Siyaset O savcılar için ‘ihraç’ talebi

O savcılar için ‘ihraç’ talebi

31.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, HSYK 2. Dairesi tarafından haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırıldı. Karara itiraz edeceğini belirten Zekeriya Öz “Olayla ilgili tebligat veya bir açıklama yapılmadı. Savunmam dahi alınmadı. Karar hukukilikten uzak siyasi bir karardır” dedi.

O savcılar için ‘ihraç’ talebi

HSYK 2. Dairesi, rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla yapılan 17 ve 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç’i haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevlerinden uzaklaştırdı. Ergenekon Savcısı olarak ünlenen Zekeriya Öz, Dubai seyahati, Fatih Belediyesi’ndeki iş takibi, twitter mesajları suçlamaları ile 17 Aralık soruşturmasındaki tarafsızlığa uymayan tavırları nedeniyle ihraç istemiyle soruşturuluyor.
Diğer üç savcı hakkında ise 17 ve 25 Aralık soruşturmalarındaki usulsüzlük iddiaları nedeniyle ihraç kararı verilmesi isteniyor. HSYK 2. Dairesi, müfettiş raporlarında meslekten ihraçları talep edilen savcılarla ilgili karar vermek üzere dün toplandı. Daire dört savcı hakkındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Daire kararı ikiye karşı beş oyla alındı. Dairenin cemaate yakın olduğu belirtilen üyeleri Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik, savcılar hakkındaki görevden uzaklaştırma kararlarına karşı çıktı. Kararda, HSYK seçimlerinden önce cemaate karşı oluşturulan Yargıda Birlik Platformu listesinden seçilen üyeler etkili oldu. HSYK’nın üye yapısı değişmeden önce, savcılar hakkındaki dosyaların görüşülmeyerek sürekli ertelenmesi eleştiriliyordu.

Haberin Devamı

Dubai tatili, twitter
2. Daire’nin verdiği görevden uzaklaştırma kararının dayanağı olan dosyada savcılarla ilgili şu iddialar yer alıyor: Zekeriya Öz: İşadamı Ali Ağaoğlu’nun parasıyla Dubai’de tatil yapmak, twitter’da siyasi içerikli mesajlar paylaşmak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret etmek. Laleli’deki lüks bir otelde kat çıkılması ve İstanbul Samatya’daki bir kafeye ruhsat alınması dahil bazı işleri yapmak için Fatih Belediyesi Başkanı ile görüştüğü, ancak taleplerin karşılanmaması nedeniyle Fatih Belediye Başkanı’nın da şüpheli sıfatıyla ile yer aldığı ve soruşturmanın başlatıldığı iddiaları, 17 Aralık soruşturmasında tarafsızlığına gölge düşüren tavırları.
Celal Kara: 17 Aralık soruşturmasında gözaltına alınanlara savunma hakkı vermediği, bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği, savcı Kara’nın Fatih Belediye Başkanı’nın ifadesi sırasında, “2 dakikan var anlat ve çık” dediği iddiası, soruşturmadaki gözaltı ve el koyma kararlarını yeterli araştırma yapmadan vermek, el koyma hükümlerinin düzenlendiği CMK’nın 128. maddesine aykırı olarak işlem yapmak.

Haberin Devamı

3 farklı dosya
- Mehmet Yüzgeç: Somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı, mal varlıklarına el koyduğu öne sürülüyor. Yüzgeç’in birbiriyle ilgisi olmayan üç ayrı soruşturma dosyasını (Fatih Belediyesi, TOKİ Dosyası ile Rıza Zarrab dosyası) aralarında irtibat varmış gibi bir izlenim verecek şekilde aynı gün, yani 17 Aralık’ta işleme koyup gözaltı kararı vermesi de hakkındaki en önemli iddialardan birini oluşturuyor. HSYK müfettişleri ayrıca, Yüzgeç’in dosyaların kendisine verilmesinden sadece 14 gün içinde gözaltı kararı vermesinin de yeterli araştırma yapmadığını gösterdiğini belirtti.

Yazılı açıklama
- Muammer Akkaş: 25 Aralık soruşturmasında yeterli araştırma yapmadan işlem yaptığı, gözaltı ve malvarlığına el koyma kararları almaya çalıştığı belirtilen Akkaş hakkındaki suçlamalardan birini de adliye önünde yazılı basın açıklaması yapmak oluşturdu.

‘İhraç’ kararı sonra
HSYK 3. Dairesi’nin “17-25 Aralık soruşturmaları”nın savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. 3. Daire, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu. Savcılar hakkındaki soruşturma tamamlandıktan sonra meslekten ihraç edilip edilmeyeceklerine karar verilecek.

Haberin Devamı

‘Yargı itibarına zarar’
HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, dört savcının görevde kalmalarının, “yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği” sonucuna vararak, soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırıldıklarını bildirdi. 3. Daire’nin, 26 Kasım 2014’te dosyayı gönderdiğini belirten Yılmaz, 2. Daire’nin soruşturmaya konu savcılarla ilgili resen tedbir kararı da verebildiğini kaydetti. Savcıların karara itiraz hakkı bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, “Kararımız, savcıların yaptıkları görevleri nedeniyle değil, hukuken davranmaları gereken şekilde davranmamaları, soruşturmaları Ceza Muhakemesi Kanunu’nun kurallarına uygun ve tarafsız yürütemedikleri kanısına varıldığı için verildi” diye konuştu. Hâkimler ve Savcılar Kanunu’na göre, haklarında ihraç istemiyle yürütülen soruşturma sona erene kadar görevden uzaklaştırılan dört savcı maaşlarının üçte ikisini alabilecek.

Haberin Devamı

Akkaş: Belliydi
Muammer Akkaş ise “Son bir yıldır yaşadıklarımız böyle bir sonucun ortaya çıkacağını gösteriyordu. İtirazda bulunacağım” dedi. HSYK’nın genelde açığa alma gibi bir uygulamasının olmadığını söyleyen Akkaş, “Bir yıldır miting meydanlarında söylenen sözler yavaş yavaş gerçekleşiyor. Son bir yıldır yaşadığımız her şey hazin. Her şeyimiz yanlış. Çok yorulduk. Karara itiraz edeceğiz. Daha önce bu konuda dilekçe vermiştim. Müfettişlerin tarafsızlığını yitirdiğini, delilleri toplamadıkları yönünde dilekçe vermiştim” diye konuştu.

Öz: Siyasi bir karar

Kararın açıklanmasından hemen sonra twitter hesabından Necip Fazıl Kısakürek’in, “Bir nar ağacı var bir de dar ağacı/Namerde nar düştü yiğide dar ağacı” dizelerini paylaşan savcı Öz, şunları yazdı: “Milletimin hakkını hırsıza yolsuza yedirmediğim için verdiğim mücadele sonucunda sürülmem ve görevden alınmam büyük bir şereftir. Milletin malını canını korumak için verdiğim tüm emekler milletime helal olsun. Hırsızlar uğursuzlar ve uşaklarını da Allah’a havale ediyorum.” Öz, Bolu Adliyesi’ndeki odasında eşyalarını toplayarak bir kutunun içerisine doldurdu. Eşyalar daha sonra adliye çalışanları tarafından Öz’ün aracına bırakıldı. Karara itiraz edeceğini ifade eden Öz, “Olayla ilgili tebligat ya da herhangi bir açıklama gelmedi. Bugüne kadar savunmam dahi alınmadı. Bana bildirilmeyen ve gönderilmeyen kararın medyaya alelacele servis edilmesi, HSYK’nın hangi etik değerlere göre hareket ettiğini açıkça göstermektedir. Karar hukukilikten uzak, siyasi bir karardır. Bununla ilgili ayrıntılı açıklama ve itirazlarımı yapacağım” diye konuştu. (AA)

Haberin Devamı

Çalmuk’a soruşturma açılacak

HSYK 3. Dairesi, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan hakkında mal varlığında tespit edilemeyen artış olduğu gerekçesiyle soruşturma izni verdi. Daire ayrıca “Ergenekon” davasına bakan hakimlerden Hüsnü Çalmuk hakkında da görev yeri değişikliği kararı alındıktan sonra İstanbul adliyesindeki 40 bilgisayardaki bilgileri sildiği iddiasıyla soruşturma açılmasına hükmetti. HSYK ayrıca önceki HSYK döneminde polisle tartıştığı ve elektrik-su borcunu ödemediği gerekçeleriyle mesleğe almadığı hakim adaylarını da mesleğe kabul etti. (ANKARA Milliye)