Siyaset Oral Çelik'e hakim fırçası

Oral Çelik'e hakim fırçası

26.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'nin öldürülmesi eylemine yardım ettiği gerekçesiyle tutuksuz yargılanan Oral Çelik'in beraat istemi, reddedildi. Hakim, duruşma sırasında sürekli ellerini arkasında tutan Çelik'i azarladı.

Oral Çelike hakim fırçası

PAPA suikastının kilit ismi Oral Çelik'in Abdi İpekçi'nin öldürülmesi eylemine yardım ettiği gerekçesiyle 20 yıl ağır hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılandığı davada, Savcı Ünal Erdem, yeterli ve inandırıcı delil bulunamadığını belirterek beraatini istedi.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bir önceki celsede tahliye edilen Çelik ve avukatları İlhami Yelekçi ve Bülent Selçuk katıldı. Müdahil avukatı Turgut Kazan, mazeret dilekçesi vererek duruşmaya gelmedi.
Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı Erdem, Milliyet Başyazarı ve Genel Yayın Yönetmeni İpekçi'nin 1 Şubat 1979'da öldürülmesinden sonra, Mehmet Ali Ağca ve Yavuz Çaylan'ın Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No'lu Askeri Mahkemesi'nde yargılandığını, Ağca'nın idam, Çaylan'ın da 20 ağır hapis cezasına çarptırıldığını belirtti.
İpekçi'yi Ağca ve Çaylan'ın öldürdüğünün kesin olduğunu belirten Erdem, Çelik hakkında, Ağca'nın ifadelerine dayanılarak şu anda görülen davanın açıldığını kaydetti. Erdem, dava iddianamesinde, Çelik'in, uyuşturucu suçundan Fransa'da tutuklu olduğu sırada Versaille 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde İpekçi suikastını üstlendiğinin kaydedildiğini ifade etti.

Olaydan 17 yıl sonra ortaya çıkan tanık Abdullah Yavuz'un da Çelik'i suçlayan bir beyanda bulunmadığını kaydeden Erdem, sanık hakkında yeterli, kesin ve inadırıcı delil elde edilemediğinden, beraatine karar verilmesini istedi.
Söz alan Yelekçi de, savcının esas hakkındaki görüşüne katıldığını belirterek, yakında askere gidecek Çelik'in duruşmadan vareste tutulma isteminde bulundu. Yargıç bu talebi redderken duruşma sırasında sürekli ellerini arkasında tutan Çelik'i de azarladı. Duruşma sanık ve müdahil avukatlarının esas hakkındaki görüşlerini bildirmeleri için ertelendi.
İddianamede, Çelik hakkında, "Taamüden adam öldürmeye iştirak ve suçun işlenmesini kolaylaştırmak" suçundan 20 yıl hapis cezası isteniyor.