Siyaset MGK parlamento üstünde değil

MGK parlamento üstünde değil

30.05.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beşiktaş ve Erener ortamı yumuşattı

MGK parlamento  üstünde değil



     

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MGK'nın parlamentonun üstünde bir karar almayacağını ve Avrupa Birliği (AB) konusunu MGK'da görüşülmesinin bu ülke için bir gariplik olarak telakki etmediklerini söyledi. Birilerinin AB sürecini farklı noktaya çekmeye çalıştığını belirten Erdoğan, "Boşuna uğraşmayın. TSK Türkiye'nin modernleşme ve demokratikleşme sürecinin miladıdır" dedi.
     TBMM'deki AB konulu genel görüşmede hükümet adına konuşan Erdoğan, MGK'da alınan kararların tavsiye niteliğinde olduğunu vurguladı. Erdoğan, "MGK hiçbir zaman bu parlamentonun çıkaracağı veya alacağı bir kararın üstündeki bir kararı almayacaktır. Zaten MGK'nın tüm mensupları bu bilincin, bu anlayışın içindedir" diye konuştu. Birilerinin "ne yapalım da AB'ye girme sürecini farklı bir noktaya çekelim" gayretinin içinde olduğunu savunan Erdoğan, şöyle konuştu:
     "Dünyada askerine Mehmetçik diye bakan bir başka millet yoktur. Mehmetçik küçük Muhammed anlamındadır. Biz kınayı bir evlilik merasiminde, bir de evladımızı askere gönderirken yakarız. Bu konuda spekülasyon yapmanın anlamı yok. AB ile ilgili görüşme tabii ki yapılacak. Bunu farklı yorumlamanın bir anlamı yok. Bunlar yapılacak ve nihai kararı bu yüce Meclis alacaktır."
     
     Fırsat ilk kez yakında
     Kopenhag'da Aralık 2002'de alınan kararları küçümseyenler olduğunu da savunan Erdoğan, şöyle konuştu:
     "Belki arzu edilen netice alınamadı ama daha önce Türkiye'nin AB'ye girip girmemesi konuşulurken, artık Türkiye nasıl ve hangi tarihte AB'ye dahil edileceği konuşuluyor. Tam üyelik fırsatı ilk kez bu kadar yakınımıza gelmiştir. Üzerimize düşeni yerine getirmek halkımıza ve Türkiyemize olan borcumuzdur."
     CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen ise hükümetin AB konusunda genel görüşme istemesini anlayamadıklarını belirterek şöyle konuştu: "Amaç CHP'yi ikna etmekse, gerek yok. Amaç bazı kurum ve kuruluşları ikna etmekse, TBMM böyle amaçların vasıtası yapılmamalı. Hükümet, bu konuda başka yolları kullanabilir."
     
     Hükümetin kadrolaşma ve AB uyum yasalarının tartışıldığı Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Beşiktaş ile Eurovision'da birinci olan Sertab Erener'in başarısının da konuşulduğu ortaya çıktı.
•   Başbakan Erdoğan, toplantıda başta Org. Hilmi Özkök olmak üzere Beşiktaşlıları kutladı.
•  Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Aytaç Yalman, "Beni kızdırdılar, Fenerbahçeli oldum. Ama hâlâ Beşiktaş üyeliğim sürüyor" derken Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Siz hâlâ Beşiktaşlı sayılırsınız sizi kutluyorum" karşılığını verdi.
•   Eurovision'da birinci olan Sertab Erener'in de övüldüğü toplantıda, "Bu başarı Türkiye için iyi oldu" denildi.
•   Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise binalarda camilerin yanında kiliselerin de açılabileceğini vurguladı. Çiçek'e karşılık veren Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya'nın "Ben şimdi çan sesiyle mi uyanmak zorundayım" esprisi ise gülüşmelere neden oldu.
•   Toplantıda hem Cumhurbaşkanı Sezer hem de askeri kanat kadrolaşmadan duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Erdoğan ise kadrolaşma değil rotasyon yaptıklarını belirterek, "Liyakat sahibi olmalarına göre atama yapıyoruz. Kimse bizden geçmişte başarısız olan bürokratlarla çalışmamızı beklemesin" dedi. n ABDULLAH KARAKUŞ Ankara
     
     


SİYASET


MGK parlamento üstünde değil
'Uyum'a direniş gösteren kim?
Erdoğan, peygamber soyundan geliyor...
'Anadil'e engel terör
'Derneğin fikir annesi Arınç'
'Atatürk'ün kemikleri sızlıyor'
Süreyya Hanım tokalaşmıyor...
Kısa kısa..