Siyaset Literatürde iş kazası denen olay var

Literatürde iş kazası denen olay var

15.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da yaptığı incelemelerin ardından konuşan Başbakan Erdoğan, 1800’lerin sonu ve 1900’lerin başında çeşitli ülkelerde yaşanan maden facialarından örnekler verdi; “Bunlar bu işin fıtratında var” dedi

Literatürde iş kazası denen olay var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, maden kazasının ardından facianın yaşandığı maden ocağında incelemelerde bulunduktan sonra Soma Belediyesi’nde açıklamalarda bulundu. Faciada 238 madencinin yaşamını yitirdiğini, 80 madencinin yaralandığını ve ocakta halen 120 kişinin bulunduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Erdoğan, otopsi ve kimlik tespitinden sonra cenazelerin ailelerine teslim edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Madeni gezdi
Facianın ardından Arnavutluk gezisini iptal eden Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile geldiği Soma’da bölgede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan bilgi aldı.
Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü’nde bir süre kalan Erdoğan, merdivenlerden yürüyerek maden sahasına indi. Bu sırada bazı vatandaşlar, alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle Erdoğan’a tepki göstererek, “Bizim acımızı paylaşmaya geldiniz, neden bu kadar güvenlik önlemi aldınız” diye sordu. Bir kişinin de madendeki ölümler için, “Bunlar sizin eseriniz” dediği duyuldu. Erdoğan herhangi bir açıklama yapmadan madenden ayrıldı.
Soma Belediyesi’ne geçerek basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
- YAKIN TARİHİN EN BÜYÜK KAZASI: Soma’da yakın tarihin en büyük iş kazalarından birine şahit olduk. Milletimizin başı sağ olsun. 77 milyon çok büyük acı yaşıyoruz.

Haberin Devamı

- EN KÜÇÜK AYRINTISI ARAŞTIRILACAK: Başbakanlık tarafından genelge ile Türkiye genelinde üç günlük yas ilan edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptığımız görüşme ile salalar verildi. Hatim-i şerifler okunuyor. Cuma günü bu kardeşlerimize yönelik irad edilecek. Şundan emin olun bu kaza en ince ayrıntılarına en küçük detaylarına kadar araştırılacak. Hem yakınlarının, hem kamuoyunun tatmin olacağı adımlar atılacaktır. Herkes müsterih olsun ilk iş cenazelerin defnidir.
- İSTİSMARCILAR VAR: Bu tür havaları fırsat bilip bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar gruplar var. Bunlara da değer verilmemesini ülkemizin huzuru birliği ve beraberliği için önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.
- 120 KİŞİ MADENDE: Şu anda yüzde yüz olarak söylemiyorum ama işyerinin, işletmenin verdiği rakamlardan hareketle tahmini olarak 120 olarak içerde şu anda halen işçinin olduğu söyleniyor. Bu üç aşağı beş yukarı olabilir ama işverenin verdiği rakam biraz daha düşmüş durumdadır.
- SORU ÖNERGESİ SUİSTİMAL (CHP’nin Soma önergesi): O günkü Meclis tutanağını incelemenizi isterim. O günkü gündemde bu Soma ile ilgili CHP’li milletvekilinin getirdiği önerge o günkü gündemi engellemeye yöneliktir. Kendi konuşmasında Soma’yla ilgili bir kelime yok.. Olay mart ayı sonunda olmuştur. Tutanak şaşırtıcıdır. İçerde konuyla ilgili en ufak bir şey yok üzücü olan bu.
Geçen yüzyıldan örnekler
- İŞ KAZALARINI ANLATTI (İş kazalarının başka ülkelerde de yaşandığını vurgulayarak): Gazeteciler olarak kömür madenlerinin nasıl çalıştığını pek yakından takip etmiyorsunuz. Belki şundan kaynaklanıyor olabilir. Katar’da kömür madeni yok doğalgaz var. Ben size rakam vereceğim. Neyin ne olduğunu görmeniz bakımından çok önemli. İngiltere’de 1862 bir madende göçük 204 kişi öldü. 1866 grizu patlaması 361 kişi öldü. Belçika’da 87, İngiltere’de 1894’te 290 kişi öldü. Fransa dünya tarihinin en ölümlü ikinci faciası, ölen bin 99. Yakın dönemde Japonya 1914 yılında 687 kişi. Çin 1942’de ölü sayısı bin 549.
- FITRATINDA VAR: Arkadaşlar biz bir defa bu tür ocaklarda madenlerde bu olanları lütfen buralarda bu tür olaylar olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denen bir olay var. Sadece madenlerde değil, başka işlerde de olur. Yapısında fıtratında bunlar var. Madenlerde hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. İşin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamış ve üzmüştür.

Haberin Devamı

Mesleğin kaderinde var
Başbakan Erdoğan 2010 yılında Zonguldak Karadon’da meydana gelen ve 30 kişinin yaşamını yitirdiği grizu faciasının ardından yaptığı açıklamada da “Zonguldak bölgesinde bu tür olayları yıllardır yaşadık. Ben de daha önce bu ocaklara indim. 2000 metrede çalışan kardeşlerimin nasıl çalıştığını gördüm. Bu mesleğin kaderinde maalesef bu var. Bu mesleğe giren kardeşlerim bunu bilerek giriyorlar. Kemalpaşa’da, Dursunbeyli’de bu tür olayları yakın zamanda gördük” dedi.