Siyaset Meclis yine tekme tokat

Meclis yine tekme tokat

24.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

17 Aralık operasyonu tartışmasına dönüşen HSYK teklifi görüşmelerinde Ak Partili Saral, CHP’li Tezcan’ı yumrukladı. Yüzü kanlar içinde kalan Tezcan hastaneye kaldırıldı

Meclis yine tekme tokat

TBMM’deki HSYK teklifinin görüşmelerinde Adalet Komisyonu aşamasında atılan uçan tekmeden sonra Genel Kurul’da bu kez yumruklar konuştu. TBMM Genel Kurulu’nda CHP’lilerin 17 Aralık operasyonu kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın ifade vermemesini eleştirmesine Ak Partililer sert tepki gösterdi. “Şerefsiz ve hırsız” tartışması Ak Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral’ın CHP sıralarına koşarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’a üst üste yumruk atmasıyla “küfürlü, tekme tokatlı” kavgaya dönüştü. Yüzü kanlar içinde kalan Tezcan, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ak Partili vekiller kendisini kaybeden Saral’ı tutmakta zorlandı.
TBMM Genel Kurulu’nda BDP’nin, seçim ve partiler rejiminin yol açtığı sorunlarının araştırılmasına ilişkin araştırma önergesi görüşülürken, 17 Aralık operasyonu ekseninde sert tartışmalar yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Ak Partilileri “emir kulu” olmakla suçlarken, “Lider sultasından bahsediyorsun. Sana bir önerim: Gel, Sayın Kılıçdaroğlu’nun da, gel Sayın Erdoğan’ın da dokunulmazlığını beraber kaldıralım, yüreğin var mı? Var mı yüreğin. Bak, beni böyle tahrik edeceğinizi düşünüyorsanız vız gelir tırıs gider” dedi. Ak Partililer İnce’ye sert tepki gösterdi.

‘İspat etmeyen şerefsizdir’
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın gözaltı kararına rağmen ifade vermeye gitmemesini yeniden gündeme getirmesi üzerine Ak Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, kürsüye gelerek “Üslup benim üslubum değil ama hak ettiğinizi söyleyeceğim: ‘Bilal Erdoğan’ın gözaltı kararı var’ ve ‘Neden gitmedi?’ deyip de ispat etmeyen şerefsizdir, o kadar net söylüyorum arkadaşlar. Daha öteye gidiyorum: ‘Bilal Erdoğan’ın -gözaltını geçtim- arama kararı var, tebligat yapıldı.’ deyip de ispat etmeyen yine şerefsizdir. Böyle bir şey olabilir mi ya? Atarak olmaz, konuşacaksınız” dedi. İnce, “Tebligatı yanlış adrese göndereceksin, sonra da konuşacaksın!” diye konuştu.
Turan ise, “Bilal Erdoğan’a giden bir tebligat var ve siz bunu ispat etmiyorsanız şerefsizsiniz, o kadar net söylüyorum” karşılığını verdi. Bunun üzerine İnce, Turan’a “sen kimsin terbiyeli ol” diye bağırdı. CHP sıralarından “hırsız var” sesleri yükseldi. CHP Antalya Milletvekiil Gürkut Acar ise, “Hırsızlara siz özel yargıç tayin ediyorsunuz” diye bağırdı.

‘Hayvan herif seni!’
Ak Partili Turan’ın “Şerefsizsiniz” sözü üzerine sataşma gerekçesiyle söz almak isteyen İnce, “Sayın Başbakan’ın oğluyla ilgili, savcılıktan, emniyetten bir çağrı kâğıdı olmadığını -bunu böyle söylüyor- tebligat olmadığını, bunu böyle söyleyenlerin şerefsiz olduğunu söyledi. İzin verirseniz bu konuda cevap vereyim” dedi.
Bunun üzerine Ak Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, “Şerefsizsiniz” diye bağırdı. Tezcan’ın “Terbiyesizlik yapma! Söyledi işte” diye karşılık vermesi üzerine Saral, “Konuşma lan, hayvan herif seni!” diyerek Tezcan’a doğru koşmaya başladı.

Yumruk üstüne yumruk
O anda Genel Kurul birden karıştı. Koşarak 25-30 metre gelen Saral, Tezcan’ın yüzüne üstüste yumruk savururken, Tezcan da yumrukla karşılık verdi. Bu sırada araya girenler Saral’ı uzaklaştırmaya çalıştı. Tekmeler, yumruklar ve küfürler havada uçuşurken, Ak Parti ve CHP milletvekilleri kendi aralarında kavgaya tutuştu. Tansiyonu düşürmek isteyen TBMM Başkanvekili Sadık Yakut oturuma arar verdi. Ancak kavga verilen arada da sürdü.

Gözünün altı yarıldı
Olay sırasında Saral’ın yumruğu üzerine Tezcan’ın gözünün altı yarıldı. Yüzü kanlar içinde kalan Tezcan TBMM revirine götürülerek buzla müdahale edildi. Daha sonra ambulansla hastaneye kaldırılan Tezcan, yolda “zorbalığı TBMM’ye taşıdılar” diye bağırdı. Bazı vekiller yere düşerken, gözlüğü kırılan, arada kalıp darp edilen vekiller oldu.

Haberin Devamı

Teklif askıya alınmadı

Genel Kurul salonunu terkederek kuliste değerlendirme toplantısı yapan CHP’liler, durumu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na telefonla bildirdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ı arayarak üzüntüsünü iletti. CHP, Çiçek’ten can güvenliklerinin bulunmadığı gerekçesiyle HSYK teklifinin askıya alınmasını istedi. TBMM Genel Kurulu da Saral’a fiziki saldırıdan dolayı kınama cezası verdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın Saral’a ceza verilmesi yönünde oy kullandıkları görüldü. HSYK teklifinin askıya alındığı iddialarına Arınç, “durmak yok, yola devam” cevabını verirken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ “çalışmalar devam edecek” dedi.