Siyaset MHP: Suriyeli istihdamı işsizliği artırır

MHP: Suriyeli istihdamı işsizliği artırır

14.01.2016 - 10:25 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tenan Tanrıkulu, hükümetin Bakanlar Kurulu kararıyla önümüzdeki günlerde çıkaracağını açıkladığı Suriyeliler’e çalışma izninin, Türkiye’deki işsizlik oranını artıracağını öne sürdü. Tanrıkulu, "AB’den 3 milyar euroluk fon kullanacağız diye ülkenin bütün istihdam yapısını ve işsizlik profilini kötü etkiyecek bir uygulamanın içine giriyoruz" dedi.

MHP: Suriyeli istihdamı işsizliği artırır

MHP’nin ekonomi kurmaylarından olan iktisatçı İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Suriyeliler’e çalışma izni verilmesinin ülkedeki işsizliğini artıracağını öne sürdü. Tanrıkulu, getirilecek düzenlemeyle Suriyeliler’in geçici kimlik belgesi düzenlemesinden altı ay sonra ikamet ettikleri illerde çalışabileceği, Suriyeli çalışanların işyerindeki çalışanların yüzde 10’unu geçmeyeceği, geçici tarım işçiliğinde bu oranın valilikler tarafından esnetilebileceği kurallarını hatırlatarak, düzenlemeyi şu yönleriyle eleştirdi:

Haberin Devamı

OY SİMSARLIĞINA DÖNÜŞECEK

"AB’den 3 milyar euroluk fon kullanacağız diye ülkenin bütün istihdam yapısını ve işsizlik profilini kötü etkileyecek bir uygulamanın içine giriyoruz. 2015 yılında 150 bin kişi ülkemiz üzerinden başka ülkelere göç etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre 2014 yılında 52 bin 304 yabancıya çalışma izin verilmiş. İlginçtir ki ilk sırada Suriyeliler yok, Gürcistanlılar var. 7 bin 680 Gürcistanlı’ya izin verilmiş. Suriyeliler 2 bin 544 kişi ile 6’ncı sırada yer alıyor. Düzenlemenin sosyolojik boyutuna baktığımızda, Hacettepe Üniversitesi’nin Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin araştırmasına göre 2011- 2015 yılları arasında 2.4 milyon Suriyeli ülkemize gelmiş. Bunların da 400 bini inşaat ve imalat sanayinde kaçak çalışıyor. Türkiye’de geniş tanımlı 5.5 milyon işsiz olduğunu düşürsek, bu uygulama Türkiye’de işsizlik sayısının artmasına yol açacak. 752 bin genç üniversite mezununa iş bulamayan AKP, bu düzenlemenin ardından Suriyeliler’e oy hakkı verecek ve bunu oy simsarlığına dönüştürecek. Düzenlemenin teknik hilesi de şu, TÜİK bundan sonra işgücüne katılımı yüksek gösterecek ama işsiz sayısına Suriyeliler’e dahil etmeyecek."