Siyaset Meclis'in üzerindeki gölge: Dokunulmazlık

Meclis'in üzerindeki gölge: Dokunulmazlık

19.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meclis'in üzerindeki gölge: Dokunulmazlık

Meclisin üzerindeki gölge: Dokunulmazlık

Meclis Başkanı seçildikten sonra ilk sabah koşusunu Milliyet'le yapan Çetin, dokunulmazlığın kaldırılması sürecini hızlandıracaklarını açıkladı

TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in gündeme getirdiği "başkanlık sistemiyle" ilgili "Meclis Başkanı olarak `başkanlık sistemi' veya `sistem tıkandı' gibi tartışmanın içine girmem, ama bunlar konuşulabilir, konuşulabilmeli. Sistemin işleyişine ilişkin aksaklıklar, tıkanmalar olduğunu söylemek mümkün. Gözlemlerim var, ancak şimdi tartışılmamalı, buna girmem" dedi.
Meclis Başkanı seçildikten sonra ilk sabah koşusunu Milliyet'le yapan Çetin'in sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
Soru: 20 yıldır parlamentodasınız ve şimdi de başkansınız. Yeni yasama yılının en önemli konusu milletvekili dokunulmazlığı olacak. Süreci hızlandıracak mısınız?
Çetin: Dokunulmazlıklar Meclis'in üzerinde bir gölge, bir leke gibi duruyor. Birçok dokunulmazlık dosyası seçim yasaklarının delinmesine ilişkin bile olsa bence sistem işletilmeli. İşletilemediği zaman vatandaşlar dokunulmazlık zırhından dolayı Meclis'e güvenini yitiriyor. Yapabileceğim ne olursa yerine getireceğimden kuşkunuz olmasın.
Soru: CHP'nin Anayasa'nın 83. maddesinin değiştirilerek dokunulmazlığın genel olarak sınırlandırılması önerisi var.
Çetin: Bu da mümkün. Sanıyorum Anayasa değişikliği için diğer partilerin içinde olacağı bir konsensus aramak lazım. Kalemli'nin zamanından kalan bir çalışma olduğunu biliyorum bu konuda. Ben de bakacağım, gerekirse Anayasa değişikliği konusunda partilerarası komisyon kurulabilir. Süreci hızlandırmak için ne gerekiyorsa yapacağız.
Soru: Sizin seçilmenizin özel bir anlamı var mı?
Çetin: Seçilişimin anlamı uzlaşma. Bir hafta önce burada yürürken herkes bana `Seçileceksiniz' diyordu, tebrik edenler vardı. Hatta `başkan toto' oynayanlar bile varmış ve bana şans veriyorlardı.
Soru: ANAP ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın bu sonuçla yenildiği yorumuna katılıyor musunuz?
Çetin: Seçilmem şunun bunun yenilgisi değil, Meclis'in iradesi. Erbakan'ın mesajı çok sıcak. Üçüncü turda yanıma BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu geldi ve ilk turda Ayvaz Gökdemir'e ikinci turda Menderes'e oy verdiklerini, bu turda bana verecekleri söyledi. Şaşırdım. Demek ki uzlaşma sözkonusu. Sürecin genelinde kilit partinin DYP olduğuna inanıyordum, ki bu düşüncem de doğru çıktı. Üçüncü turda adaylarını çekmeleri seçilmemin kapısını açtı.
Soru: CHP'nin 5. parti olmasına yönelik değerlendirmeler var.
Çetin: Ben onlara da katılmıyorum, dediğim gibi bu süreç tamamen bir uzlaşma arayışı içinde geçti.Birinci partinin milletvekilinin Meclis Başkanı seçilmesi geleneği vardır, bu doğrudur, ancak Kalemli seçildiğinde de ANAP birinci parti değildi. Birinci parti bugün iktidar da değil.
Soru: Sizin seçilmenizin dış dünya ve özellikle Güneydoğu açısından özel anlamı var mı?
Çetin: Tabii bu yönde çok olumlu değerlendirmeler yapıldığını görüyorum. Bu da sanıyorum uzlaşmacı kişiliğimden oldu, çünkü hayatımda hiçbir zaman kavgacı adam olmadım. Bunun iyi algılandığını görüyorum. Seçildikten sonra özellikle Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu'dan yüzlerce telefon ve mesaj aldım. Seçilmem Güneydoğu'da müthiş ilgi uyandırdı.
Soru: Sizi ilk olarak kimler kutladı?
Çetin: İlk kutlama telefonlarını Cumhurbaşkanı Demirel ve Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'dan aldım. Henüz Meclis'teyken telefonla aradılar.
Soru: Sizin dışa dönük bir yüzünüz var, bu anlamda girişimleriniz olacak mı?
Çetin: Elbette olacak. TBMM dünyadaki önemli parlamentolar arasında yer alıyor. Henüz net değil, ama ilk dış gezimi sanıyorum Hırvatistan'a yapacağım.