Siyaset ‘Öğrenci evine denetim’ gibi bir düşüncemiz yok

‘Öğrenci evine denetim’ gibi bir düşüncemiz yok

05.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın söylediği iddia edilen “Genç kız erkek öğrenciyle aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok” sözleri için Arınç, “Bu evleri denetleyeceğimiz iddiası asparagas. Bizim böyle bir yetkimiz yok, böyle bir düşüncemiz de yok” diye konuştu. Akdoğan ise “Kayıtdışı yerler öğrenci barındırmaktadır, mesele budur” dedi

‘Öğrenci evine denetim’ gibi bir düşüncemiz yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kızılcahamam kampında söylediği iddia edilen “Denizli ilinde şahit olduk. Yurtların yetersizliği beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakar Demokrat yapımıza bu ters. Vali Bey’e bunun talimatını verdik. Bunun bir şekilde denetimi yapılacak” sözleri dün tartışma yarattı.
Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Erdoğan’ın sözlerine “Ev, otel, yurt, pansiyon statüsünde olmayan, herhangi bir mevzuata ve kontrole de tabi olmayan bazı yerler öğrenci barındırmaktadır. Kayıtdışı ve denetim dışı ticaret yapan apartman türü bu yerler öğrenciler açısından da bir kısım sorunlar üretmektedir. Mesele budur” diyerek açıklık getirdi.
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ise “Özel evlerde kalan öğrencilerin şu veya bu şekilde denetlenecekleri veya baskınlar yapılacağı şeklindeki yazılar gerçeği hiçbir şekilde yansıtmamaktadır. Düpedüz asparagas bir haberdir. Bizim böyle bir yetkimiz yok, böyle bir düşüncemiz de yok. Sayın Başbakan’ın buna benzer bir ifadesi de kesinikle söz konusu değil” dedi.

‘Yapımıza ters’
Ak Parti’nin Kızılcahamam kampında Erdoğan’ın söylediği iddia edilen sözleri dün gün boyu tartışıldı. Milletvekillerinin üniversite yurtlarının yetersizliğinin dile getirilmesi üzerine Erdoğan’ın, “Denizli ilinde şahit olduk. Yurtların yetersizliği beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakâr Demokrat yapımıza bu ters. Vali Bey’e bunun talimatını verdik. Bunun bir şekilde denetimi yapılacak” dediği iddia edildi. Başbakanlık kaynakları ise Erdoğan’ın yurt sıkıntısına vurgu yaparak, öğrencilerin aynı evlerde erkekli kızlı yaşamak zorunda kaldıklarını ifade ettiğini, ancak evlere denetimle ilgili bir konudan bahsetmediğini belirttiler. Başbakanlık yetkilileri, Erdoğan’ın valiye talimatının evleri kontrolle ilgili değil, yurt sorununun çözülmesiyle ilgili olduğunu ifade ettiler.

Sorun kayıtdışı
Dün twitter hesabından konuyu değerlendiren Erdoğan’ın siyasi başdanışmanı Akdoğan ise şu ifadeleri kullandı:
“Ev, otel, yurt, pansiyon statüsünde olmayan, herhangi bir mevzuata ve kontrole de tabi olmayan bazı yerler öğrenci barındırmaktadır. Kayıtdışı ve denetim dışı ticaret yapan apartman türü bu yerler öğrenciler açısından da bir kısım sorunlar üretmektedir. Mesele budur.”

‘Gerçeği yansıtmıyor’
Hükümet Sözcüsü Arınç ise Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Erdoğan’ın sözleriyle ilgili haberin hatırlatılması üzerine, “Bunların gerçek konuşulan sözlerle kesinlikle bir ilgisi yoktur” ifadesini kullandı. Üniversite yurtlarının yeterli gelmediğine yönelik talepler geldiğini belirten Arınç, “Sayın Başbakanımız, Gençlik ve Spor Bakanımıza bu yurtların süratle sayısının artırılması ve yurtlarda olası yaşanabilecek olumsuzlaklara karşı Bakanlığın mutlaka görevini en iyi şekilde yapması ortaya çıktı” dedi. Ancak gazetelere yansıdığı şekliyle özel evlerde kalan öğrencilerin şu veya bu şekilde denetlenecekleri veya baskınlar yapılacağı şeklindeki yazıların gerçeği hiçbir şekilde yansıtmadığını vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:
“Düpedüz asparagas bir haberdir. Bizim böyle bir yetkimiz yok, böyle bir düşüncemiz de yok. Sayın Başbakan’ın buna benzer bir ifadesi de kesinlikle söz konusu değil ama unutmayın, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı olan tüm yurtların özel ticari amaçlarla kişiler tarafından açılmış olan yurtların da denetlenmesi, hem Milli Eğitim Bakanlığı’nın hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın görevleri içindedir. Yoksa özel kiralanmış evlerde kimler kalıyor, kimlerle birlikte kalıyor, ne yapıyorlar, ne yapmıyorlar bunlar bizim ilgi alanımız içerisinde değil. Bunu kesinlikle reddediyorum bu tip haberleri ve maksatlı buluyorum.”