Siyaset Maraş anmasına ‘güvenlik’ barikatı

Maraş anmasına ‘güvenlik’ barikatı

24.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maraş katliamını 34. yılında anmak isteyen Alevi örgütlerinin kente girişine izin verilmedi. Polis ve jandarmalar kent girişini tuttu

Maraş anmasına ‘güvenlik’ barikatı

Maraş’ta, 24 Aralık 1978’de yaşanan, resmi kayıtlara göre 111 kişinin öldüğü Maraş katliamının 34’üncü yıldönümünü anmak isteyen Alevi örgütleri yine engellendi. Kahramanmaraş Valiliği’nin “güvenlik” gerekçesiyle anma törenlerine yıldönümünde izin vermemesi nedeniyle kent merkezinde ve Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesinde jandarma ve çevik kuvvet polisleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Tarsus- Adana- Gaziantep otoyolu çıkışı ile kent merkezine kadar olan yaklaşık 40 kilometrelik güzergâhta 4 ayrı arama noktası oluşturuldu. Güvenlik görevlileri, kente gelen tüm taşıtları durdurup, kimlik kontrolü yaptı.
Kente girmek isteyen 6 otobüs ve bir minibüs Narlı gişelerinde bekletildi. Gruptakilerle güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede yaşandı, gruptakilerin önüne set kurdu. Zaman zaman panzerle gruptakilere su sıkıldı. Olay sırasında birkaç kişi yaralandı.

“Şimdi ölenler mi suçlu?”
Alevi derneklerinin temsilcileri ise kent merkezinde valilik kararını protesto etti. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Gar Meydanı’ndaki anma törenini yapmaya kararlı olduklarını söyleyerek, “34 yıl önce vahşice katledilen insanlarımızın yasını tutmak ve onları anmak için, bir karanfil bırakabilmek için geliyoruz. Ama ne yazık ki hükümet bugüne kadar olduğu gibi öldürülenleri maalesef suçlu görüyor. Öldürenleri haklı buluyor, onları koruyor. Bugün bize izin vermemekle bu cinayetleri onaylıyor anlamını çıkartabiliriz” dedi.

Bozkurt işaretiyle tahrik
Gar Meydanı’nda anma etkinliği yapmalarına izin verilmeyen yaklaşık 500 kişilik grup kent merkezine doğru yürüyüşe geçti ancak jandarma ve çevik kuvvet polisleri izin vermedi. Gruptakiler bunun üzerine karayolunu ulaşıma kapattı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Özel ile yanındakiler, izin için güvenlik güçleriyle görüştü; ancak sonuç alınamadı. Bir saatlik eylemlerinin ardından kalabalığa Narlı Cemevi’nde toplanılacağı duyuruldu. Grup cemevine yürürken, yoldan geçen Aydın plakalı bir otomobilin içindeki genç ’Bozkurt’ işareti yaptı. Bunun üzerine gruptan bazı gençler otomobile taş attı; otomobil hızla uzaklaşıp, gözden kayboldu.
BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ve BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan de Maraş katliamında hayatını kaybeden 111 kişi için cem evinde düzenlenen törene katıldı.

Haberin Devamı

Otobüsler durduruldu

Ankara’da Kahramanmaraş’ta yapılacak Maraş katliamı anma törenlerine katılmak üzere Batıkent Cemevi’nden otobüse binmek isteyen gruba polis engel oldu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Batıkent Cemevi önünden hareket etmeye hazırlanan otobüs, polis ekipleri tarafından, aracın evraklarının eksik olduğu iddiasıyla engellendi. Polis gruba ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın emrini gerekçe gösterdi. Gruptakiler CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ü aradı. Cemevi önüne gelen Gök, grubun hareketine izin vermeyen polis yetkililerine tepki gösterdi. Yapılan uygulamanın kanunsuz olduğunu ve halkın seyahat hakkının gasp edildiğini belirten Gök, polislerin kimliklerini sordu. Polisler, Gök’ün ısrarları üzerine otobüsün evraklarını tekrar kontrol ettirdi. Tekrar yapılan kontrollerde herhangi bir eksiklik olmadığı tespit edildi. Yapılan görüşmelerin ardından otobüsün yola çıkmasına izin verildi.
ANKARA Milliyet