Siyaset ‘Oturacağımız yeri bize başkan söyledi’

‘Oturacağımız yeri bize başkan söyledi’

23.12.2009 - 02:24 | Son Güncellenme:

CHP’li Şahin Mengü: 7 Eylül’den bu yana aynı yerde oturarak dört duruşma izledik. Herhalde savcının gözleri bozuktu, bizi göremiyordu

‘Oturacağımız yeri bize başkan söyledi’

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, son Ergenekon duruşmasında İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’in “sanık müdafilerinin yayında oturmaları ve bazı sanıklarla görüşmeleri nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülmesi” talebini yanıtladı.
Mengü, 7 Eylül’den bu yana aynı yerde oturarak dört duruşma izlediklerini belirterek “Herhalde savcının gözleri bozuktu, o mesafeden bizi göremiyordu” dedi.
Mengü dün, duruşmaları birlikte izlediği milletvekilleriyle TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
Ergenekon duruşmalarını heyet olarak başından beri izlediklerini anımsatan Mengü, “Herhalde savcının gözleri bozuktu, o mesafeden bizleri göremiyordu. Anlaşılıyor ki, düne (önceki gün) kadar kendisine talimat verilmemiş olan savcı, bu konuyu hiç dile getirmedi. Savcıya iktidar tarafından talimat verildiği ortaya çıktı” dedi.
İzleyici sıralarında oturmaları zaman zaman sıkıntı yarattığı için mahkeme başkanından farklı bir yer istediklerini belirten Mengü şunları söyledi:

‘Yanlış anlaşılır’
“Sayın yargıç bunun mümkün olamayacağını, sanık vekillerinin bittiği yerde, boşluktan sonra oturmamızı söyledi. Hatta ‘Müdahil avukatlarının olduğu taraf boş olduğu için oraya da oturabiliriz’ dedim ama o ‘yanlış anlaşılmalara yol açar’ dedi.
Sayın Başkan, bizimle ilgili talebi ‘Bu aşamada’ diyerek reddetmiş. Başkandan ‘Oraya oturmalarını ben söyledim’ demesini beklerdim.”
CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de “CHP milletvekilleri olarak alana gidince gaz, mahkemeye gittiğimizde azar yiyoruz” yorumunu yaptı.
Bu arada Mengü, Ergenekon savcılarından Zekeriya Öz’ün Başbakanlık’a bir yazı gönderdiğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan “MİT’in 2003 ve 2006’da kendisine sunduğu Ergenekon belge ve raporlarını ‘uygun gördüğü’ takdirde göndermesini” istediğini açıkladı.
Mengü “Bir savcılığın Başbakanlık’a yazdığı yazı var. MİT, 2003’te Başbakanlık’a Ergenekon ile ilgili yazı yazmış, 2006’da tekrarlamış. ‘Bunun içinde ne kadarını münasip görürseniz, savcılığa bildirin’ diye. Savcı Zekeriya Öz’ün, Başbakanlık’a hitaben yazılmış bir yazısı var. Bu davanın nasıl siyasi dava olduğunu bu açıkça ortaya koyuyor. Başbakan, bu ülkede bir suç örgütü varsa, bu konuda 2003’te bilgi sahibi olmuş. Niye bunu savcılığa intikal ettirmemiş? 2003’te bunu yapmıyorsun, 2006’da da kaale almıyorsun” dedi.

Haberin Devamı

İşte o yazı
Milliyet’in ele geçirdiği belge, 20.6.2008’de Başbakanlık Müsteşarlığı’na yazılmış. Öz’ün yazısında “... Ergenekon yapılanması ile alakalı olarak yapılan çalışmaların 19.11.2003 tarihinde Sn. BAŞBAKAN’a intikal ettirildiği ve 19.1.2006 tarihinde ise aynı konu ile alakalı olarak Sn. BAŞBAKAN’a sunulduğu belirtilmiş olup, konu ile alakalı olarak yüksek makamınıza sunulan rapor ve belgelerin soruşturmamızın aydınlatılması açısından uygun görüldüğü takdirde dosyamıza konulmak üzere gönderilmesi arz olunur” deniliyor.
Ancak Mengü’nün kullandığı “ne kadarını münasip görürseniz” ifadesi ile yazıdaki ifadenin farklı olduğu görülüyor. Mengü bu konudaki sorular üzerine “O ifadeyi yanlışlıkla değil bilerek kullandım. ‘Uygun görüldüğü takdirde’ denilerek dosyanın verilip verilmemesini takdire bıraktığın zaman, ‘Ne kadarını istiyorsan ver’ anlamına gelir. İçeriden çıkaracağı parçayı verecek” yorumunu yaptı.