Siyaset "MGK genişleyebilir"

"MGK genişleyebilir"

25.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

"MGK genişleyebilir"

MGK genişleyebilir


Genelkurmay Başkanı Org. Kıvrıkoğlu: İsterse yüz sivil üye olsun


       Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) sivil üyelerle genişletilmesi önerisine destek vererek, "İsterse yüz tane sivil üye olsun. Hiçbir sakıncası yok" dedi.
       Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen'in Ankara ziyareti ile yeniden gündeme gelen MGK'da sivil üye sayısının artırılması konusuna, askeri kanattan en üst düzeyde destek geldi.
       Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu, dün Nijerya Devlet Başkanı Olesegun Obasonjo onuruna Çankaya Köşkü'nde verilen yemek öncesinde Milliyet'in konuya ilişkin sorusunu yanıtlarken, şunları söyledi:
       "Hiçbir sakıncası yok. Sivil üye sayısını istiyorlarsa artırabilirler. İsterse yüz tane sivil üye olsun. Bize sordular. Ben de arkadaşlarıma 'Sakıncası olmaz' dedim."

       Parmak kaldırarak olmaz
       Kıvrıkoğlu, MGK'daki müzakere geleneğini anlatırken de, şunları söyledi:
       "Zaten MGK toplantılarında oylama yapılarak karar alınmaz. Herkes görüşünü söyler, Cumhurbaşkanı toparlar. Konsensüs olur, yoksa parmak kaldırarak olmaz. Öyle olsa eşitlik halinde Cumhurbaşkanı'nın oyu iki oy. Ama MGK öyle çalışmaz. 34 MGK toplantısına katıldım, hiç sorun olmadı. Mutlaka konsensüs olur."

       Üç yeni asil üye
       AB'ye üyelik yolunda Türkiye'nin uygunluk sağlamaya çalıştığı Kopenhag kriterleri doğrultusunda yapılacak çalışmaları organize eden İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu, çalışmalarında Maliye ve Adalet bakanlıkları ile Başbakan yardımcılarının da MGK'ya asil üye olmaları benimsenmişti.
       Maliye ve Adalet bakanlarının zaten MGK toplantılarına "bilgilerine başvurulmak üzere" çağrıldıklarına dikkat çeken kaynaklar, bu iki makamın kurulun asil üyeleri arasına alınmasıyla "fiili durumun resmiyete yansıtılmış olacağını" vurguladılar.
       Başbakan yardımcılarının da, 1991'den beri yerleşen koalisyon geleneği nedeniyle, Anayasa'da sayılan "asil" üyeler arasında bulunmamalarına karşın MGK toplantılarına katıldığı anımsatıldı.
       Askerler İHKÜK'e daha önce de idamın kaldırılmasına karşı olmadıklarına ilişkin görüş bildirmişlerdi.

       Yücelen: İtiraz yok
       İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu çalışmalarını yürüten Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, geçen hafta, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Verheugen'e de anlattığı formül için Milliyet'e şu açıklamayı yaptı:
       "Öneriye Başbakan Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Yılmaz sıcak baktı. Bu rapor yayınlandıktan sonra askeri kanattan herhangi bir itiraz ve tepki gelmedi. Makul karşılandığını düşünüyoruz. Raporun belli bir süre sonra liderler zirvesinde ve hükümette ele alınmasını bekliyoruz."

Anayasa'daki denge 5 -5

       İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu çalışmalarında hazırlanan raporun MGK'ya ilişkin bölümünde, "Anayasa'nın 118. maddesinin, MGK'nın bir danışma organı olarak Bakanlar Kurulu'na tavsiyelerde bulunabileceğini belirtilecek şekilde yeniden düzenlenmesi ve bu bağlamda kuruldaki sivil üye sayısının artırılması" öneriliyor.
       Öneri doğrultusunda değiştirilmesi gereken Anayasa'nın MGK'yı düzenleyen 118. maddesi şöyle:
       "MGK, Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ve Jandarma Genel Komutanı'ndan kurulur. Gündemin özelliğine göre kurul toplantılarına ilgili bakan ve kişiler çağırılıp görüşleri alınabilir..."

Yazarlar