ziyaretine geniş yer ayırdı. Frankfurter Allgemeine Zeitung, ziyaretten önce ‘Mülteci anlaşmasının nasıl uygulandığını görmek istiyorlar. Merkel’i eleştirenler, onun misafir ülkenin hoşuna gitmeyecek şeyler konuşmasını istiyor. Merkel’in ifade özgürlüğü ve insan hakları konusunda net konuşması talep ediliyor’ ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)