Siyaset Meclis çocuk istismarını araştıracak

Meclis çocuk istismarını araştıracak

24.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genel Kurul’da MHP ve HDP’nin çocukların istismardan korunmasına yönelik önerge Ak Partili TBMM Başkanvekili Aydın tarafından reddedildi Ancak tepkilerin büyümesinin ardından AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, CHP, HDP ve MHP gruplarıyla varılan mutabakat çerçevesinde araştırma komisyonu kurulacağını söyledi

Meclis çocuk istismarını araştıracak

MHP ve HDP’nin, “çocukların her türlü istismardan korunması, yaşanan sorunların tespiti ve çözüme yönelik çalışmalar yapmak amacıyla” Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önerileri Genel Kurul’da yapılan oylamada reddedildi. Krizin büyümesinin ardından uzlaşmaya varıldı. Ak Partili TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, önce MHP’nin önerisi Genel Kurul’un oyuna sundu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, milletvekillerinin el kaldırarak katıldığı oylama sürerken, “Kabul edilmiştir Başkan” dedi. Ancak Aydın, önerinin kabul edilmediğini ilan etti.

Meclis çocuk istismarını araştıracak

‘Bu bir darbedir’
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Bu bir darbedir” diye tepki gözterirken Aydın’ın HDP’nin grup önerisinin görüşülmesine geçileceğini açıklaması üzerine CHP ve HDP’li milletvekilleri sıra kapaklarına vurdu. Vural, öneri oya sunulduğunda salonda 32 Ak Partili vekilin olduğunu söylerken, Aydın, “İki tarafa da baktım ve burada çoğunluğu gördüm, ona göre karar verdim” dedi. Tepkilerin sürmesi üzerine Aydın, birleşime ara verdi. Aydın, birleşimi açtığında HDP’nin grup önerisinin görüşmesine geçileceğini duyurdu. Ancak söz alan Vural, “Adalet ve Kalkınma Partisi’ne mensup milletvekilleri dâhil böyle bir öneriye ‘hayır’ demek istemiyor. Meclis Başkanlığı’nın bu konuya alet olmaması ve bu konuda TBMM’ye yönelebilecek eleştirileri dikkate almak ve itibarınızı korumak açısından önergenin kabulüne ilişkin irade beyanının yapılması gerektiği gayet açık ve net” dedi.
Yanlışlık olmadı
Oylama sırasında Başkanlık Divanı’nda bulunan TBMM Katip Üyesi CHP’li Özcan Purçu, “Oylamada muhalefet tarafı daha kalabalıktı” dedi. Diğer Katip Üye Ak Parti’li Mücahit Durmuşoğlu ise Ak Parti Grubu dağınık olarak oturduğu için sayının tam olarak görülmediğini, gördüğü kadarıyla MHP’nin grup önerisinin reddedildiğini söyledi. Aydın, daha sonra tutumu hakkında usul tartışması açtı. Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, muhalefete, “Eğer samimiyseniz yarın bu konuyu burada oylayalım” çağrısında bulundu. Aydın, MHP’nin önerisini oya sunarken Divan’da oturan katip üyelere baktığını, itiraz gelmeyince önerinin reddedildiğini açıkladığını bildirdi.
Aydın, “Ben vicdanımı bir tarafa atmam. Oylamada yanlışlık olmadı, tutumunda bir değişiklik yok” ifadelerini kullandı. Aydın, konuşmaların ardından MHP’nin önerisini tekrar milletvekillerinin oyuna sundu. Aydın, önerinin kabul edilmediğini açıkladı.
HDP’ye de ret
HDP’nin de “çocuklara yönelik cinsel istismarın araştırılması ve çocuk istismarını önlemek konusunda gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis araştırması açılmasını” öngören önerisi kabul edilmedi. Her iki grup önerisinin reddedilmesine muhalefetteki siyasi partilerin yanısıra sosyal medyada da tepki gösterildi.
Sosyal medyada tepki
Sosyal medya kullanıcıları önerilerin AK Parti’li vekillerin oylarıyla reddedilmesini eleştirdi. Önerilerin reddedilmesinden saatler sonra açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP, HDP ve MHP gruplarıyla varılan mutabakat çerçevesinde çocuk istismarıyla ilgili ortak araştırma önergesi verileceğini belirterek, önergenin bugün Genel Kurul’da görüşülerek araştırma komisyonu kurulacağını söyledi. Bostancı, her grubun kendi önergesini hazırlayacağını ifade ederek “Bunu ortak önerge haline getireceğiz ve Meclis’te konuşacağız” dedi.