Siyaset Meclis’in sıfır atık fabrikası

Meclis’in sıfır atık fabrikası

23.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen, ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında TBMM’ye önce kubara çöp kutuları yerleştirildi ardından kurulan geri dönüşüm tesisinde kompost ünitesi faaliyete geçirildi. Üretilen 5 ton toprak katkı maddesi park ve bahçelerde gübre olarak kullanılmaya başladı.

Meclis’in sıfır atık fabrikası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı “Sıfır Atık Projesi”ni ilk uygulayan kurumlardan biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu konuda aldığı tedbirler ve proje geliştirmesi yaparak adeta bir “Sıfır Atık Fabrikası” kurdu.


Milli ekonomiye katkı sağlamaya başlayan Meclis’te öncelikle kumbara adı verilen örnek olabilecek çöp atma kutuları, kampus içindeki binaların her yerine yerleştirildi. Bu kumbaralar sayesinde çöplerin ayrıştırılmış şekilde geri dönüşümü sağlandı.

Meclis’in sıfır atık fabrikası

Atıklar ayrıştırıldı

Meclis yönetimi, girişimlerini bir adım daha öteye taşırken, bu kapsamda Destek Hizmetleri Başkanlığı tarafından Meclis seralarının yanında bulunan alana ‘Sıfır Atık Geri Dönüşüm Tesisi’ kuruldu. Bu tesis içinde kompost ünitesi faaliyete geçirildi. Bu ünitede çay ocaklarından gelen çay posaları dahil yemekhanelerden, kumbaralardan gelen çok çeşitli atıklar burada ayrıştırıldı. Ünitede bulunan özel yapım makinelerde işlendi ve gübre gibi kokmayan, organik bir toprak katkı maddesi üretildi.

Meclis’in sıfır atık fabrikası

Meclis’in sıfır atık fabrikası

5 ton katkı maddesi

Kompost ünitesinde ilk etapta üretilen 5 ton toprak katkı maddesi, kampüsün 485 dekarlık park ve bahçelerinde gübre yerine kullanılmaya başlandı. Ayrıca geri dönüşüm tesisine gelen çöplerin ayırımı da yapılarak, çeşitli kuruluşlara dağıtılmaya başlandı. Tesis, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı firmalara kısa bir süre içinde 100 ton kağıt aktardı. Ayırımı yapılan cam ürünler ilgili firmalara gönderildi.

Kurumlara maddi kazanç

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde yönetmelikte yapacağı bir değişiklikle firmalara bedava dağıtılan atıklardan kurumların para kazanmalarının yolu da açılacak. Meclis’in sıfır atık çalışmaları dikkat çekince talepler üzerine çeşitli kurum personeline bu konularda eğitim verilmeye başlandı.

Meclis’in sıfır atık fabrikası