Siyaset Merve'nin örgüt bağlantıları

Merve'nin örgüt bağlantıları

04.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Merve'nin örgüt bağlantıları

Mervenin örgüt bağlantıları


Yasemin Çongar - Washington


TBMM'deki yemin törenine türbanlı gelerek büyük tartışma yaratan FP milletvekili Merve Kavakçı ile babası Profesör Yusuf Ziya Kavakçı'nın ABD'deki bağlantıları, uluslararası düzeyde etkin bazı İslami örgütlere uzanıyor. Bu örgütler arasında, Kavakçı ailesinin özellikle yakın ilişkide olduğu belirtilen "Filistin İslami Birliği" de (Islamic Association for Palestine-IAP) var. Örgüt, HAMAS (İslami Direniş Hareketi) adlı terörist grubun ABD'deki "bir numaralı destekçisi" sayılıyor. Merve Kavakçı'nın IAP'ın 1997 yıllık kurultayında konuşma yapmış olması ve babası Prof. Kavakçı'nın "imamlık" yaptığı Kuzey Texas Merkez Camii'nin de IAP tarafından finanse edildiği yönünde iddialar, Kavakçı ailesinin HAMAS ile dolaylı bir bağlantısı olabileceğini düşündürüyor.
Merkezi, Texas eyaletinin Dallas kentinde bulunan IAP'nin gerek dergilerinde, gerekse Internet sayfasında HAMAS'ı savunan çok sayıda makaleye rastlamak mümkün. ABD ve Kanada'da HAMAS propagandası yapan başlıca kuruluş sayılan IAP'nin diğer etkinlikleri, "İsrail karşıtı yayın ve kampanyalara öncülük etmek, Yahudi düşmanı propaganda yapmak ve ABD yönetiminin İsrail ile ilişkilerinin zayıflatılmasına çalışmak" diye özetlenebilir. IAP'nin en çok dağıtılan yayınlarından biri, "Amerika'nın En Büyük Düşmanı: Yahudi ve Habis İttifak" başlığını taşıyor.

Terörist Örgütler Listesi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "terörist örgütler" listesindeki HAMAS'a mali kaynak sağladığı da öne sürülen IAP, Amerikan yasalarının böyle bir organik bağlantıyı yasakladığı 1997 yılı sonundan beri etkinliklerini büyük ölçüde sınırlamış görünüyor. Örgütün yayınladığı İngilizce "Muslim World Monitor" ve HAMAS'ın İsrail'de sivillere yönelik birçok saldırısını öven yazılara yer vermiş olan Arapça "Al - Zaytunah" gibi dergiler de, yayın hayatını "düzensiz olarak" sürdürüyor.

Merve'nin konuşması

IAP'nin 1997 yılındaki Kurultayı'nda HAMAS yanlısı olduğu bilinen birçok kuruluşun üst düzey yöneticileri ile birlikte Merve Kavakçı da konuşma yapmış. ABD'de "İslami örgütler ve terör bağlantısı" konusundaki çalışmalarıyla tanınan gazeteci Steve Emerson, 24 Şubat 1998'de Senato Adalet Komitesi'nin Terörizm ile ilgili alt komitesindeki konuşmasında, söz konusu Kurultay'dan "1997'de militan Amerikan Müslüman gruplarının düzenlediği bütün toplantılar içinde kuşkusuz en radikal olanı" diye söz etmişti.
Emerson'ın ABD Kongresi'nin tutanaklarına geçen konuşmasına göre, IAP Kurultayı'nda "Filistin, İslam, İsrail ve Yahudiler" üzerine tebliğler sunulmuş. Emerson, kurultay konuşmacıları arasında, merkezi Ürdün'de bulunan HAMAS'ın yan kuruluşu niteliğindeki İslami Eylem Cephesi'nin (IAF) liderlerinin bulunduğunu vurguluyor.
HAMAS'a yakınlığıyla bilinen Birleşik Araştırma ve Çalışmalar Derneği'nin (UASR) Başkanı Ahmed Yusuf, HAMAS'a mali kaynak sağladığı belirtilen Kutsal Topraklar Vakfı (HLF) Başkanı Sukri Abu Bakr, Ürdün Milletvekili ve IAF üyesi Ishak Al Farhan ile birlikte Merve Kavakçı da, adı belirtilen toplam sekiz konuşmacı arasında yer alıyor. Emerson, Kavakçı'nın "RP'nin gölge kabinesinde" yer aldığını belirtiyor.
Kavakçı'nın da katıldığı panellerde, HAMAS'ın terör eylemlerinin övülmesi dışında, Yahudiler'den "domuz ve maymun çocukları" diye söz eden, "gözlerinin oyulması" çağrısı yapan konuşmaların yapıldığı, yine Emerson'ın Senato tutanaklarındaki ifadelerinde yer alıyor.
ABD'li bağımsız gazeteci ve yazar Steven Emerson, köktendinci İslami gruplar ve terörizm konusundaki araştırma ve haberleriyle tanınıyor. Ancak haberleri ABD'de İslami grupların tepkisini çektiği kadar, bazı basın kuruluşlarının da eleştirilerine hedef oluyor.

Baba Kavakçı ve IAP

Kavakçı ailesinin IAP ile diğer bağlantısı, doğrudan Prof. Yusuf Ziya Kavakçı'nın Kuzey Texas Merkez Camii imamlığına dayanıyor. Dallas'ın metropolitan alanındaki Richardson adlı yerleşim biriminde kurulu olan bu camii ve camiinin bağlı olduğu Kuzey Texas İslami Birliği ile IAP arasında "organik bağ" olduğu belirtiliyor.
ABD'de "İslami Miras Hukuku" konusunda İngilizce bir eseri bulunan Prof. Kavakçı'nın, Dallas bölgesi müslüman grupları arasında yakından tanındığı ve imamlık dışında, İslami öğretiyi yayma amaçlı birçok yayın ve toplantıya yazı ve konuşmalarıyla katıldığı kaydediliyor. Bu etkinliklerden önemli bir bölümünün, aynı bölgede kurulu olan IAP tarafından düzenlenmiş olduğuna dikkat çekiliyor.
Öte yandan Merve Kavakçı'nın Ürdünlü olan eski eşinin Ürdün'de kurulu İslami Eylem Cephesi'nin (IAF) taraftarı olduğu yönünde iddialar var.

Kavakçı'nın konuşması

Merve Kavakçı, ABD'de bulunduğu yıllarda 30 Ağustos - 1 Eylül 1996 tarihleri arasında Ohio eyaletinin Columbus kentinde düzenlenen Kuzey Amerika İslam Birliği (İSNA) konferansına da katıldı.
Amerika'nın Sesi Radyosu, konferansta bir konuşma yapan Merve Kavakçı'nın şunları söylediğini bildirdi:
"Tüm insanlığı ikiye ayırabiliriz: İslam yolunda olanlar, İslamı kabul etmiş olanlar ve İslamı kabul etmeye aday olanlar."
Kavakçı konferansta, 1996 yılında Türkiye'de kurulan Refahyol hükümetini de anlattı. Radyoya göre, Kavakçı, "Müslümanların birleşmesini istemeyen Türkiye içinde ve dışındaki çıkar çevreleri, Türk milletini ve tüm dünyayı bizim aleyhimize çevirmeye çalıştı" dedi.
Konuşmasında Refah Partisi'nin Türkiye'de Batı ülkelerinin ve süpergüçlerin etkisinde olduğunu öne sürdüğü hükümete girmesinin önemli olduğunu kaydeden Kavakçı, "Amacımız Müslümanlara yapılan baskıları durdurmak, en azından yavaşlatmak. Fakat her şeyi bir seferde yapamayız. Geçmişte yapmaya çalıştık ne oldu? Bütün liderlerimiz hapse girdi ve her şeye baştan başlamak zorunda kaldık" ifadesini kullandı.
Kavakçı, Türkiye'de İslama uygun olarak giyinenlere karşı da bir önyargı olduğunu öne sürdü ve kendilerinin ev kadınlarına olduğu kadar, doktor, mühendis ve diğer mesleklerden kadınlara da ulaştıklarını bildirdi.

Kuzey Amerika İslam Birliği nedir

Merve Kavakçı'nın konuşmu yaptığı ABD'de hükümete yakınlığıyla tanınan Kuzey Amerika İslam Birliği'nin (ISNA) şura üyeliğine babası Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, 1997 yılında seçildi.
ISNA 1998 yılında düzenlediği yıllık toplantısında, kapatılan RP'nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ı "İslam'a ve Türkiye'ye hizmetleri dolayısıyla" İnsanlık Onuru Ödülü'ne layık gördü. Eylül 1998'de yapılan ödül törenine Erbakan katılmadı.
ABD'de oldukça örgütlü bir kuruluş olan İSNA'nın kuruluş amaçları arasında tam İslami okullar kurulması, İslami dava faaliyetlerinin orduda ve hapishanelerde yaygınlaştırılması, gençlerin gelecekte liderlik vasıfları kazanmasına yardımcı olunması, müslüman toplulukların siyasi süreçte söz sahibi haline getirilmesi gibi maddeler bulunuyor. ISNA, bununla birlikte Müslüman Bilimadamları ve Mühendisler Birliği, İslam Tıp Birliği, Müslüman Sosyal Bilimciler Birliği, Müslüman Öğrenciler Birliği ve Kuzey Amerika İslami Okullar Birliği gibi kuruluşları da bünyesinde bulunduruyor.