Siyaset Naaş hırızları özür diledi

Naaş hırızları özür diledi

10.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un naaşını çalan beş kişi, tatbikatla olayı anlattı. Sanıklardan Bilgili, Koç ailesinden kendilerini affetmelerini istedi.

Naaş hırızları özür diledi

KOÇ Holding'in kurucusu ve Türk sanayinin öncüsü Vehbi Koç'un Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabrini açarak naaşını çalan beş kişiye dün olay yerinde tatbikat yaptırıldı. Sanıklardan Nurten Bilgili, Koç ailesinden özür dileyerek, kendilerini affetmelerini istedi. Adli Tıp'ta Vehbi Koç'un kızı Suna Kıraç'tan DNA testi için kan alındı. Koç Holding Endüstri ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Tuğrul Kutadgobilik, naaşın Vehbi Koç'a ait olduğunun belirlendiğini açıkladı.
Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği'nde gözaltında tutulan Bülent Kol, ayrıldığı eşi Nurten Bilgili, İlhami Erginci, Mahmut Özçelik ve Gürsel Çakmak, dün sabah saatlerinde Koç'un kabrinin açılmasında kullandıkları kazma ve kürekleri satın aldıkları Bahçelievler'deki bir nalburiye dükkanını gösterdi. Saat 14.30 sıralarında Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürülen beş sanık, önce mezarlığın alt bölümünde içeri giriş noktasını gösterdiler ve daha sonra Koç Aile Kabristanı'na getirildi.
Olay gecesini anlatan İlhami Erginci, Nurten Kol'un gözcülük yaptığını, kendisi ve Gürsel Özçelik'in de naaşı mezardan çıkarmak için kazma işlemine başladıklarını ifade etti. Kazmaya dönüşümlü olarak devam ettiklerini kaydeden Erginci, kendisi hariç diğerlerinin alkol aldıklarını öne sürdü. Kazı sırasında alkol almadığı için bir ara kendisinin fenalaştığını vurgulayan Erginci, duydukları bir alarm sesi üzerine korkarak hep birlikte mezarlıktan ayrılarak otele kaçtıklarını söyledi.
Otelde Bülent Kol'un Gürsel Çakmak'la bir süre görüştüğünü, saat 02.00 sıralarında ise "Haydi bir daha gidiyoruz" dediğini anlattı. Bunun üzerine hep birlikte mezarlığa dönerek, kazmaya devam ettiklerini bildirdi.
Ergenci, mezardan çıkardıkları naaşı bir beze sardıklarını ve önceden yaptıkları plana göre de Akman ailesine ait mezara koyduklarını anlattı. Erginci, Koç'un mezarını şüphe uyandırmaması için kapatmak istediklerini, ancak havanın aydınlanması üzerine ayrılmak zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.
Bülent Kol ve diğerleri de, Erginci'nin söylediklerine bir diyecekleri olmadığını söyledi.

Geniş güvenlik önlemi arasında yapılan tatbikat sırasında Nurten Bilgili, basın mensuplarının soruları üzerine "Biz çok büyük sapıklık yaptık. Koç Ailesi'nden özür diliyoruz. Büyüklük onlarda kalsın ve bizi affetsinler" dedi.
Bu arada karşılıksız çek vermek suçundan Bakırköy Adliyesi'nden hakkında çıkarılmış gıyabi tutuklama kararı bulunduğu öne sürülen Bülent Kol'un piyasaya büyük miktarda borcu bulunduğu için bu işi planladığı öne sürüldü. Kol'un ayrıca, bir avukata böyle bir suçun cezası olup olmadığını danıştığı da öğrenildi. Avukata, "Bir kanlımın cenazesini çalacağım" diye soran Kol'un, kendisine olayın "hırsızlık" suçuna gireceğinin söylenmesi üzerine cesaret alarak, fidye istemek amacıyla naaşın çalınmasını planladığı kaydedildi.
Asayiş Şube Müdürlüğü'nde avukatın da ifadesine başvurulduğu ve olayla ilgisinin olmadığının belirlendiği bildirildi. Sanıklardan Gürsel Çakmak'ın kadın ticareti yapmaktan, İlhami Erginci'nin ise bıçakla adam yaralamaktan sabıkasının bulunduğu iddia edildi.

Vehbi Koç'un kızı Suna Kıraç, bulunan naaşın babasına ait olup olmadığının belirlenebilmesi için dün Adli Tıp Kurumu'nda kan aldırdı. Adli Tıp Kurumu'na saat 11.15'te gelip saat 12.45'te ayrılan Kıraç, basın mensuplarının sorusu üzerine, kimlik saptanması sırasında karşılaştırma yapılması için kan verdiğini söyledi.
Koç Holding Endüstri ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Tuğrul Kutadgobilik, Adli Tıp Kurumu'nda yapılan ilk incelemelere göre, naaşın Vehbi Koç'a ait olduğunun belirlendiğini bildirdi.
Tabut içinde Adli Tıp Kurumu'ndan çıkartılan naaş, daha sonra bir ambulansa konularak Amerikan Hastanesi'ne götürüldü.