Siyaset NYT: Türkiye’deki asıl sıkıntı otosansür

NYT: Türkiye’deki asıl sıkıntı otosansür

08.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” adlı kitabına uygulanan sansürü eleştiren bir yazı kaleme alması üzerine İngilizce yayımlanan Today’s Zaman gazetesinden kovulduğunu anlatan Amerikalı gazeteci Andrew Finkel, New York Times gazetesinde, Türkiye’de gazetecilerin tutuklanmasını Watergate skandalı ile karşılaştırarak anlattı

NYT: Türkiye’deki asıl sıkıntı otosansür

Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine model olabileceği tartışmalarına değinen Finkel, “Hükümetin eleştiriye katlanamadığı ve sindirilmiş medyanın diğer yöne baktığı sürece bir örnek olamaz. Ancak tek sorun hükümetin baskısı değil, Türkiye’nin jöleye benzer omurgası olan basını da suçlu. Bugün Türkiye’deki en etkili sansür, otosansürdür” diye yazdı.
Amerikan yayıncılık kuruluşu CNN, Türkiye’de gazetecilerin tutuklanmasına yer verdiği ‘Türkiye’nin basın özgürlüğü ateş altında’ başlıklı yazısında şu yorumda bulundu: “Türkiye’de dört yıldır süren Ergenekon soruşturması giderek büyüyor. Ancak polis daha fazla gazeteciyi darbe planına yardım etme suçlamalarıyla tutuklamaya devam ettikçe basın özgürlüğü örgütleri alarm ilan ediyor.”