Siyaset MHP'li Şandır'dan Torba yasası tepkisi: Yasa hırsız torbası gibi

MHP'li Şandır'dan Torba yasası tepkisi: Yasa hırsız torbası gibi

14.02.2011 - 16:12 | Son Güncellenme:

.

MHPli Şandırdan Torba yasası tepkisi: Yasa hırsız torbası gibi

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Meclis Genel Kurulu’nda geçen hafta sonu kabul edilen torba yasanın meşuriyetinin olmadığını belirterek "Bu yasa AKP iktidarının giderayak, başaramadıklarını, eksik yaptıklarını seçime giderken bir çuvala doldurma gayretidir, bu yasa hırsız torbası gibi" diye konuştu. Şandır "Bu yasa AKP hükümeti tarafından önce anayasa referandum rüşveti olarak kullanılmış şimdi de seçim rüşveti olarak kullanılacaktır" dedi.

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay’la birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta sonu Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen torba yasayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen yasayla, 31 Aralık 2010 tarihine kadar tahakkuk etmiş kamu alacaklarının büyük kısmının af edilerek silinmesi ve anaparanın taksitlendirilerek tahsil edilmesinin amaçladığını söyleyen Şandır "Yasa ile 33 devlet kurumunun vatandaşlardan talep ettiği birçoğu davalık olmuş alacakları yeniden yapılandırılmaktadır. Bu yönüyle toplumun büyük kısmını ilgilendiren ve yapılması gereken bir düzenlemedir. Devletle millet arasında helalleşme yasasıdır ancak eksik olmuştur" dedi.

Haberin Devamı

-"ADRESE TESLİM, KİŞİYE ÖZEL DÜZENLEMELERE KARŞI ETKİN MUHALEFET YAPTIK"-

MHP olarak AKP’nin, ’arada derede’ getirdiği ‘adrese teslim’, ‘kişiye özel’, düzenlemelere karşı etkin bir muhalefet yaptıklarını belirten Şandır, bunlardan birisinin de tasarıdan çıkarılan 199’ncu madde olduğunu ifade ederek, "Öyle önergeler yakaladık ki, bunlardan 199’ncu maddeyi çekmeyeceklerdi. Ancak etkin muhalefetimizle çekmek zorunda kaldılar. Adrese teslim, bir firma için yapılan bir düzenlemeydi. Amaç o firmayı kurtarmaktı. Resmen rüşvet maddesiydi" dedi. Yasada çiftçi, esnaf, çek mağdurları, emeklilere yönelik düzenlemeler bulunmadığını, bu yönüyle de eksik bir yasa olduğunu kaydeden Şandır, görüşmeler sırasında yasaya eklenen ‘kayıp trilyon’la ilgili düzenlemeyi de hatırlattı ve "Bunun Sayın Erbakan’la ve kayıp trilyon davasıyla ilgili olup olmadığını sorduk, Sayın Canikli de Bakan Cevdet Yılmaz da olmadığını söyledi. Bundan sonra kayıp trilyon davasında bir düzenleme yapılırsa basından bunu milletimize duyurmasını istiyoruz" diye konuştu.

-"AKP İKTİDARININ İFLAS BELGESİ"-

Yasanın toplumdaki ‘nimet-külfet’ dengesini ve toplumsal barışı bozduğunu da ifade eden Şandır, "AKP bu yasa ile Türkiye’yi kötü yönettiğini itiraf etmiştir, alacağını tahsil edemeyen devlet, borcunu ödeyemeyen millet. İşte AKP’nin eseri Türkiye budur" dedi. AKP iktidarının 8 yılın sonunda enkaz yerine dönüştürdüğü Türkiye’de bu yasa ile bir enkaz çadırı kurduğunu ancak felakete uğrayan vatandaşların büyük kısmını dışarıda bıraktığını kaydeden Şandır, "Aslında bu yasa ile vatandaşlarımız altından kalkamayacakları yeni bir AKP zulmü ile cezalandırılmaktadır. Yeni AKP aldatması; verir gibi görünüp olanın da yağmalanmasıdır. AKP hükümeti bu yasa ile vatandaşlara bir şey vermemektedir. Vatandaşların devlete olan yaklaşık 110 milyar TL’lik borcun bir kısmı bu yasa ile talep edilmektedir. Bu yasa iflas etmiş tüccarın eski defterleri yeniden karıştırması gibi 8 yılın sonunda AKP iktidarının iflas belgesidir. Bu yasa veren değil alan bir yasadır" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"SEÇİM RÜŞVETİ"-

Yasanın içeriği ve hazırlanış biçimi ile özel anlamlar ifade ettiğini, hazırlanışında hukuka uyulmadığını, Meclis İçtüzüğü’ne ve Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydeden Şandır, kanunun hazırlanışında Anayasa ve İçtüzük gereğince şekil şartının yerine getirilmediğini söyledi. Yasanın AKP hükümeti döneminde önce referandum rüşveti olarak kullanıldığını şimdi de ‘seçim rüşveti’ olarak kullanılacağı görüşünü yineleyen Şandır, "AKP 8 yıllık tahribatının enkazını bu torbaya doldurmuş ve ne yazık ki yine milletin sırtına yüklemiştir. AKP samimi ve dürüst değil. Milleti seçim öncesi kandırmaktadır. AKP’yi millete karşı saygılı olmaya davet ediyoruz" dedi. AKP’nin torba yasa ile borcunu zamanında ödeyen vatandaşları küstürdüğünü de ifade eden Mehmet Şandır, borçların yapılandırılmasında getirilen taksit sayısı ve süresinin de yetersiz olduğunu, AKP’nin kara para sahiplerini de kapsama aldığını söyledi. Şandır "Kemal Unakıtan’ın tüm çabalarına rağmen affedilmeyen naylon faturacılar bu yasayla affedilmiştir" dedi.

Haberin Devamı

-"HIRSIZ TORBASI GİBİ"-

Yasayla AKP’nin ‘görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapan, mal bildiriminde bulunmayan, devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanan memurları daire başkanı ve üzeri görevlere, vali ve büyükelçilik kadroları’na atayabilmenin yolunu da açtığını ifade eden Şandır, "Kamu kurumlarına dışarıdan müsteşar, müsteşar yardımcısı ve genel müdür yapılması Anayasa’ya ve eşitlik ilkesine aykırıdır. AKP bürokrasideki yandaşları yetmiyormuş gibi özel sektördeki yandaşlarını üst düzey görevlere getirmeyi amaçlamaktadır" dedi. Şandır, finans kuruluşları ve bankaların İstanbul’a taşınmasına da tepki göstererek "Ankara’nın içinin boşaltılmasını şiddetle kınıyoruz" dedi. Şandır, "Bu yasa AKP iktidarının giderayak, başaramadıklarını, eksik yaptıklarını seçime giderken bir çuvala doldurma gayretidir, bu yasa hırsız torbası gibi. AKP’nin 8 yılın sonunda millete reva gördüğü zulmün son aşaması" diye konuştu. Torba yasaya Genel Kurul’da evet oyu kullandıklarını ancak yasanın eksiklerini ve meşruiyet sorunu olduğunu kamuoyuyla paylaşmak istediklerini kaydeden Şandır, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de yasayı incelerken bunları dikkate almasını istedi.

Haberin Devamı

-"CHP DESTEK İSTERSE YETKİLİ KURULLARIMIZDA DEĞERLENDİRİRİZ"-

Şandır bir soru üzerine Anayasa Mahkemesi’ne gitmek için MHP’nin sayısal çoğunluğunun yetmediğini belirtirken, CHP’nin destek istemesi halinde ise bunu partinin yetkili kurullarının değerlendireceğini söyledi. Şandır yasayı eleştirmelerine rağmen evet oyu kullanmalarının bir çelişki olup olmadığı yönündeki bir soruya ise "Bir tek insan açısından çare üretiliyorsa buna bigane kalamayız" karşılığını verdi. Şandır, Yargıtay ve Danıştay’la ilgili kanunu CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne götüreceği, buna destek verip vermeyecekleri sorusuna da "MHP olarak yargı reformundan yanayız. AKP’nin 8 yıldır yargı reformu yapmaması haksızlık ve aymazlıktır. Ancak Yargıtay ve Danıştay’da dosya yığılmasının önüne geçici görevlendirme ile geçilebilirdi. Genel Kurul’da bu yasaya hayır oyu verdik. Anayasa Mahkemesi konusunda destek istenirse bunu da yetkili kurullarımızda değerlendiririz" yanıtını verdi.