Siyaset MHP’nin af teklifi tartışılıyor! ‘Örtülü af’tan sonra ikinci indirim geliyor

MHP’nin af teklifi tartışılıyor! ‘Örtülü af’tan sonra ikinci indirim geliyor

24.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP’nin kamuoyuna açıklanan teklifi yasalaşırsa, 1 Temmuz 2016’ya kadar işlenen suçlardan hükümlü olup OHAL sürecinde “örtülü af” olarak nitelendirilen 671 sayılı KHK’dan yararlananlar ikinci kez 5 yıllık indirim alacak.

MHP’nin af teklifi tartışılıyor ‘Örtülü af’tan sonra ikinci indirim geliyor

OHAL sürecinde çıkarılan 671 sayılı KHK ile 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen adi suçlarla ilgili denetimli serbestlik süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılırken, koşullu salıverme süresi de üçte ikiden yarı oranına indirildi. Böylece bu tarihe kadar işlenen suçlardan ceza alan binlerce kişi tahliye edildi. Kamuoyunda “örtülü af” olarak yorumlanan bu düzenlemeden, yararlandırıldıkları halde cezalarının çok yüksek olması nedeniyle tahliye edilemeyenler oldu. Örneğin 1 Temmuz 2016’dan önce “geceleyin silahla birden fazla kişiyle yolda yağma” suçunu işleyip cezanın üst sınırı olan 15 yıl hapse mahkum olan bir hükümlünün infaz kanunu uyarınca cezaevinde kalacağı süre 10 yıl olarak hesaplanıyor. 671 sayılı KHK’dan yararlandırılan bu hükümlünün koşullu salıverme süresi 5 yıla, denetimli serbestlik süresi de bir yıldan iki yıla çıkarıldı. Bu hükümlü 671 sayılı KHK’dan yararlanmasına rağmen kalan cezası nedeniyle tahliye olamadı.

Haberin Devamı

5 yıl daha inecek

MHP’nin teklifine göre çekilmesi gereken cezadan bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirilecek. MHP’nin bu teklifi kabul edilirse, yukarıdaki örneğe göre 15 yıllık kesinleşmiş cezası, 671 sayılı KHK ile 5 yıla inen hükümlünün cezaevinde kalacağı süreden 5 yıl daha inecek. Bu hükümlü teklif kabul edilirse bu kez tahliye olabilecek.

Öte yandan 1 Temmuz 2016’dan sonra suç işleyenler 671 sayılı KHK’dan yararlandırılmadığı için normal infaz hükümlerine tabii olacaklar. Örneğin 1 Temmuz 2016’dan sonra yine aynı şekilde “geceleyin silahla birden fazla kişiyle yolda yağma” suçundan 9 yıla mahkum edilmiş bir hükümlünün şartla tahliyesi 6 yıl, denetimli serbestliğe ayrılma süresi ise 5 yıl olarak hesaplanıyor. MHP’nin teklifi kanunlaşırsa, bu hükümlü de indirimden yararlanacak. Bu hükümlünün şartlı tahliye süresi 1 yıla inecek. Denetimli serbestlik süresi de bu hükümlü için bir yıl olarak uygulanacak. 1 Temmuz 2016’dan sonra 9 yıla mahkum olan hükümlü 1 yılını cezaevinde geçirdiği için otomatikman tahliye edilecek.

Haberin Devamı

MHP’nin af teklifi tartışılıyor ‘Örtülü af’tan sonra ikinci indirim geliyor

‘160 bin kişi yararlanacak’

TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, af konusunda MHP’nin ortaya koyduğu iradeye bütün siyasi partilerin destek vereceğine inandığını söyledi. Adan, teklifin yasalaşması halinde cezaevlerindeki 250 bin kişiden 160 bininin aftan yararlanacağını söyledi.