Siyaset MİT: Belge gerçek değil

MİT: Belge gerçek değil

12.05.2008 - 03:04 | Son Güncellenme:

MİT, Taraf’ta çıkan, Sabancı suikastıyla ilgili belgenin gerçek olmadığını, kurumla da bağlantısının bulunmadığını bildirdi

MİT: Belge gerçek değil

MİT Müsteşarlığı, “İşte MİT’in Sabancı cinayeti raporu” başlığı altında, Zihni Çakır’ın kitabına atfen yayımlanan bilgi ve belgenin gerçek olmadığını, kurumla da bağlantısının bulunmadığını bildirdi. Taraf gazetesinde dün yayımlanan haberde, Zihni Çakır’ın “Kod Adı Darbe” adlı kitabında, 9 Ocak 1996’daki Özdemir Sabancı cinayetiyle ilgili bir MİT belgesine yer verildiği belirtildi. Bu belgeye dayandırılarak, suikastın Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı ve Hüseyin Kocadağ ile adı Susurluk soruşturması sırasında gündeme gelen Piyade Yüzbaşı Hüseyin Pepekal tarafından planlandığı iddia edildi.
Ayrıca, Pepekal’ın cinayet sırasında Sabancı Center’ın 25. katında olduğu öne sürüldü. Cinayeti işleyen yasadışı DHKP-C örgütü üyeleri Mustafa Duyar, Fehriye Erdal ve İsmail Akkol’un Türk istihbarat birimlerince “ortaklaşa kullanıldığı” savunuldu.
Bu iddialar üzerine MİT Müsteşarlığı’ndan yapılan basın açıklamasında, “Taraf gazetesinin 11 Mayıs 2008 tarihli sayısında, ‘İşte MİT’in Sabancı Cinayeti Raporu’ başlığı altında Zihni Çakır’ın ‘Kod Adı Darbe’ isimli kitabına atfen yayımlanan bilgi ve belge gerçek olmayıp, kurumumuz ile de bağlantısı bulunmamaktadır” denildi. 

‘Ajan gazeteci’ listesini yazmıştı

Zihni Çakır daha önce “Ergenekon’un Çöküşü-2” adlı kitabı ile gündeme gelmişti. Çakır’ın Ergenekon örgütünün eylemleri ve tarihsel süreci hakkında bilgilere yer verdiği kitabındaki en dikkat çekici bölümlerden birini, “ajan gazeteciler” başlığı altındaki bölüm oluşturmuştu.
Kitapta, Türk medyasında birçok etkin isim MİT ve yabancı istihbarat birimlerinin ajanları olarak ilan edilmişti. Kitaba göre, Ergenekon örgütünün yeniden yapılanma sürecine girdiği 1999 yılı sonrasında örgütün bir raporunda, Türk medyasının çok etkin isimlerinin ajan olduğu iddia ediliyordu.