Siyaset Meclis Milliyet'in konuğu

Meclis Milliyet'in konuğu

06.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meclis Milliyet'in konuğu

Meclis Milliyetin konuğu

TBMM Başkanlık Divanı üyelerinin Milliyet'i ziyaretinde, dokunulmazlıklar ana sohbet konusu oldu

TBMM'nin yeni yasama yılına başlamasının ardından oluşan TBMM Başkanlık Divanı üyeleri Milliyet'te buluştu.
TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başkanvekilleri Hasan Korkmazcan, Yasin Hatipoğlu, Uluç Gürkan, Kamer Genç, İdare Amirleri Önder Kırlı, Ali Aslan Hatipoğlu, Katip Üyeler; Ahmet Dökülmez, Zeki Ergezen, Mehmet Korkmaz, Grup Başkanvekilleri Önder Sav, Oya Araslı, Metin Bostancıoğlu, Ali Ilıksoy, Uğur Aksöz, Turhan Güven, Metin Işık, TBMM Komisyonları Başkanları Biltekin Özdemir, Yusuf Namoğlu, Akın Gönen, Tahir Köse, Emin Karaa, Mustafa Güven Karahan, Mehmet Moğultay, milletvekilleri Yıldırım Aktürk, Refik Aras, Altan Öymen, Metin Şahin, Genel Sekreter Vekili Orhan Dülgerler, Genel Sekreter Yardımcıları Muzaffer Birben, Fahri Köprülü, Kanunlar Kararlar Dairesi Başkanı Rauf Bozkurt, Basın - Yayın, Halkla İlişkiler Daire Başkanı Engin Karapınar, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Arif Bigeç Milliyet'in konukları arasındaydı.
Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yalçındağ, Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, Ankara Temsilcisi Fikret Bila, yazarımız Yavuz Donat, Ankara İdari Temsilcisi Vedat Büyükyılmaz, Ankara Haber Müdürü Cengiz Kuşçuoğlu ve Milliyet parlamento muhabirleri TBMM yöneticilerine ev sahipliği yaptı.
Milletvekili dokunulmazlıklarının sınırlandırılması gecenin ana sohbet konusunu oluşturdu. DYP milletvekilleri Mehmet Ağar ile Sedat Bucak'ın dokunulmazlıklarının Anayasa - Adalet Karma Komisyonu tarafından kaldırılmasının yanı sıra, partiler arasında uzlaşma zemini aranılan Anayasa değişikliği teklifinin akibeti de Meclis'te temsil edilen siyasi parti grup yöneticilerince değerlendirildi. Milletvekilleri, "bir kaç kişi hakkındaki dokunulmazlık dosyası" nedeniyle Meclis'in ve tüm milletvekillerinin eleştirilmesinden duydukları sıkıntıyı dile getirdi.
CHP Grup Başkanvekili Oya Araslı, Anayasa değişikliğinin açık oyla mı, gizli oyla mı olacağına ilişkin tartışmalardan ve dokunulmazlıkların sınırlandırılmasına ilişkin değişiklik metnine karşı çıkılmasından duyduğu sıkıntıyı belirtirken, "Anayasa değişikliğinin `açık oyla mı, gizli oyla mı olacağına Meclis karar verir' şeklinde bir düzenleme getiririz olur biter" önerisinde bulundu.
Geceye katılan milletvekillerinin çoğunun üzerinde hem fikir oldukları konu, Meclis Genel Kurulu'nda bekleyen 83. madde değişikliğinin gerçekte fazla bir şey getirmediği oldu.
ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz de önceki gün sonuçlanan fezlekelerin kaldırılması sırasında DYP'nin itirazlarını eleştirirken, DGM Yasası'nda devlet aleyhine suç işleyen kişiler için bir ayrım yapılmadığını belirtti. Aksöz, Anayasa Mahkemisi'ne itiraz edilmesi halinde, kararın iptal edilmesinin bu nedenle mümkün olmadığını söyledi.
Dokunulmazlık tartışmalarına son noktayı ise Çetin koydu. Çetin, "Meclis bir yargılama mekanizması değil. yapılması gereken meclisin yargının önünü açmasıdır. yargı mekanizması Meclis'i engel olarak görmemeli" dedi.
DSP Grup Başkanvekili Metin Bostancıoğlu ise Ağar ve Buçak'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin kararın Meclis Genel Kurulu'nda 16 Aralık'ta başlayacak 1998 mali yılı bütçe tasarısından önce ne zaman görüşülebileceğinin hesabı içindeydi. Bostancıoğlu, bu konuda Kanunlar ve Kararlar Müdürü Rauf Bozkurt'tan da bilgi aldı. Gecede sürekli siyaset konuşulmasından sıkılan Bostancıoğlu, konuyu sanata, müziğe çekmeye çalıştı. Bostancıoğlu'nun CHP Ankara Milletvekili Ali Dinçer'in eşi Yıldız İbrahimova'nın konserini gideceğini belirterek, Oya Araslı'ya "siz de gelin" önerisine Araslı, "Konserler çok güzel ama. Ben İçel'e gitmek zorundayım" yanıtını verdi.