Siyaset Önergelere ret, bedelli tasarısı aynen geçti

Önergelere ret, bedelli tasarısı aynen geçti

25.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

30 yaşından gün almış yükümlülerinin 30 bin TL karşılığında bedelli askerlik uygulamasından yararlanmasına ilişkin tasarı komisyonda kabul edildi

Önergelere ret, bedelli tasarısı aynen geçti

TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda 30 yaşından gün almış askerlik yükümlülerinin 30 bin TL karşılığında bedelli askerlik uygulamasından yararlanmasına ilişkin tasarı kabul edildi. CHP’nin, yıllık geliri 12 bin TL ve altında olan yükümlülerin bedel ödemeden uygulamadan yararlanmasına ilişkin önergesi ise reddedildi. Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Ramazanoğlu’nun yaş sınırının 27’ye çekilmesi ve dövizli askerlik uygulamasından 10 bin avro yerine 15 bin avro alınmasına ilişkin önerisi ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından uygun bulunmadı. Tasarının görüşülmesine başlamadan önce CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, partisinin de aynı konuda bir kanun teklifi olduğunu belirterek, tasarı ile teklifin birleştirilerek görüşülmesi talebinde bulundu. Bu talebin geri çevrilmesi üzerine Hamzaçebi, Köksal’a “CHP, verdiği teklifle Başbakan’dan ön almıştır. Başbakan mahcup olmuş, 180 derece farklı bir çizgide konuşmak zorunda kalmıştır” diye konuştu. Hamzaçebi, Başbakan’ın 8 ay önce bedelli uygulamasının referanduma gitmesi gerektiği yönündeki demecini de anımsattı. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın da, tasarının mali hükümler içermesi nedeniyle esas komisyon olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi gerektiğini belirterek, tasarının bu komisyonda görüşülmemesinin yasanın iptaline neden olabileceğini söyledi.

Yaş düzeltmesi etkilemez
Daha sonra tasarı üzerine sunum yapan Yılmaz, bu tasarıdan yararlanmak için mahkemeye başvurarak yaşını yükseltme girişimlerinde bulunduğu yönünde bilgiler geldiğini belirterek, “Bizim askerlik kanununda çok açık bir madde var. Diyor ki ’askerlik çağına girdikten sonra yaş düzeltmelerinin hiçbirisi bunu etkilemez’ diyor. Dolayısıyla, tüm vatandaşlarımıza diyoruz ki ’mahkemede yaş düzeltme, yükseltme bu yasadan yararlanma noktasında sonucu değiştirmeyecektir” diye konuştu. Yılmaz, tasarı kapsamında henüz askerliğini yapmamış 460 bin kişi olduğunu anımsatırken, henüz askerliğini yapmayan 45 yaş üstünde 60 bin yükümlünün olduğunu da sözlerine ekledi.

10 bin asker firar eder
Tasarının tamamı üzerinde söz alan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ise, istenen bedelin yüksek olduğunu belirterek düşürülmesini talep etti ve 21 gün temel askerlik eğitiminin uygulamadan kaldırılmasının sakıncalı olduğunu ifade etti. Bunun üzerine söz alan Komisyon Başkanvekili Ak Parti’li Şirin Ünal da, uygulamadan 150 bin kişinin yararlanmasını beklediklerini kaydederek, Türkiye’de milli gelirin 10 yıl öncesine kadar üç kat arttığını anımsatarak, istenen bedelin 1999’dakine göre paralellik taşıdığını kaydetti.
Tayan’ın silah altındayken firar etmiş olanların ve halen arananların da bu tasarıdan yararlanmasına yönelik önerisiyle ilgili olarak Yılmaz, “O zaman yarın 10 bin asker firar eder” dedi. CHP ve MHP’nin verdiği tüm önergeler Ak Parti’lilerin oylarıyla reddedildi. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Genelkurmay Başkanlığı celp döneminin yaklaşması nedeniyle kanunun bir an önce yasalaşmasını talep ediyor. Bu nedenle tasarının 1 Aralık’a kadar yasalaşacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Firarilere bedelli yok
Bedelli askerlik uygulamasından kimlerin yararlanamayacağı da belli oldu. Uygulamadan yararlanamayacaklar şunlar: Şu an silah altında olan askerler, ilk muayenelerinde kilo fazlası olanlar (obezler), yaşını büyütenler ve firariler. Ak Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci’nin, askerlik yükümlülükleri kapsamında ilk yoklamalarını yaptıran ancak kilo/boy endeksi bakımından askerliğe elverişli bulunmayan obezlerin, uygulamadan yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin sorusuna Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Yararlanamazlar” yanıtını verdi.